Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ
Εγκαινίασε τις ομάδες επέμβασης κατά προσφύγων και μεταναστών

MotionTeam

Τις νέες ομάδες επέμβασης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σε βάρος των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εξαθλίωσης, εγκαινίασε χτες η ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής εγκαινίασε επίσημα τις Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε θέματα Επιστροφών (European Return Intervention Teams) που αποτελούνται από 690 ειδικούς σε θέματα επιστροφής, συνοδών επιστροφής και παρατηρητών επιστροφής. Ο Οργανισμός θα είναι πλέον σε θέση να αναπτύξει τους εν λόγω εμπειρογνώμονες για την υποστήριξη των κρατών - μελών στο να οργανώνουν και να συντονίζουν επιχειρήσεις επιστροφής και στο να συνεργάζονται με τρίτες χώρες για την επιστροφή και την επανεισδοχή, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ισχυρίστηκε ότι: «Η εξασφάλιση της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών που δεν πληρούν τους όρους εισόδου, παραμονής ή διαμονής στην ΕΕ, και η μείωση των κινήτρων για την παράνομη μετανάστευση, αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής για τη Μετανάστευση και σημαντικό στόχο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου μας για τη Μετανάστευση. Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα είναι πλέον σε θέση να παρέχει την τόσο αναγκαία τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη στα κράτη - μέλη για την αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας της ΕΕ και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Ενώ τα κράτη - μέλη παραμένουν υπεύθυνα για τις δραστηριότητες επιστροφής μεταναστών, καθώς και τόσο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα ασύλου ή το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, όσο και για την έκδοση αποφάσεων επιστροφής, ο Οργανισμός θα έχει τώρα στη διάθεσή του πρόσθετα μέσα για να παράσχει στα κράτη - μέλη πρακτική υποστήριξη και βοήθεια επί τόπου. Σε επείγουσες καταστάσεις θα μπορούν να αναπτύσσονται Ευρωπαϊκές Ομάδες Επέμβασης σε θέματα Επιστροφών, κατόπιν αιτήματος κράτους - μέλους ή ακόμα και με πρωτοβουλία του Οργανισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή: Υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα - επιτίθεται σε πρόσφυγες και μετανάστες (2016-07-08 00:00:00.0)
Ξεκινά η δράση της Ευρω - συνοριοφυλακής (2016-06-23 00:00:00.0)
Ξεπέρασαν το εκατομμύριο οι πρόσφυγες που έφτασαν στην ΕΕ (2015-12-23 00:00:00.0)
Νέα ευρωσώματα καταστολής (2004-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org