Πέμπτη 18 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιπλοκή παζαριού και επαφές Λαβρόφ στη Λευκωσία

Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη, Ακιντζί και Αϊντε
Από τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη, Ακιντζί και Αϊντε
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε όλο και πιο κρίσιμη φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις γύρω από το Κυπριακό, όπως φάνηκε και από την πεντάωρη νέα συνάντηση που είχαν χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά από αυτήν, ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι υπέβαλε «συγκεκριμένη, δημιουργική εισήγηση» αλλά «υπήρξε διαφωνία» και ο ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές «για να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει προοπτική μιας ουσιαστικής, αλλά και δημιουργικής συνάντησης, που να μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα».

Από τη δική του μεριά, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι κατέθεσε πρόταση για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης τον Ιούνη και αναβολή των γεωτρήσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλη, αλλά αυτή απορρίφτηκε από την άλλη πλευρά. Υποστήριξε ότι δεν είδε «μια λογική ανταπόκριση» και πρόσθεσε ότι πρότασή του ήταν να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφή πακέτου, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα αποτέλεσμα» αλλά και ότι αυτή «εφαρμόζει τη βασική αρχή στη συμφωνία της 14ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τη συζήτηση όλων των κεφαλαίων αλληλένδετα».

Νωρίτερα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Ουζγκιουργκιούν είχε δηλώσει ότι «εάν ενταθεί η κατάσταση τον Ιούλιο μπορεί να έχουμε και θερμό επεισόδιο». Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι - σύμφωνα με ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα - το να φύγει η τουρκοκυπριακή πλευρά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι λογικό.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό απασχόλησε μεταξύ άλλων συνάντηση που είχε ο Ακιντζί με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Καθλίν Ντόχερτι, μετά την οποία δεν έγινε καμία δήλωση.

«Αναποτελεσματικό» το σημερινό «σύστημα εγγυήσεων»

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα απασχολήσουν και τις επαφές που θα έχει σήμερα και αύριο στη Λευκωσία ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που θα παραβρεθεί στην υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης (στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς).

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας δυτικά δημοσιεύματα περί «παρεμπόδισης» των συνομιλιών για το Κυπριακό από τη Μόσχα, υποστήριξε ότι αυτά «αντανακλούν τη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων» για τις ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό. Εξήγησε ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας «απογοήτευση» για «το γεγονός ότι στη συζήτηση αυτών των θεμάτων δεν συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό» το «σύστημα εγγυήσεων» που έφεραν οι Συμφωνίες του 1960 και υποστήριξε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της μελλοντικής ενωμένης Κύπρου μπορούν να εξασφαλιστούν πιο αξιόπιστα με εγγυήσεις από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ θα έχει επαφές, εκτός από το Κυπριακό, για ένα «ευρύ πλαίσιο διμερών, διεθνών και περιφερειακών θεμάτων», τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, ειδικά την κατάσταση στη Συρία, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ