Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντονο ενδιαφέρον για να μη διαταραχτεί το παζάρι

Ενώ συνεχίζονται σταθερά οι προκλήσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους

Νέες επαφές ξεκινούν σε λίγες μέρες πάλι στην Ελβετία (φωτ. από τις συνομιλίες του Νοέμβρη)
Νέες επαφές ξεκινούν σε λίγες μέρες πάλι στην Ελβετία (φωτ. από τις συνομιλίες του Νοέμβρη)
Καθώς πλησιάζει ο νέος γύρος των κρίσιμων επαφών που θα γίνουν για το Κυπριακό στη Γενεύη, δυναμώνουν οι προσπάθειες για να μη διαταραχτεί το παζάρι και ενώ συνεχίζονται απροκάλυπτα οι προκλήσεις Τουρκίας και ψευδοκράτους, πολλοί ανησυχούν όχι για τους κινδύνους που αυτές αναδεικνύουν, αλλά για τις δυσκολίες που δημιουργεί η ανοιχτή διατύπωσή τους στην παρούσα φάση.

Στις αρχές της βδομάδας, μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα», ο Μουσταφά Ακιντζί, ηγέτης του ψευδοκράτους, επανέλαβε ότι αν δεν κατοχυρωθεί η εκ περιτροπής προεδρία, δεν θα προχωρήσει η λύση και αναδεικνύοντας πόσο εντείνονται οι διεργασίες γύρω από το θέμα των εγγυήσεων, έθεσε το ενδεχόμενο μιας «επαναξιολόγησης» των σημερινών δεδομένων σε «μια δεκαπενταετία», με το σκεπτικό ότι τότε θα έχει φανεί ότι «από τη φιλία της Τουρκίας κερδίζουν και οι δύο κοινότητες». Αλλά και το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε σε «νέους τρόπους κατανόησης» που πρέπει «να αναπτυχθούν» μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αφού «η δυσπιστία ακόμα υπάρχει». Δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι η «αντίληψη περί ασφάλειας» θα αλλάξει σταδιακά και ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν τη λογική ότι από την πρώτη μέρα δεν χρειάζονται (Τούρκοι) στρατιώτες και (τουρκικές) εγγυήσεις.

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης (του ΔΗΣΥ), ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε την Τρίτη ότι «οι όποιες δημόσιες θέσεις εκφράζονται από τουρκοκυπριακής πλευράς ως προϋποθέσεις λύσης του Κυπριακού, όχι μόνο δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά και θεωρούμε ότι δεν υποβοηθούν ούτε τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ούτε την επιδιωκόμενη λύση», προσθέτοντας ότι «αντί δηλώσεων επισημαίνουμε την ανάγκη να επικεντρωθούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στο στόχο ελαχιστοποίησης των υπαρχουσών διαφορών, προκειμένου να υπάρχει πραγματική προοπτική επιτυχίας στη Διάσκεψη στη Γενεύη».

Την Τετάρτη, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «την ώρα που διεξάγονται συνομιλίες, οι πολλές δημόσιες δηλώσεις από μέρους των δύο πλευρών για τα υπό συζήτηση θέματα όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν προβληματισμό», αλλά και ότι «μπροστά μας υπάρχει μια συμφωνημένη διαδικασία, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για να επιτευχθεί ο πάγιος στόχος της λύσης».

Την ίδια στιγμή, «φουντώνει» η κουβέντα για μια πιθανή «αναμόρφωση» του ρόλου του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, π.χ. με τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης, ή μέσω συμμετοχής σε μια «πολυεθνική» δύναμη που θα εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας, υπό την «αιγίδα» ακόμα και του ΝΑΤΟ. Πρωταγωνιστική θέση στο πολύπλευρο αλισβερίσι που ξετυλίγεται, διεκδικεί σταθερά η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει και της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν, που φαίνεται ότι θα γίνει αρχές Γενάρη στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια (που ξεκινά στις 12 Γενάρη με ανοιχτή ημερομηνία ολοκλήρωσης). Ενδεικτική είναι η ατζέντα με την οποία συνεχίζει τις επαφές του το ελληνικό ΥΠΕΞ, μιλώντας μεν για κατάργηση των «αναχρονιστικών» εγγυήσεων, αλλά εγείροντας άλλες «εναλλακτικές» για την ασφάλεια και προεκτείνοντας, όπως φαίνεται, τη συζήτηση και στην «αξιοποίηση» των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Ετοιμότητα και στην Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, την Τετάρτη ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ώστε τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης στο οικόπεδο 10 (σ.σ. που γειτονεύει με το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ») να ανατεθούν στην κοινοπραξία της αμερικανικής «Exxon Mobil» («Εξον Μόμπιλ») και της καταριανής «Qatar Petroleum» («Κατάρ Πετρόλεουμ»). Για το «10» ενδιαφέρον είχαν εκφράσει ο νορβηγικός κολοσσός «Statoil» (Στάτοϊλ) αλλά και η κοινοπραξία Total - ΕΝΙ.

Αν μη τι άλλο, η άμεση «εμπλοκή» της «Exxon Mobil» στην «αξιοποίηση» των κυπριακών υδρογονανθράκων επιβεβαιώνει ακόμα πιο συγκεκριμένα το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για να «διεκπεραιωθούν» ζητήματα που καθυστερούν επενδυτικά σχέδια, αλλά και επηρεάζουν γεωπολιτικές «ισορροπίες» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σημειώνουμε ότι διευθύνων σύμβουλος της «Exxon Mobil» ήταν μέχρι πριν μερικές μέρες ο Ρεξ Τίλερσον, στον οποίο ο Τραμπ θα αναθέσει σε ένα μήνα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πάνε στη Γενεύη αν προσκληθούν από τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ εμφανίστηκε και ενθαρρυμένη από την πρόοδο στις συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί. Τέλος, η Ντόχερτι εξέφρασε τη γνώμη ότι μέχρι τώρα φαίνεται ότι η Τουρκία και ειδικά ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θέλει λύση του Κυπριακού.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη έγινε νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, την οποία ο Κύπριος ηγέτης χαρακτήρισε δημιουργική, τονίζοντας ότι πριν από τη συνάντηση που θα γίνει στη Γενεύη 9-11 Γενάρη, θα καλυφθούν όλα τα θέματα με τη διασταυρούμενη διαδικασία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org