Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12627

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα με άξονα τα «πλεονάσματα» και τη διαχείριση του κρατικού χρέους

ΣΕΛ.  3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μια κερδισμένη μάχη με μεγάλη πολιτική σημασία

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» στελέχη των δύο πρώτων Οργανώσεων στην πανελλαδική άμιλλα


ΣΕΛ.  11

Συνεχίζονται με βάση το διχοτομικό σχέδιο που χειροτερεύει!

Κλίμα ευφορίας έγινε προσπάθεια να διαμορφωθεί χτες, στη βάση της πολιτικής δέσμευσης για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ στις συζητήσεις σημειώνεται επιδείνωση στα ζητήματα του Εδαφικού και της διακυβέρνησης...

Ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια, στις 18 Γενάρη, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, μετά τη χτεσινή Διάσκεψη στη Γενεύη, με στόχο να επαναληφθεί η πολιτική διαπραγμάτευση σε νέα ημερομηνία.

  • Νωρίτερα, χτες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε σε σχόλιό του:

«Το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται για την πορεία της διάσκεψης στο Κυπριακό, με αφορμή και την ανταλλαγή χαρτών, δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης.

Η βάση των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι ένα διχοτομικού χαρακτήρα σχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει επιδείνωση τόσο στο ζήτημα του Εδαφικού, σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, όσο και στο ζήτημα της διακυβέρνησης, όπου, για παράδειγμα, διαφωνίες γύρω από κρίσιμες αποφάσεις θα επιλύονται ουσιαστικά με κλήρωση.

Το ΚΚΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση, προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι η λύση για ένα και όχι δύο κράτη, με άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων, με το λαό της Κύπρου νοικοκύρη στον τόπο του».


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκές συναινέσεις...

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναθερμάνθηκε η συζήτηση για την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων πάνω στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», στα οποία η κυβέρνηση κατατάσσει επίσης την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», την απομείωση του χρέους και, βέβαια, το στόχο της ανάκαμψης της οικονομίας.

Στις αρχές της βδομάδας, στέλεχος της κυβέρνησης αρθρογραφούσε γι' αυτό το θέμα, γράφοντας περίπου τα εξής: Οι πολιτικές δυνάμεις «πρέπει να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας», με στόχο «να οριοθετηθεί το πεδίο των συγκλίσεων, αλλά και των πολιτικών συγκρούσεων», καθώς έτσι θα δοθεί «νέο περιεχόμενο στην πολιτική συζήτηση και στη διαχείριση των πολιτικών θεμάτων. Θα κάνει καλό στη χώρα, καλό στη δημοκρατία, καλό στο πολιτικό σύστημα».

Διαπίστωνε, επίσης, ότι «οι επικοινωνιακού χαρακτήρα συγκρούσεις (...) δημιουργούν όρους αδιεξόδων», ενώ, αντίθετα, «η ομαλοποίηση της πολιτικής συζήτησης» είναι αυτό που έχει ανάγκη η χώρα.

Βέβαια, ανεξάρτητα από το πώς και σε ποιο βαθμό εκφράζεται κάθε φορά, συναίνεση ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις υπάρχει, στο έδαφος της στρατηγικής του κεφαλαίου που υπηρετούν από κοινού.

Δηλαδή, υπάρχει στρατηγική σύμπλευση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, όπως και προσήλωση στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, μέσα από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις, συμμαχίες και οργανισμούς.

Αυτό που συζητιέται με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, είναι η ανάγκη για ευρύτερες και μονιμότερες συναινέσεις, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ώστε να υπηρετούνται πιο αποτελεσματικά η απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, από τη μια, και η χειραγώγηση - ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, από την άλλη.

Καθόλου τυχαία, η συζήτηση περί συναίνεσης εντείνεται παράλληλα με τις διεργασίες σε μέτωπα κομβικής σημασίας για το κεφάλαιο, όπως είναι η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» με νέα αντιλαϊκά μέτρα σε ορίζοντα χρόνων, η ένταξη στο μηχανισμό άντλησης φθηνότερου χρήματος από την ΕΚΤ, το Κυπριακό και οι γενικότερες διευθετήσεις στην περιοχή, όπου διακυβεύονται ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής και πολιτικής ρευστότητας, εξαιτίας των δυσκολιών που έχει η οικονομία να ανακάμψει ορμητικά, το αστικό πολιτικό σύστημα αναζητάει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για να διασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του κεφαλαίου, είτε με ισχυρές συγκυβερνήσεις είτε με συγκαταβατικές και εποικοδομητικές αντιπολιτεύσεις.

Αλλωστε, φυσικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πουν ανοιχτά ότι η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος στη βάση που περιγράφεται πιο πάνω είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Ενδεικτικά μόνο, μεγάλο συγκρότημα του Τύπου εγκαλούσε χτες τη ΝΔ για τις «ηρωικές υποσχέσεις» περί μείωσης των φόρων που δίνει «με το άγχος της εκλογικής επικράτησης».

Ενώ ο Γ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έλεγε τις προάλλες σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: «Η κρίση που ζούμε είναι μια κρίση δομική, του κυρίαρχου παραγωγικού υποδείγματος, αλλά και του συστήματος δικομματικής εξουσίας που λειτουργούσε ως ένα "καρτέλ", καθώς και του πελατειακού μοντέλου διακυβέρνησης, που είχε διαμορφωθεί πριν από την κρίση, αλλά επέζησε και έπειτα από αυτήν. Για αυτό και έξοδος από την κρίση σημαίνει βαθιές αλλαγές σε πολλούς τομείς, διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος (...) ριζική αλλαγή στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και του τρόπου διακυβέρνησης».

Απέναντι σε αυτές τις διεργασίες υπέρ του κεφαλαίου βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ και η πολιτική του πρόταση εκφράζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων. Συμβάλλοντας στην οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση. Προβάλλοντας ως διέξοδο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.


ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Αποκάλυψε τις επιπτώσεις από τις πολιτικές «απελευθέρωσης» Ενέργειας και Μεταφορών

Επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και ανακοίνωση για τις διακοπές ρεύματος

Υποχώρησε χτες ο χιονιάς, ωστόσο παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα που σημειώθηκαν εξαιτίας των ελλείψεων σε πρόληψη, σχεδιασμό και υποδομές, καθώς και τις σοβαρές επιπτώσεις για το λαό από τις πολιτικές «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και των Μεταφορών.

  • Παρεμβάσεις για τις ζημιές σε αγρότες και κτηνοτρόφους πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και ταξικά σωματεία, καθώς και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

ΣΕΛ.  6   -   8

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Οι Λ. Φ. και Μ. Μ. προσφέρουν στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ.



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης με κλιμάκωση στις 25 Γενάρη

ΣΕΛ.  16
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανακοίνωσε την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

ΣΕΛ.  18
Προχωρά η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία

ΣΕΛ.  19

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ