Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ντροπή και αίσχος»...

Ενάντια στα σωματεία που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν τα ταυτίζουν με αυτά των εργοδοτών τους, ξεσπάθωσε χτες ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης.

Επιβεβαιώνοντας τη συστηματική επίθεση της κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της, απέναντι στα ταξικά σωματεία, ο Α. Νεφελούδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», χαρακτήρισε «ντροπή και αίσχος» (!) την παρέμβαση που έκαναν στο δικαστήριο 15 σωματεία (14 κλαδικά και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» στη Βόρεια Ελλάδα) κατά τη συζήτηση για την επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη».

Με την επίμαχη παρέμβαση, τα σωματεία έθεσαν μια σειρά από ζητήματα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ανέδειξαν πως παρά τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, η επιχειρηματική συμφωνία αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα και πόρτες για απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Μεταξύ άλλων, επισήμαναν πως οι διατυπώσεις της συμφωνίας σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους είναι επικίνδυνα αόριστες και γενικόλογες. Ανέδειξαν συγκεκριμένα σημεία του κειμένου που προμηνύουν επίθεση στους όρους αμοιβής και εργασίας. Για παράδειγμα, οι προβλεπόμενες αμοιβές του προσωπικού σε ετήσια βάση δεν ανταποκρίνονται στη μισθοδοσία του πραγματικού αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα, ενώ τα έξοδα για «αποζημιώσεις προσωπικού» προβλέπονται αυξημένα...

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης που βρίσκεται αναρτημένο στις ιστοσελίδες των σωματείων (emathess.blogspot.gr και emporoipalliloi.blogspot.gr) είναι αποκαλυπτικό.

Τα παραπάνω, όμως, σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, είναι... «προσχηματικά» και τα σωματεία που τα επικαλούνται «επενδύουν στην καταστροφή»! Εφτασε μάλιστα μέχρι το σημείο να εμφανίσει τα σωματεία ως υπόλογα για την καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης, ισχυριζόμενος πως «πραγματικά κινδυνεύει μια μεγάλη υπόθεση, να αντιμετωπιστούν απολύσεις και τα λοιπά, να πάει στράφι» και αφήνοντας κατά μέρος τις θριαμβολογίες με τις οποίες μιλούσε το υπουργείο πριν από λίγους μήνες για τη «διάσωση» της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας...

Λίγο νωρίτερα, στην ίδια συνέντευξη, είχε συστήσει στους εργαζόμενους του «Μαρινόπουλου», που δεν έχουν πληρωθεί για το Δεκέμβρη και ενημερώνονται από την εταιρεία ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν απλήρωτοι μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου... «να είναι σχετικά ήσυχοι» (!), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τους εργαζόμενους στη γωνία, παθητικούς θεατές των εξελισσόμενων επιχειρηματικών παιχνιδιών.

Συνεχίζοντας μάλιστα την επίθεσή του ενάντια στα ταξικά σωματεία, ο γγ του υπουργείου επιχείρησε να εντάξει την παρέμβασή τους σε μεθοδεύσεις που γίνονται «από αυτούς που ενδεχομένως έχουν συμφέροντα», «ανταγωνιστές πιθανόν ή προμηθευτές»! Επιχείρησε δηλαδή να εμφανίσει τα αιτήματα των εργαζομένων σαν μέρος του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού σχεδίου, την ώρα που η παρέμβαση και η δράση των ταξικών σωματείων αναδεικνύουν ακριβώς ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να εναποθέτουν τη ζωή τους και τα δικαιώματά τους σε δικαστικές αποφάσεις και στην εξέλιξη επιχειρηματικών παιχνιδιών.

Η επίθεση αυτή από την κυβέρνηση δεν είναι βέβαια πρωτάκουστη ούτε αποκλειστικό της «προνόμιο». Την ίδια λάσπη αναπαρήγαγε τις προηγούμενες μέρες και η πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, σε ρόλο καλοθελητή της εργασίας. Αυτό που επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν νιώθει καμιά «ντροπή» και κανένα «αίσχος» όποτε καλείται να κάνει τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, κλιμακώνοντας και σε ιδεολογικό επίπεδο την επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους και την αυτοτέλειά τους έναντι του κεφαλαίου!


Ευ. Χ.

Αυτό που σκοτώνει είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κάτι βεβαίως που δεν είναι ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του χειμώνα. Ωστόσο για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο. Εν έτει 2017, με τα τεράστια επιτεύγματα της ανθρωπότητας, που έχει λύσει πολύ πιο πολύπλοκα ζητήματα, ήδη σε ανατολική και δυτική Ευρώπη έχουν πεθάνει πάνω από 70 άνθρωποι. Βεβαίως αυτό που σκοτώνει δεν αυτό καθαυτό το κρύο, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που μένουν εκτεθειμένοι σε αυτό, συνήθως άστεγοι και απόκληροι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Το φαινόμενο αυτό, οι παγωμένες ανθρώπινες υπάρξεις, που είτε βρίσκονται αμέσως είτε μήνες μετά, όταν λιώνουν τα χιόνια, έχει πολλαπλασιαστεί μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι νεκροί άστεγοι είναι στην Πολωνία (πάνω από 50), στην Τσεχία, στη Ρουμανία και άλλες χώρες. Σε όλες αυτές τις χώρες, όσο υπήρχε σοσιαλισμός, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα, υπήρχε κρατική φροντίδα και το φαινόμενο άνθρωποι να μένουν στο δρόμο ήταν πολύ περιορισμένο, ενώ τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα, με θερμοκρασίες κάτω από 20 βαθμούς (όπως αυτές που βλέπουμε στην Πολωνία), υπήρχε ειδική υπηρεσία και η κατάλληλη υποδομή ώστε ούτε ένας άνθρωπος να μη βρίσκεται εκτεθειμένος στο κρύο. Και βεβαίως αυτά που πρωτίστως υπήρχαν στις σοσιαλιστικές χώρες ήταν η εξασφάλιση στέγης και εργασίας για όλους, οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες συνέπειες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Και αυτό το στοιχείο αποδεικνύει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, και η σύγκριση με τη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα σε όλες αυτές τις χώρες είναι συντριπτική υπέρ του πρώτου.


Δ. Κ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org