Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Από την επιτυχημένη μάχη της διάδοσης, συνεχίζουμε οργανώνοντας τη μελέτη και τη συζήτηση

Μια μεγάλη μάχη δόθηκε με επιτυχία τη βδομάδα που μας πέρασε από το Κόμμα και την ΚΝΕ. Η διακίνηση των Θέσεων της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, ο τρόπος που οργανώθηκε αυτή η εξόρμηση και τα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν τα περιθώρια που υπάρχουν για όλες τις Οργανώσεις, ώστε να γίνει πιο συστηματική η πολιτική παρέμβαση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και να αυξηθεί η διακίνηση του «Ριζοσπάστη» σε χώρους δουλειάς και συνοικίες.

Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι ο γρήγορος και μεθοδικός σχεδιασμός της πανεξόρμησης, διαδικασία που περιλάμβανε την «παραγγελία» των φύλλων από κάθε Οργάνωση και τη δουλειά με το χαρτί και το μολύβι για να διακινηθεί αποτελεσματικά η εφημερίδα. Ηταν χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στελεχών του Κόμματος από όλη την Ελλάδα που φιλοξενούσε καθημερινά ο «Ριζοσπάστης» τη βδομάδα της προετοιμασίας της πανεξόρμησης, αποτυπώνοντας ότι, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ημερομηνία δημοσίευσης των Θέσεων, οι ΚΟ συζήτησαν αναλυτικά πόσα φύλλα και πού θα τα διακινήσουν. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε και η ενημέρωση του λαού ότι με τον «Ριζοσπάστη» της Κυριακής θα γινόταν αυτή η μεγάλη εξόρμηση: Γρήγορα οι Οργανώσεις πήραν την πρωτοβουλία να εκτυπώσουν αφίσες που έδιναν το σύνθημα της διακίνησης της εφημερίδας, οι οποίες κολλήθηκαν σε κομματικά γραφεία, σε χώρους δουλειάς και κεντρικά σημεία συνοικιών. Βοήθησε, επίσης, η επικοινωνία άνθρωπο τον άνθρωπο, πριν την εξόρμηση, με τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να τους ενημερώνουν για τον «Ριζοσπάστη» και να κλείνονται ραντεβού για να τον προμηθευτούν. Μέτρα σαν κι αυτά καλλιέργησαν πιο πλατιά ευνοϊκό κλίμα για την αγορά του «Ριζοσπάστη».


Αλλο στοιχείο που φανερώνει δυνατότητες, οι οποίες πρέπει πιο συστηματικά να καλλιεργηθούν και να αξιοποιηθούν είναι η συμμετοχή των οπαδών του Κόμματος στην εξόρμηση. Πρόκειται για σημαντική εφεδρεία που στις περισσότερες περιπτώσεις απέδειξε ότι μπορεί να αναλάβει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και μάλιστα να φτάσει σε κόσμο που τα κομματικά μέλη δύσκολα θα έφταναν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Πειραιά συμμετείχαν στην εξόρμηση διπλάσιοι οπαδοί από άλλες φορές. Αυτό το στοιχείο αποδεικνύει την ύπαρξη μιας πολύτιμης δύναμης, δίπλα στις ΚΟΒ, που πρέπει με τη συμμετοχή της σε τέτοιες μάχες, να κατανοήσει στην πράξη ότι ο ρόλος της δεν περιορίζεται μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτήν την πλευρά, όσο καλά κι αν την εξηγεί ο κομμουνιστής στους οπαδούς, πρέπει να τη δουν στην πράξη για να την αντιληφθούν σε όλη της την έκταση. Επιπλέον αυτή η προσπάθεια εκπαιδεύει δυνάμεις σε μια πολιτική δουλειά, που δεν καθορίζεται στενά από τη δοσμένη πολιτική επικαιρότητα (φυσικά ούτε αποσπάται απ' αυτήν), αλλά από την επιδίωξη του Κόμματος να ανοίξει την κουβέντα με βάση τη δική του ατζέντα.

Η καλή προετοιμασία, η εύστοχη διάταξη δυνάμεων, ο αποτελεσματικός καταμερισμός τόπων δουλειάς και περιοχών είναι πλευρές πολύ σημαντικές για την επιτυχία της διακίνησης του «Ριζοσπάστη». Φάνηκε ότι αν γενικευτούν και μονιμοποιηθούν, μπορεί να υπάρξει μια αισθητή βελτίωση της κυκλοφορίας του. Για μια όμως ουσιαστική στροφή στη δουλειά με το «Ριζοσπάστη» δεν αρκεί ένας καλύτερος σχεδιασμός που, όπως απέδειξε και η πανεξόρμηση, είναι κι αυτός προς μόνιμη κατάκτηση από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ. Αν το επισημαίνουμε αυτό είναι γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι μια θεαματική άνοδος της διακίνησης του κομματικού Τύπου δεν μπορεί παρά να «πατήσει», να αποτελέσει συνέχεια μιας σταθερής και σκληρής προσπάθειας της Οργάνωσης, είτε για να φτιάξει δίκτυο σταθερών αναγνωστών, είτε να διευρύνει τον υπάρχοντα. Δηλαδή, να έχει σταθερά έναν περίγυρο, πολλαπλάσιο από το σημερινό κατακτημένο επίπεδο, που τακτικά θα παίρνει και θα διαβάζει τον «Ριζοσπάστη». Οι Οργανώσεις εκείνες, που ξεχωρίζουν σε αυτήν την προσπάθεια, φάνηκε ότι στην πρόσφατη πανεξόρμηση είχαν μεγαλύτερη άνεση να φτάσουν ακόμα πιο πλατιά. Πολλές φορές αυτό το «ακόμα πιο πλατιά» σκοντάφτει σε πρακτικά προβλήματα, όπως χρόνου, διάθεσης δυνάμεων κ.λπ. Στο βαθμό που κατακτιέται ένας «αυτοματισμός» στη διακίνηση του φύλλου σε σημαντικό όγκο εργαζομένων έξω από το Κόμμα, αυτό δημιουργεί και μια σχετική ευκολία στο πιο πλατύ άνοιγμα. Κάτι τέτοιο φάνηκε σε Οργανώσεις που από το απόγευμα του Σαββάτου είχαν καταφέρει να φτάσουν γρήγορα στους σταθερούς αναγνώστες του «Ριζοσπάστη», ώστε να αξιοποιήσουν τις υπόλοιπες μέρες για να χτυπήσουν νέες πόρτες και χώρους δουλειάς.

Το βάρος στη μελέτη και την ουσιαστική συζήτηση

Από την εξόρμηση στα καράβια του Πειραιά
Από την εξόρμηση στα καράβια του Πειραιά
Μετά τη μεγάλη και ορμητική εξόρμηση, με τις Θέσεις να φτάνουν σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και Ελληνες μετανάστες στο εξωτερικό, τώρα το καθήκον της μελέτης του Κειμένου αφορά το κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ ξεχωριστά, αλλά και τη συλλογική λειτουργία των Οργανώσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσει η οργανωμένη συζήτηση με τους φίλους του Κόμματος σε συσκέψεις και συγκεντρώσεις, με βάση το περιεχόμενο των Θέσεων.

Ολη αυτή η διαδικασία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, που απαιτούν πολιτική στήριξη, αλλά και πρακτικά μέτρα, για να προχωρήσει η μελέτη σε όλο το Κόμμα και την ΚΝΕ. Εδώ θα δαπανηθεί χρόνος, όμως είναι ουσιαστικό θέμα, αποφασιστικής σημασίας για όλη την προσυνεδριακή διαδικασία. Είναι, λοιπόν, ευθύνη του κάθε οργάνου να καλλιεργήσει κλίμα διαβάσματος, να θέσει το χρονοδιάγραμμα, να ξεκινήσει άμεσα τη συλλογή ερωτημάτων γύρω από το Κείμενο.

Αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να αφεθεί στην «πεπατημένη» από προηγούμενα συνέδρια, κατ' αρχάς γιατί υπάρχει πλήθος νέων μελών και στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε τέτοια διαδικασία. Από την άλλη, η προσυνεδριακή διαδικασία, η βαθιά μελέτη των Θέσεων δεν θα γίνει σε «νεκρό χρόνο». Οι εξελίξεις, έτσι κι αλλιώς, είναι πολλές και σηματοδοτούνται από την ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της ΕΕ στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οπότε η προσυνεδριακή συζήτηση θα γίνει παράλληλα με την ένταση της προσπάθειας του Κόμματος να πρωτοστατήσει στην πάλη των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και της διαφώτισης γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Τώρα απαιτείται η καλή μελέτη των Θέσεων
Τώρα απαιτείται η καλή μελέτη των Θέσεων
Ταυτόχρονα, βέβαια, τα ζητήματα που θίγουν οι Θέσεις αποτελούν στοιχεία του εξοπλισμού και της καθοδηγητικής δουλειάς, συμβάλλουν στην επιθετική προβολή της στρατηγικής του Κόμματος, στην αντιπαράθεση με τα αστικά κόμματα και τον οπορτουνισμό. Π.χ. η αναλυτική παρουσίαση από το Κείμενο των ανακατατάξεων στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, που σηματοδοτούνται από την ισχυροποίηση της Κίνας σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, δίνει πολλές απαντήσεις για την άνοδο του αστικού ρεύματος του εθνικισμού και του προστατευτισμού της οικονομίας, κάτι που αποτυπώθηκε με την επικράτηση Τραμπ στις ΗΠΑ (Θέση 4). Οι εκτενείς αναφορές στην ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό παρουσιάζονται επίσης στο Κείμενο «συμμαζεύοντας» ό,τι έχει γίνει το τελευταίο διάστημα. Στις Θέσεις περιλαμβάνεται επίσης πλήθος στοιχείων που μπορούν να στηρίξουν την καθημερινή μας παρέμβαση για ό,τι κυριαρχεί στην επικαιρότητα, π.χ. το ότι ο αριθμός των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο έφτασε τα 65,3 εκατ. ανθρώπους, δηλαδή 1 στους 113 κατοίκους της Γης! (Θέση 16). Στοιχεία που αξίζει επίσης να μπουν στη συζήτηση είναι αυτά που αποτυπώνουν την κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα (Θέση 27) και τεκμηριώνουν τη χρεοκοπία των αυταπατών για τη φιλολαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού, για την ταυτόχρονη αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με τη λαϊκή ευημερία.

Ξεφορτώνοντας τον «Ριζοσπάστη» στη Λάρισα
Ξεφορτώνοντας τον «Ριζοσπάστη» στη Λάρισα
Ο προβληματισμός που πρέπει να αναπτυχθεί με βάση το 4ο κεφάλαιο των Θέσεων, που είναι και το μεγαλύτερο, πρέπει να είναι πολύ γόνιμος, καθώς η υπόθεση που θίγεται στη Θέση 37 για το πώς θα εξασφαλίσουμε το ατσάλωμα του ΚΚΕ αφορά κάθε μέλος του Κόμματος και κάθε Οργάνωση.

Σε όλο το κεφάλαιο γίνεται λεπτομερής απολογισμός της δουλειάς μας ολόκληρη την τετραετία, από το 19ο Συνέδριο. Ξεχωρίζει η εξέταση του καθήκοντος «να πετύχουμε ένα άλμα στην κομματική οικοδόμηση και στην ιδεολογική και πολιτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ στην εργατική τάξη», που έχει θέσει η ΚΕ με τη Διακήρυξή της για τα 100 χρόνια του Κόμματος. Στο ίδιο κεφάλαιο καταγράφονται τα βήματα που έγιναν αλλά και οι καθυστερήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην οικοδόμηση σε μεγάλες βιομηχανίες και κλάδους στρατηγικής σημασίας. Αναλύονται τα καθήκοντα που απορρέουν από την προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος και την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας. Επίσης, η δουλειά μας με τον «Ριζοσπάστη», για τα οικονομικά του Κόμματος, η εκτίμηση της απόδοσης της ΚΕ, η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα κ.λπ.

«Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία, για την Εξουσία - το Σοσιαλισμό»: Το σύνθημα αυτό του 20ού Συνεδρίου του Κόμματος θα αποτελέσει τον οδηγό μας για τους επόμενους μήνες, για την πρωτοπόρα δουλειά μας στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.


Αφίσες και πανό προετοίμαζαν τη μεγάλη εξόρμηση (φωτ. από τα Πετράλωνα)
Αφίσες και πανό προετοίμαζαν τη μεγάλη εξόρμηση (φωτ. από τα Πετράλωνα)


872 φύλλα διακίνησε η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής
872 φύλλα διακίνησε η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής

Δημήτρης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org