Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12625

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ
Εντείνονται τα παζάρια με βάση διχοτομικά σχέδια

Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η Διάσκεψη για την Ασφάλεια


ΣΕΛ.  7
7η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης!»

Την Κυριακή 15 Γενάρη, στο ΤΕΙ Πειραιά


ΣΕΛ.  12

Επείγοντα μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία ζητάει το ΚΚΕ

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν ταξικά σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος

  • Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών από τη βαρυχειμωνιά, το ΚΚΕ ζητάει:

Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή - κανένας χωρίς θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών.

Να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης.

  • Κατεπείγουσα Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσε, χτες, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον επίτροπο Μετανάστευσης της Κομισιόν.
  • Παρέμβαση και στον υφυπουργό Εσωτερικών, για την άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στο Ελληνικό σε ασφαλείς και ζεστούς χώρους.
  • Αντιπροσωπεία από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 2 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Παρεμβάσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς και από τα Εργατικά Κέντρα σε Λέσβο, Σάμο και Κω.

ΣΕΛ.  8   -   9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επαγρύπνηση για το Κυπριακό

«Συναίνεση», «συνεννόηση», «σύμπνοια» και «εθνική γραμμή» είναι μερικές από τις φράσεις που κυριάρχησαν στις κυβερνητικές δηλώσεις και τα δημοσιεύματα, μετά τις προχτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οσο κι αν επιμένει η κυβέρνηση ότι στηρίζει μια «δίκαιη και βιώσιμη» λύση του Κυπριακού, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι το σχέδιο πάνω στο οποίο γίνεται σήμερα η συζήτηση για τη διευθέτηση του Κυπριακού είναι διχοτομικό. Σε πολλά σημεία, μάλιστα, συγκλίνει με το «σχέδιο Ανάν», που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους το 2004.

Οπως δεν αναιρείται από τις κυβερνητικές διακηρύξεις το γεγονός ότι στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό εκφράζονται ευρύτεροι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αμέτοχη. Αντίθετα, συμμετέχει ενεργά, επιδιώκοντας να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία.

Η διαπραγμάτευση, που συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στη Γενεύη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πολυεπίπεδου παζαριού, όπου όλοι οι παίχτες προσέρχονται με τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους, μέσα σ' ένα εκρηκτικό ούτως ή άλλως περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Είναι αποκαλυπτικά τα δημοσιεύματα στον Τύπο, που κάνουν λόγο για εντατική δραστηριοποίηση της Μ. Βρετανίας τις τελευταίες μέρες στο παρασκήνιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό, με την προϋπόθεση όμως ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της στρατιωτικής της παρουσίας στο νησί, με τις βάσεις που διαθέτει, έστω κι αν γενναιόδωρα τάχα εμφανίζεται να παραχωρεί ένα μέρος των εδαφών που τώρα καταλαμβάνουν οι βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για να «χρυσώσει το χάπι».

Το ίδιο ισχύει και με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Οπως γράφτηκε, χωρίς να διαψευστεί, στο τραπέζι βρίσκεται μεταξύ άλλων η πρόταση για αντικατάσταση των σημερινών στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου από έναν πολυεθνικό στρατό, υπό ΝΑΤΟική ενδεχομένως διοίκηση, που θα επιβληθεί σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους με το μανδύα της «δύναμης του ΟΗΕ».

Η εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν οι περισσότεροι, είναι ότι στην παρούσα φάση δεν πρόκειται να υπάρξει κατάληξη. Από αυτήν τη σκοπιά, το πιθανότερο είναι στη Γενεύη να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις πάνω σε βασικές πτυχές του Κυπριακού και η διαδικασία να συνεχιστεί, μέχρι σε κάποιο επόμενο στάδιο να «ωριμάσουν» οι γενικότερες προϋποθέσεις για συμφωνία ή κάποια άλλη «λύση».

Το βέβαιο είναι, όμως, ότι στη βάση του σχεδίου που τώρα συζητιέται και μέσα στο σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις, «δίκαιη και βιώσιμη» λύση για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, επ' ωφελεία και των άλλων λαών της περιοχής, δεν μπορεί να υπάρξει, όποτε κι αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, όπως κι αν διαμορφωθεί το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας.

Το σπέρμα της διχοτόμησης υπάρχει σε κάθε σχέδιο που δεν αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Που δεν περιλαμβάνει τον όρο της άμεσης αποχώρησης όλων των κατοχικών δυνάμεων και της κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων. Λύση προς όφελος του κυπριακού λαού σημαίνει ένα κράτος, ενιαίο, βιώσιμο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές και προστάτες.

Είναι φανερό ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, όλα τα αστικά κόμματα στηρίζουν «λύσεις» εντός των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών. Γι' αυτό απαιτείται σήμερα η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση από το λαό της Ελλάδας και της Κύπρου, μπροστά στα σχέδια που εξυφαίνονται πίσω από κλειστές πόρτες στη Γενεύη.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2016
Στο 122,35% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου

Η υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου, που έφτασε στο 122,35%, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη της μεγάλης αυτής εξόρμησης που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2016 και σηματοδοτήθηκε από ένα πολύ πλατύ άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.


ΣΕΛ.  5


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μεγάλες καταστροφές χωρίς ουσιαστική αποζημίωση

ΣΕΛ.  10
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε η 48ωρη απεργία

ΣΕΛ.  16
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συνεννοήσεις για το ύψος των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων

ΣΕΛ.  3
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Είχε παρθεί απόφαση «εδώ στο Πέραμα να σας τελειώσουμε»

ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ