Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζεται η υλοποίηση της αντιλαϊκής «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ

Προωθείται η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των φορτοεκφορτωτών, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου στο διεθνές εμπόριο και τις «συνδυασμένες μεταφορές»

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση της αντιλαϊκής «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, για την «απελευθέρωση» των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

Στην προκειμένη περίπτωση, προωθείται η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φορτοεκφορτωτών, ανοίγοντας δρόμο σε μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους και διευκολύνοντας τους στόχους του κεφαλαίου για τις «συνδυασμένες μεταφορές» και το «διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο».

Οπως υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, η κυβέρνηση «πατώντας σε διάφορα υπαρκτά προβλήματα που αφορούν και τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για το επάγγελμα των φορτοεκφορτωτών», προετοιμάζει το έδαφος ώστε τέτοιες υπηρεσίες να παρέχονται «είτε μέσω ατομικής άσκησης επαγγέλματος είτε μέσω ομάδων ή ενώσεων ή επιχειρήσεων φορτοεκφορτώσεων», όπως αναφέρεται στα σχετικά άρθρα.

«Στην πραγματικότητα», τόνισε, «με την πανσπερμία εργασιακών σχέσεων που προκρίνει ανάμεσα σε άλλα το νομοσχέδιο, προετοιμάζει το έδαφος στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" των επαγγελμάτων, με βάση τις οδηγίες της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ώστε να μπουν δυναμικά οι ιδιωτικοί όμιλοι στο χώρο της φορτοεκφόρτωσης είτε στην ξηρά, είτε στη θάλασσα και προφανώς σε αυτό το πλαίσιο θα ενταθούν τα εργασιακά προβλήματα».

Χαρακτηριστικά, στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αναφέρεται για τα άρθρα από 1 έως 6 που αφορούν την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φορτοεκφορτωτή ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να συμβάλει θετικά στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της εθνικής οικονομίας στη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα, που σχετίζεται με το διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο και τις συνδυασμένες μεταφορές».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ επιφυλάχθηκε για την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής στην Ολομέλεια, καθώς στις λοιπές διατάξεις περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις οποίες όπως επισήμανε δεν «έχουμε αντίρρηση», όπως είναι η παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, η παράταση έως τις 30/6/2017 που δίνεται στους ανέργους του ΟΑΕΔ να υποβάλουν τα στοιχεία από προγράμματα εκπαίδευσης ή κατάρτισης που έχουν παρακολουθήσει, προκειμένου ο χρόνος αυτός να συνυπολογιστεί στο χρόνο ανεργίας τους κ.ά.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΧΑ επιφυλάχθηκαν.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις ρυθμίσεις για τους φορτοεκφορτωτές, ανέφερε απλώς ότι «λύνονται διοικητικά προβλήματα».

Η ίδια, κάνοντας αναφορά στα «μπλοκάκια», αποδέχτηκε πρόταση που είχε καταθέσει λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ για «σύσταση μιας ομάδας εργασίας», επειδή όπως είπε «τελικά το ζήτημα έχει πάρα πολλές πλευρές».

Σταγόνα στον ωκεανό η τροπολογία για τα σχολικά γεύματα

Στο ίδιο νομοσχέδιο, κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 10.000 μαθητές για 35 σχολικές μέρες.

Ο Μ. Συντυχάκης δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ στην τροπολογία, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι το Κόμμα «είχε καταθέσει σχετική τροπολογία από τις αρχές του 2015, προτείνοντας την παροχή ενός γεύματος ημερησίως σε όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού», η οποία είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τώρα, η κυβέρνηση έρχεται με αυτήν την τροπολογία, η οποία όπως τόνισε «είναι σταγόνα στον ωκεανό», αν υπολογιστεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ σε έρευνα που είχε διενεργήσει είχε εντοπίσει ότι ήδη το 2013 το 37,7% της ηλικιακής ομάδας από 0 έως 17 έτη, αντιμετώπιζε υλικές στερήσεις σε κρέας, ψάρι, λαχανικά.

«Αυτοί οι αριθμοί» τόνισε, «έχουν εκτιναχθεί, αφού έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες (...) Η κυβέρνηση από τη μία φτωχοποιεί συνεχώς το λαό, τον έχει φτάσει σε ένα απελπιστικά άθλιο επίπεδο, με μισθούς και συντάξεις πείνας και από την άλλη, πετάει ψίχουλα, νομίζοντας ότι έτσι θα εξαγνισθεί στα μάτια και στη συνείδηση του λαού και ότι θα βγάλει και λάδι το αντιλαϊκό της πρόσωπο».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org