Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίστηκε η βαρυχειμωνιά σε όλη τη χώρα

Με χιόνια, ισχυρό παγετό - κατά τόπους ολικό - και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, συνεχίστηκε και χτες η βαρυχειμωνιά σε όλη τη χώρα. Χτες, υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ενώ οι κίνδυνοι για επικείμενα πλημμυρικά φαινόμενα είναι υπαρκτοί.

Μεγάλα ήταν τα προβλήματα στην Εύβοια, όπου εφτά χωριά ήταν αποκλεισμένα. Πρόκειται για τους Στρόπωνες και τη Γλυφάδα του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, τη Σέτα του Δήμου Ερέτριας, καθώς και τα χωριά Μακρυχώρι, Μανίκια, Βίταλα και Ανδρωνιάνοι του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου. Ηδη, από το πρωί υπήρχαν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο, υπήρχε στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, «άσπρισε» την περιοχή.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη Δημοτική Ενότητα Διρφύων, του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων. Ηδη, από χτες το πρωί, ένα ειδικό όχημα της Πυροσβεστικής παρενέβαινε σε διάφορες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για θέματα υγείας. Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία έδιναν μάχη με το χρόνο. Προχτές τη νύχτα, αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ χτες τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονταν σε Μισόκαμπο, Πετισούνα και Κάτω Κουρούνι. Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, κανένα δεν θα λειτουργήσει σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων. Η ισχυρή χιονόπτωση στην Αλόννησο τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση του νησιού. Στη Σκόπελο προχτές ήταν διαχειρίσιμη η κατάσταση ενώ χτες ξαναβγήκαν τα οχήματα να ανοίξουν τους δρόμους. Στόχος ήταν να ανοίξει η πρόσβαση στο λιμάνι του Λουτρακίου, αλλά και να απεγκλωβιστούν όποιες οικογένειες ήταν αποκλεισμένες.

Τη διάθεση μέσων ώστε να ανοίξουν οι δρόμοι, ιδιαίτερα οι αγροτικοί στους ορεινούς όγκους της Βόρειας και Δυτικής Λέσβου, ζήτησε χτες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος. Στη μεταξύ τους επικοινωνία ο βουλευτής σημείωσε πως υπάρχει ανεπάρκεια σε μέσα τόσο του δήμου και της περιφέρειας όσο και του στρατού, τονίζοντας πως τα χωριά των παραπάνω περιοχών αλλά και όλης της Λέσβου έχουν αποκλειστεί λόγω της έντονης χιονόπτωσης και οι κάτοικοί τους, σε συνδυασμό με τις περιοδικές διακοπές ρεύματος, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε τεράστιους κινδύνους που απειλούν την ίδια τη ζωή τους.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές σημειώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική), στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ανατολική Θεσσαλία, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και κατά περιόδους στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν στη νότια Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν στο Αιγαίο.

Ο παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονταν και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Προβλήματα υπήρξαν σε τοπικά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ