Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μέτρα πάνω στα μέτρα

Από διάφορες πληροφορίες και δημοσιεύματα, προκύπτει ότι η εντατικοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης των προσπαθειών να υπάρξει σύντομα συμφωνία για τη δεύτερη «αξιολόγηση» συνοδεύεται από μια νέα πρόταση που κομίζει στους θεσμούς, να αποδεχτεί ορισμένα από τα μέτρα που εμφανίζεται να ζητάει το ΔΝΤ, προκειμένου να «ξεκολλήσει» η διαδικασία, ακόμα κι αν σ' αυτήν τη φάση δεν καταληχτεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπως γράφεται τις τελευταίες ώρες, ένα από τα μέτρα που συζητάει η κυβέρνηση, πέρα από την επέκταση του «δημοσιονομικού κόφτη» τη διετία 2019 - 2020, είναι η μείωση του αφορολόγητου, που σημαίνει νέα φορολογική επιβάρυνση για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες, σημειωνόταν από διάφορες πλευρές ότι μέτρα όπως αυτό, δεν είναι έμπνευσης αποκλειστικά του ΔΝΤ και πως η Κομισιόν βλέπει κι αυτή με καλό μάτι μια ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου. Οπως όλα δείχνουν, αν τελικά καταληχτεί ένα τέτοιο μέτρο, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να το «πουλήσει» ως ελιγμό για να αποφύγει τάχα τις νέες περικοπές στις συντάξεις, που αποτελούν το έτερο σκέλος των απαιτήσεων από την πλευρά των θεσμών, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, για μετά το 2018. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει ένα: Η συζήτηση για τα επόμενα μέτρα έχει φουντώσει πριν ακόμα κλείσει η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα της β' «αξιολόγησης». Μέτρα πάνω στα μέτρα για το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, από την οποία ο λαός δεν έχει να περιμένει κάτι προς όφελός του, όσο κι αν προσπαθούν να τον πείσουν ότι τα συμφέροντά του ταυτίζονται με τους στόχους και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

Εκβιαστικά διλήμματα...

Εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού προχτές η «Αυγή», η «Εποχή» και το δίκτυο «Transform! Europe», με τίτλο «Κυπριακό: Η ώρα της λύσης;». Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα μεταφέρει η «Αυγή» στο χτεσινό της ρεπορτάζ, η εκδήλωση πραγματικά «έλαμψε» για τα «μαργαριτάρια» που ακούστηκαν από τους ομιλητές, που επιστράτευσαν κάθε είδους εκβιαστικά διλήμματα, «τυράκια» και υποθέσεις, προκειμένου να υπερασπιστούν την ανάγκη για «άμεση επίλυση» του Κυπριακού - «η λύση επείγει, οι λεπτομέρειες είναι πολυτέλεια», όπως χαρακτηριστικά είπε ο εκπρόσωπος του τουρκοκυπριακού κόμματος «Νέα Κύπρος» - κατ' ουσίαν μιας διχοτομικής λύσης που προωθείται με τη μία ή την άλλη μορφή από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και καπιταλιστικά κέντρα, με τη στήριξη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

... και λιβανιστήρια

Μάλιστα ο Ν. Φίλης έδωσε και το στίγμα για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και γι' αυτήν τη δουλειά, λέγοντας πως «στην Αριστερά έλαχε ο κλήρος και για το Κυπριακό». Οσο για το τι είδους λύση προωθείται φρόντισαν και ο ίδιος και οι υπόλοιποι ομιλητές να δώσουν το στίγμα, «λιβανίζοντας» με κάθε ευκαιρία το περιβόητο «σχέδιο Ανάν», το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι το 2004. Ετσι, όπως μεταφέρει η «Αυγή» «Ο Ν. Φίλης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι σε περίπτωση υπερψήφισής του σήμερα ο τουρκικός στρατός θα είχε αποχωρήσει από την Κύπρο», ο Μ. Μπαλαούρας κατέταξε στις «δύο μεγάλες ήττες στο παρελθόν του Κυπριακού», «το δημοψήφισμα του 2004, όπου το ΑΚΕΛ έκανε στροφή», ο πρόεδρος του ΙΚΜΕ Κύπρου υπενθύμισε ότι «το 2004 οι Τουρκοκύπριοι προσέβλεπαν με εμπιστοσύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά και με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους». Ολα αυτά διανθισμένα και με ολίγον από εκβιασμούς περί «φαινομένων που θα πάρουν οριστική μορφή» κ.ά. Με δυο λόγια... το πιάσαμε το υπονοούμενο. Οι λαοί της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, πρέπει να επαγρυπνούν απέναντι στις επικίνδυνες «λύσεις» που δρομολογούνται.

Περί επανάστασης...

Την επανάσταση σε όλες τις πτώσεις κλίνουν όσοι συνελήφθησαν πρόσφατα για «τρομοκρατία». Το κράτος τούς ονομάζει «τρομοκράτες» και οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται «επαναστάτες», συμβάλλοντας και οι μεν και οι δε στη συκοφάντηση της επαναστατικής δράσης, που στην εποχή μας δεν μπορεί να έχει άλλο περιεχόμενο και στόχο πέρα από την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Οπως όμως έχει αποδειχθεί ιστορικά, η επαναστατική πάλη και δράση των οργανωμένων εργατικών - λαϊκών μαζών με τους παραπάνω στόχους, από τη μια, και η αντίληψη που πιστεύει πως με πράξεις ατομικής τρομοκρατίας ενάντια σε σύμβολα και εκπροσώπους του αστικού καθεστώτος αυτό θα κλονιστεί, θα καταρρεύσει, δεν βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο που τέτοιες πράξεις αξιοποιούνται από την αστική εξουσία για να καλλιεργεί την τρομοϋστερία και να θωρακίζεται με ακόμα πιο κατασταλτικά μέσα. Γι' αυτό άλλωστε τέτοιες ομάδες ατομικής τρομοκρατίας αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται πολυποίκιλα από την αστική τάξη, ενώ αποδείχθηκε και ιστορικά πως είναι εύκολα χειραγωγούμενες από διάφορα αστικά επιτελεία, ιδιαίτερα ευάλωτες στη διείσδυση διαφόρων υπηρεσιών και κέντρων. Καμιά σχέση λοιπόν με επανάσταση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1879 Ξεκινά ο πόλεμος των Ζουλού, μεταξύ των Βρετανών και των ντόπιων πληθυσμών της Ζουλουλάνδης. Εληξε με νίκη των Βρετανών, που κατέλυσαν το ανεξάρτητο κράτος των Ζουλού.

1910 Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών. Αρχίζει να δημοσιεύει αντιστασιακά ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση». Ηταν επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι, ενώ το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος, που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου. Λίγο πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές». Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις.

1919 Το Κουξχάφεν της Γερμανίας ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση).

1923 Γαλλοβελγικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας, δίνοντας νέα ώθηση στις επαναστατικές διαθέσεις του γερμανικού προλεταριάτου.

1928 Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγιση του Νίκου Καζαντζάκη, ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι μιλά για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Λίγες μέρες αργότερα η κυβέρνηση Βενιζέλου θα αποφασίσει την απέλαση του Ιστράτι από την Ελλάδα.

1933 Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) βγάζουν απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

1945 Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.

1946 Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1949 Ο ΔΣΕ επιτίθεται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Νάουσα (έδρα της 33ης Ταξιαρχίας και ισχυρής δύναμης ΜΑΥ). Επειτα από 2 μέρες σκληρών μαχών εξουδετέρωσε όλες τις οχυρωμένες θέσεις του αντιπάλου και κατέλαβε την πόλη.

1971 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Σοσιαλιστή Προέδρου Χ. Τόρες στη Βολιβία.

1971 Ξεκινά στο Λονδίνο Διάσκεψη 15 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης με θέμα τις πολυεθνικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και την αντιμετώπισή τους από την εργατική τάξη της Δ. Ευρώπης. Συμμετείχε και το ΚΚΕ.

1976 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11 - 1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Αρνητικά ψήφισαν οι ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ