Στα σκαριά η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί - συνταξιούχοι) και η αναβάθμιση του «δημοσιονομικού κόφτη»
Copyright 2016 The Associated |
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης με τον Ντ. Κοστέλο και την Ντ. Βελκουλέσκου, εκπροσώπους της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αντίστοιχα |
Σε αυτό το πλαίσιο, ξαναστήνεται το γνώριμο σκηνικό της προηγούμενης (πρώτης) «αξιολόγησης», με άξονα το ύψος των νέων περικοπών και των επιβαρύνσεων απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, που έχουν στόχο την κάλυψη των λεγόμενων δημοσιονομικών κενών στους κρατικούς προϋπολογισμούς της επόμενης περιόδου. Σε αυτό το επίπεδο, οι φορολογικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται έρχονται να συμπιέσουν ακόμη και αυτούς τους κατώτατους μισθούς και τα μεροκάματα, τους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται κάτω από τα όρια της επίσημης φτώχειας. Σχετικά και απόλυτα, ο λεγόμενος «έντιμος συμβιβασμός» που «διαφημίζει» η συγκυβέρνηση εστιάζει γύρω από το ύψος της νέων μέτρων φοροαφαίμαξης και στον τρόπο που αυτά θα «σερβιριστούν», είτε μέσω άμεσης νομοθετικής παρέμβασης, είτε μέσω των εφεδρειών του «δημοσιονομικού κόφτη», που με τη σειρά του αναβαθμίζεται και παρατείνεται σε βάθος χρόνου.
Την ίδια ώρα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν ξεκινήσει οι επεξεργασίες σχετικά με τα σενάρια γύρω από το αφορολόγητο όριο και τις αντίστοιχες αυξήσεις στα κρατικά έσοδα, ανάλογα με το ύψος της καρατόμησης που θα επιλεγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται μια σειρά από σενάρια, μετά από μια μείωση του αφορολόγητου ορίου της τάξης των 1.000 ή και 1.500 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα αφορολόγητα όρια μισθωτών και συνταξιούχων, από τα 9.545 ευρώ, για τους φορολογούμενος χωρίς παιδιά περιορίστηκαν 8.636 ευρώ, με 1 παιδί 8.863 ευρώ και με 2 παιδιά στα 9.090 ευρώ. Ετσι, οι περαιτέρω επιβαρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) ήδη ξεκίνησαν από εισοδήματα της τάξης των 617 ευρώ το μήνα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 7.000 ευρώ, θα σημάνει το δυνάμωμα της φοροληστείας για όλα τα λαϊκά εισοδήματα που βρίσκονται πάνω από τα 500 ευρώ το μήνα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός , Γ. Χουλιαράκης, συναντήθηκαν χτες στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν.
Σύμφωνα με «άτυπη» ενημέρωση από την πλευρά της συγκυβέρνησης, υπήρξε «λεπτομερής και ουσιαστική συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία, με σκοπό να ξεκλειδώσουν όλες οι πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης». Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται «σύμπτωση απόψεων» για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γ. Οβερτβελντ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», σημείωσε ότι «η Ευρωζώνη θα συνεχίσει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, με ή χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», τονίζοντας πως «η παρουσία του ΔΝΤ είναι από κάθε άποψη πολύ επιθυμητή και είναι ιδιαίτερα αποδοτικό να την έχουμε».
Σήμερα, συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ παράλληλα ο Ευ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.
«Κορυφαία, ασφαλώς, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος. Εχουμε επίγνωση ότι αυτό δεν σημαίνει, από μόνο του, και το τέλος της κρίσης. Ομως θα είναι σαν να φτάνουμε σε ένα ξέφωτο...». Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, εστιάζοντας στους άξονες της πολιτικής στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου. Ετσι τσακίζουν το λαό σε όφελος του κεφαλαίου, αυτό σημαίνει «ολοκλήρωση του προγράμματος», αλλά το τσάκισμα θα συνεχιστεί, αφού «δε σημαίνει και το τέλος της κρίσης», και ακόμη και με καπιταλιστική ανάπτυξη το τσάκισμα θα συνεχίζεται στο όνομα μη επιστροφής σε κρίση, πράγμα βεβαίως αδύνατο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εστίασε στα παρακάτω: