Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε οριακή κατάσταση η παροχή ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά

Μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα η «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Eurokinissi

Η οριακή κατάσταση στην οποία περιήλθε το εγχώριο ενεργειακό σύστημα, δύο φορές μέσα σε ένα μήνα, αποτελεί προμήνυμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πολιτική της «απελευθέρωσης» και που πρώτα και κύρια απειλούν τα λαϊκά νοικοκυριά. Εφθασε μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, να απευθύνει εκκλήσεις, στα όρια της φαιδρότητας, προς τους καταναλωτές, να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση ηλεκτρισμού, κι αυτό σε συνθήκες ψύχους και με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών προσπαθεί έτσι κι αλλιώς να μειώνει την κατανάλωση ρεύματος για λόγους οικονομίας.

Επρεπε μάλιστα να έρθουν τα πράγματα σε οριακό σημείο για να απαγορεύσει ο ΑΔΜΗΕ τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκειά της στη χώρα, ενώ έγινε εκτάκτως και τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας με νέο φορτίο LNG.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η κατανάλωση φυσικού αερίου αυτές τις μέρες ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ, το 2012, ωστόσο η κατανάλωση ηλεκτρισμού, αν και πολύ υψηλή, δεν έχει ξεπεράσει τα επίπεδα κατανάλωσης πριν από την έναρξη της κρίσης. Η έλλειψη προκλήθηκε εξαιτίας και της απουσίας λιγνιτικών μονάδων από το σύστημα (βλάβες και αποσύρσεις) αλλά και της αδυναμίας κάλυψης της εσωτερικής ζήτησης από εισαγωγές, αφού και οι γειτονικές χώρες αντιμετώπιζαν ανάλογες συνθήκες κακοκαιρίας κι επομένως ανάλογες ανάγκες σε Ενέργεια.

Οι διακοπές ρεύματος εξαιτίας της καθαυτής ανεπάρκειας του συστήματος αυτές τις μέρες της κακοκαιρίας υπήρξαν σποραδικές, ωστόσο τίποτε δεν εξασφαλίζει ότι πολύ σύντομα δεν θα συμβεί κάτι χειρότερο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων.

Ανάλογες ελλείψεις είχαν παρατηρηθεί πριν από λίγο καιρό στην αγορά φυσικού αερίου, όπου ξανά κινδύνευσε η επάρκεια του εσωτερικού συστήματος, όταν οι παραγωγοί ηλεκτρισμού άδραξαν την ευκαιρία κερδοφορίας που εξασφάλιζαν οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στις ευρωπαϊκές αγορές εκείνη την περίοδο για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.

Αλλωστε, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις διαμορφώνουν σταδιακά το πλαίσιο που στόχο έχει αποκλειστικά την ενίσχυση της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων, με αποκορύφωμα τον νόμο 4336/15, που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) τον περασμένο Ιούνη. Με αυτές τις δύο νομοθετικές πράξεις δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να εξάγουν τις ποσότητες ηλεκτρισμού που αγοράζουν κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ.

Σημειώνουμε επίσης και το πόσο στοίχισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια η λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια» και τα φωτοβολταϊκά, που εκτός από πολύ καλή «μπίζνα» για τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστα έως καθόλου προσέφεραν αυτές τις μέρες στην επάρκεια του εγχώριου ενεργειακού συστήματος. Υπενθυμίζουμε ότι με το προηγούμενο μοντέλο επιδοτήσεων, στις ΑΠΕ εισέρρεαν ετησίως άνω των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ μετά και τις νέες ταρίφες που υποτίθεται θα «εκλογίκευαν» κάπως τις τιμές αυτές, παραμένουν περί το 1 δισ. ετησίως για την επόμενη δεκαετία.

Το πρόβλημα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά όσο υλοποιείται η πολιτική της «απελευθέρωσης» των αγορών Ενέργειας, η οποία και στην ενεργειακή φτώχεια θα βυθίζει τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα ολοένα και περισσότερο, αλλά και ανεπάρκεια συνολικά του εγχώριου ενεργειακού συστήματος προκαλεί. Ετσι, σε ένα ακόμη ζήτημα προκύπτει η αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων, αντίφαση που φυσικά και δεν μπορεί να λυθεί με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να βγουν εξίσου κερδισμένοι.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org