Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ
Εγκλωβισμένοι και στο έλεος της παγωνιάς

Κυριολεκτικά θαμμένοι στο χιόνι στον καταυλισμό στη Μόρια

Eurokinissi

Κυριολεκτικά θαμμένοι στο χιόνι στον καταυλισμό στη Μόρια
Ενα ακόμη δύσκολο 24ωρο πέρασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Οι πολικές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την πολιτική που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους σε χώρους ακατάλληλους να διαβιούν, έχουν δημιουργήσει για τους πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ανυπόφορες συνθήκες. Την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι «σε πλήρη ενεργοποίηση», τα σοβαρά προβλήματα παραμένουν, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να βρουν τρόπους να ζεσταθούν, με την υγεία τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με το θερμόμετρο να παραμένει για τέταρτη μέρα κάτω από το μηδέν, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα βρίσκονταν και χτες αντιμέτωποι με δραματικές συνθήκες. Το δίκτυο ύδρευσης, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων του Στρατού και της Πυροσβεστικής, ήταν παγωμένο καθώς τόσο οι δεξαμενές, όσο και οι βασικές σωληνώσεις παραμένουν εκτεθειμένες στο χιονιά. Οσον αφορά τη θέρμανση, οι μικρές θερμάστρες που έχουν διανεμηθεί στα κοντέινερ όχι μόνο δεν ζεσταίνουν, αλλά σημειώθηκαν και φαινόμενα βραχυκυκλώματος, λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει και κίνδυνος πυρκαγιάς.

Παράλληλα, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν κατά καιρούς παραδώσει Οργανώσεις του ΚΚΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ, στη διοίκηση του κέντρου και δεν φτάνουν ποτέ στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οπως λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες, η απάντηση που παίρνουν από τις ΜΚΟ είναι ότι τα είδη εκλάπησαν από την αποθήκη.

Σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση εξακολουθούσαν να ζουν και στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Η χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών έδωσε τη θέση της στη βροχή που έπεφτε όλο το βράδυ, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα. Ευπαθείς ομάδες προσφύγων έχουν μετακινηθεί προς ξενοδοχεία της πόλης αλλά και στο κλειστό γυμναστήριο που έχει ανοίξει προκειμένου να φιλοξενηθούν. Το χώρο αναμενόταν να επισκεφτεί χτες, για να δει από κοντά την κατάσταση, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρματαγωγό "Λέσβος" του πολεμικού Ναυτικού αποπλέει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας με προορισμό τη Λέσβο προκειμένου να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Στο αρματαγωγό φορτώθηκαν κρεβάτια, σόμπες και στρώματα για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. Εκτιμάται ότι το "Λέσβος" θα καταπλεύσει στο λιμάνι του νησιού σήμερα μετά τις μεσημβρινές ώρες, αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Παρεμβάσεις για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς σε Σάμο και Κω πραγματοποίησαν, χτες, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Εργατικό Κέντρο Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Χτες το πρωί, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, ζητώντας άμεσα ο δήμος και η περιφέρεια να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όσους πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εκτεθειμένοι στο κρύο όλες αυτές τις μέρες. Ανέφερε πως εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε μικρές σκηνές χωρίς θέρμανση, παιδιά, έγκυες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένοι. Γενικά άνθρωποι που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας είναι εκτεθειμένοι στην κακοκαιρία με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους και τη ζωή τους. Ακόμα, ζήτησε η κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε θερμαινόμενους χώρους, ενώ υπενθύμισε την πάγια θέση του ΕΚ ότι πρέπει να απεγκλωβιστούν - μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά αλλά και από την ηπειρωτική χώρα με κρατική ευθύνη, στους προορισμούς που επιθυμούν.

Το προεδρείο του ΕΚ Δωδεκανήσου έκανε χτες τηλεφωνική παρέμβαση στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Κω, επειδή «οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και στην περιοχή, η ένταση των ανέμων όσο και η έντονη βροχόπτωση οξύνουν τα προβλήματα αυτά στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (hot spot) στην Κω». Η στέγαση των 750 - περίπου - προσφύγων στα κοντέινερ δεν είναι η ιδανική συνθήκη στέγασης ανθρώπων, χώρια ότι περιμετρικά του Κέντρου περίπου 250 - 300 άνθρωποι μένουν σε σκηνές αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρθηκε.

Στο μεταξύ, χτες, ο Δήμος Χαϊδαρίου μοίρασε φλοκάτες και κουβέρτες για το κρύο στους πρόσφυγες στο Σκαραμαγκά. Οι πρόσφυγες στεγάζονται σε κοντέινερ με δύο δωματιάκια, όπου ζουν δύο οικογένειες. Υπάρχει κλιματιστικό στο ένα δωμάτιο, με αποτέλεσμα η μία οικογένεια να μη ζεσταίνεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ