Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση για τους πρόσφυγες και την κακοκαιρία

Ο καταυλισμός της Ριτσώνας μέσα στα χιόνια

Associated Press

Ο καταυλισμός της Ριτσώνας μέσα στα χιόνια
Κατεπείγουσα Ερώτηση κατέθεσε χτες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που αφορά την απαράδεκτη κατάσταση με τις σκεπασμένες από το χιόνι σκηνές των προσφύγων, που δίνουν σκληρή πολυήμερη μάχη, με κίνδυνο ζωής, σε άθλιες συνθήκες στα hot spots της Μόριας Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, αλλά και στο Ελληνικό, στον καταυλισμό της Μαλακάσας και αλλού.

Οπως τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που κατέθεσε την Ερώτηση, «αυτή η κατάσταση έχει αιτίες. Είναι άμεση συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ και ειδικότερα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που αποτελεί το μηχανισμό διπλού εγκλωβισμού άνω των 16.000 προσφύγων σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά. Οσες δηλώσεις "ευαισθησίας" κι αν γίνονται αυτές τις μέρες από εκπροσώπους της ΕΕ, την κυβέρνηση κι όσους στήριξαν αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, είναι προσχηματικές και συνιστούν πρόκληση. Αλλωστε, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση θεωρούσαν δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα θα βγάλουν το χειμώνα σε σκηνές ή ακόμη και σε κοντέινερ και άλλους στεγασμένους χώρους, στους οποίους δεν λειτουργεί ή δεν υπάρχει καν θέρμανση. Αυτό επιβεβαιώνει άλλωστε ο ισχυρισμός στελέχους της κυβέρνησης ότι "βολεύτηκαν" οι 9.000 πρόσφυγες και ξεπαγιάζουν οι 1.000.

Αποτελεί επείγουσα ανάγκη κανένας πρόσφυγας και μετανάστης να μη μένει σε σκηνή, κανένας χωρίς θέρμανση, ρεύμα και νερό, χωρίς κατάλληλη για το χειμώνα σίτιση, χωρίς δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Να δοθούν άμεσα χειμωνιάτικα ρούχα και ειδικά κλινοσκεπάσματα με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Να μετακινηθούν επειγόντως από τα νησιά οι διπλοεγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για δημιουργία κέντρων κράτησης.

Εκτός από τις δεδομένες μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ερωτάται ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος:

Πώς τοποθετείται και τι μέτρα θα πάρει η ΕΕ με βάση το ότι ενώ οι πρόσφυγες διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες μέσα στο βαρύ χειμώνα:

-- Οι ΜΚΟ λυμαίνονται, με τα γνωστά επιζήμια αποτελέσματα, μεγάλο μέρος της όποιας ευρωενωσιακής χρηματοδότησης, ακόμη και την παροχή χειμωνιάτικων ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, την ευθύνη των οποίων θα έπρεπε να έχουν οι κρατικές υπηρεσίες.

-- Πακτωλός χρηματοδοτήσεων της ΕΕ κατευθύνεται στη συγκρότηση και ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών σε βάρος των προσφύγων, όπως η Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ακτοφυλακή κ.ά.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ