Κυριακή 11 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση στη Γενεύη στις 28 Ιούνη

Παράλληλα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια για Ενέργεια και ασφάλεια σε Ανατολική Μεσόγειο

Από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Πενς στο Λευκό Οίκο
Από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Πενς στο Λευκό Οίκο
Νέο γύρο πυρετωδών επαφών και αντιλαϊκών διεργασιών σηματοδοτεί η συνέχιση της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με την επόμενη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιούνη. Ηδη ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές για τη σύνταξη «κοινού εγγράφου, που θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις», πάντα στη βάση του ότι «όλα τα θέματα θα τύχουν αλληλένδετης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτε δεν θα συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα» (όπως προβλεπόταν ρητά σε όλα τα επίσημα ανακοινωθέντα, με πρώτη την Κοινή Δήλωση του Φλεβάρη του 2014).

Ο ίδιος ο Αϊντε δήλωνε από τη Νέα Υόρκη την περασμένη Κυριακη ότι «αυτό που εξετάζουμε είναι αν υπάρχει ένας τρόπος για να δημιουργηθεί ένα κοινό όραμα ασφάλειας για την Κύπρο του 21ου αιώνα, που δεν θα βασίζεται τόσο στην πραγματικότητα του 1960, αλλά θα στηρίζεται περισσότερο στις πραγματικότητες του 2017, που παρέχουν αλλαγή για όσους χρειάζονται αλλαγή, αλλά και συνέχεια για εκείνους που χρειάζονται κάποια συνέχεια». Πρόσθεσε ότι μέχρι τη συνάντηση «μένει αρκετή δουλειά να γίνει», προσθέτοντας ωστόσο όλο νόημα: «Βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι και στο τελευταίο μίλι υπάρχει μια ιδιαίτερη μορφή νευρικότητας». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συζητήθηκε το θέμα των υδρογονανθράκων στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι έγινε μόνο «μια σύντομη αναφορά», εξηγώντας: «Κι αυτό, γιατί πιστεύω ότι όλες οι πλευρές έχουν πλήρη επίγνωση της άποψης ότι με τη διευθέτηση οι υδρογονάνθρακες, όπως και οι δύο ηγέτες έχουν πει σε πολλές ομιλίες και δηλώσεις, θα μπορούσαν να είναι ένα ευνοϊκό στοιχείο στην περίπτωση λύσης, διότι οι πόροι μπορούν να μοιραστούν και θα είναι ευκολότερο να αναπτυχθεί ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με τη διευθέτηση».

«Καταπληκτικές» συναντήσεις στις ΗΠΑ

Το αλισβερίσι για τους όρους προώθησης του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου δυναμώνει, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού σκληρού παζαριού για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καταρχήν σε δύο βασικά πεδία: Αφενός αυτό που αφορά τον έλεγχο του τεράστιου φυσικού πλούτου όλης της Νοτιοαανατολικής Μεσογείου, αφετέρου την εξέλιξη γεωστρατιωτικών επιδιώξεων με «όχημα» και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» σε Μέση Ανατολή, αλλά και Βόρεια Αφρική.

Την περασμένη βδομάδα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε στις ΗΠΑ, όπου είχε σειρά επαφών με επιχειρηματικούς και άλλους παράγοντες του ισραηλινού και του ελληνοκυπριακού λόμπι, κορυφαία στελέχη ισχυρών μονοπωλιακών κολοσσών. Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης έλεγε την Παρασκευή ότι «βρισκόμαστε στο τέλος μιας καταπληκτικής βδομάδας στην Ουάσιγκτον, με αριθμό συναντήσεων σε διάφορα επίπεδα που μας αφήνουν με θετικό πρόσημο για τις σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος». Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν σε δεξίωση στην κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, όπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της «Exxon Mobil Exploration Company» Στιβ Γκρίνλι, που περιέγραψε ορισμένες από τις προτεραιότητες της συγκεκριμένης πολυεθνικής: «Το όραμά μας, που πιστεύω όλοι συμμερίζεστε, είναι πως η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακό κέντρο και ελπίζουμε να βρούμε αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, κάτι που θα δημιουργήσει τα θεμέλια ώστε η Κύπρος να γίνει εξαγωγέας ενέργειας».

Ενδεικτικές ήταν και οι επισημάνσεις του ίδιου του Κύπριου Προέδρου σε εκδήλωση που οργάνωσε η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» «German Marshall Fund». Εστίασε στον «γεφυροποιό ρόλο» που μπορεί να αναλάβει η Κύπρος, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και τη συμμετοχή της στην ΕΕ, παρέθεσε τις πολυμερείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες στις οποίες συμμετέχει, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη του τομέα της Ενέργειας, αφού μπορεί να δημιουργήσει «κίνητρα» και «δυνατότητες» για «οικονομική ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Μάλιστα, από το ίδιο βήμα, ο Κύπριος ηγέτης υπενθύμισε τη «συνολική πρόταση» που έχει καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση για την ασφάλεια, εισηγούμενη δημιουργία πολυεθνικής δύναμης και ανάληψη συγκεκριμένου ρόλου από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και την ΕΕ. Ενδιαφέρον είχε και η απάντηση σε ερώτηση σχετική με το ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Ατυχώς, παρά την επιθυμία της κυβέρνησης, η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θέλω να ομολογήσω ότι θα ήταν πολύ πιο υποβοηθητικό αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ».

Η ώθηση που μια λύση του Κυπριακού μπορεί να δώσει συνολικά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής ξεχώρισε και στην παρέμβαση που έκανε ο Κύπριος ηγέτης στο ετήσιο Φόρουμ της ισραηλινής οργάνωσης AJC, αναλύοντας «την πρόσθετη αξία» που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην «εταιρική σχέση μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών», αλλά και παρατηρώντας πως αυτή η τετραμερής σχέση εκφράζει τις κοινές πολιτιστικές και πολιτικές αξίες και την «κοινή στρατηγική προσέγγιση» στη «ζωτική και άστατη Ανατολική Μεσόγειο».

Αλλωστε, καθόλου τυχαία δεν ήταν και η «ευγνωμοσύνη» που εξέφρασε στη συνάντησή του με τον Αναστασιάδη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για τη «συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνή συνασπισμό για την αντιμετώπιση του ISIS και τη δέσμευσή της να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι ενδεικτική και η ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία για τη συνέχιση της Διάσκεψης για τη Γενεύη, μιλώντας για την «καλύτερη ευκαιρία εδώ και δεκαετίες» για την επίτευξη «διαρκούς και περιεκτικής λύσης» στο Κυπριακό, αλλά καλώντας «όλες τις πλευρές, και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία και δημιουργικότητα».


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ