Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αίτημα προς την κυβέρνηση για έκτακτη επιχορήγηση

Αφορά ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό για την υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που, όπως ξεκαθαρίζει ο δήμος, είναι εξοικείωση με την εξαθλίωση

Αίτημα για έκτακτη επιχορήγηση, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό που απαιτούνται για την υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), κατέθεσε ο Δήμος Πατρέων. Με σχετική ανακοίνωσή του, ο δήμος δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι, κάνει ωστόσο καθαρό ότι το εν λόγω πρόγραμμα που προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση σαν «εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», «δεν προσθέτει αλλά περικόπτει από τις ελάχιστες προνοιακές παροχές που υπάρχουν σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τις προορίζει για ένα μικρό μόνο μέρος της ακραίας φτώχειας».

Σημειώνουμε ότι το ΚΕΑ αφορά όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πρόκειται για παροχές σε χρήμα (επίδομα), σε είδος (π.χ. κάρτα σίτισης) και σε υπηρεσίες (π.χ. παρακολούθηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης). Ο δήμος υπογραμμίζει τις δυσκολίες στην υλοποίησή του, δεδομένου ότι οι δήμοι στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η πείρα από τους άλλους δήμους δείχνει ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα (15 λεπτά περίπου η κάθε αίτηση). Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι ωφελούμενοι είναι χιλιάδες, απαιτεί τη δημιουργία πολλών "κέντρων" καταγραφής. Ωστόσο, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές θα προκαλέσουν τεράστιες δυσκολίες στην υλοποίηση της καταγραφής. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε άμεσα την έκτακτη επιχορήγηση από το αντίστοιχο υπουργείο, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας με το απαραίτητο προσωπικό και τον ανάλογο εξοπλισμό, για να ανταποκριθούμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις ανάγκες των ωφελούμενων. Το αίτημα έχει ήδη κατατεθεί από τον Πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρο Τουλγαρίδη, στον αρμόδιο υπουργό, για να αποφευχθούν οι ουρές της ντροπής και η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων και να προστατευτεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Σχετικά με το ΚΕΑ, ο δήμος υπογραμμίζει ότι «προϋποθέτει μείωση δαπανών για την Πρόνοια, σφαγή επιδομάτων και παροχών. Η αρχή έγινε με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τα εισοδηματικά κριτήρια για το ΚΕΑ είναι τόσο χαμηλά (σ.σ. ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 2.400 ευρώ ή 4.800 ευρώ για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά), που εξαιρούν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων λαμβάνουν τα κατώτερα όρια των συντάξεων. Οσο για την ένταξη του 10% των δικαιούχων ΚΕΑ σε προγράμματα εργασίας και κατάρτισης, τι να πει κανείς; Είναι προγράμματα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, όπως η Κοινωφελής Εργασία με 490 ευρώ μισθό και υποτυπώδη δικαιώματα».

Ακολούθως ο Δήμος Πατρέων ξεκαθαρίζει τη θέση του ότι «οι λαϊκές οικογένειες έχουν ανάγκη από μόνιμη και σταθερή δουλειά για την ικανοποίηση των αναγκών τους, και όχι ψίχουλα και ελεημοσύνη. Από ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, που συνεχώς διεκδικούμε ως Δημοτική Αρχή». Και στηλιτεύει την κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική που «κόβει δισεκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς, τσακίζει συντάξεις, μισθούς, παροχές για Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα και υπόσχεται λίγα ψίχουλα στους εξαθλιωμένους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνει οτιδήποτε για να έχει η "κοινωνική πολιτική" της, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για το κράτος! Διευκολύνοντας έτσι το κλείσιμο της "αξιολόγησης" με τους "θεσμούς" και τηρώντας την υπόσχεσή της για την πιστή τήρηση του τρίτου μνημονίου.

Επιδιώκει, με μειωμένες δαπάνες, να "καλύψει" ορισμένες κατεπείγουσες ανάγκες για μεγαλύτερο αριθμό απόλυτα φτωχών. Αυτό εξασφαλίζεται με την προς τα κάτω ενοποίηση των παροχών και με την εξατομίκευση, ώστε το συνολικό ατομικό εισόδημα από κάθε πηγή, μαζί με το ΚΕΑ, να μην υπερβαίνει ένα όριο, που είναι πολύ χαμηλό. Με την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, στην ουσία δίνοντας ψίχουλα στα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα στρώματα, προσπαθούν από τη μία να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" του λαού, και από την άλλη να συνηθίσουν και να συναινέσουν αυτοί στην πολιτική που τους εξαθλιώνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε στη δουλειά «ωφελούμενος» εργαζόμενος 66 ετών!(2019-03-08 00:00:00.0)
Χωρίς πάτο...(2017-10-31 00:00:00.0)
Κάλεσμα για συμμετοχή στη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά της ανεργίας(2017-06-10 00:00:00.0)
Πολλαπλές στοχεύσεις μέσα από τα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας(2015-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ