Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2016 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για πιο ισχυρό ΚΚΕ

Η πανεξόρμηση με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο φανερώνει νέες δυνατότητες

Στον πίνακα η κατάταξη των ΚΟ μετά το τελευταίο «κλείσιμο»
Στον πίνακα η κατάταξη των ΚΟ μετά το τελευταίο «κλείσιμο»
Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση (Νοέμβρη - Δεκέμβρη) που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ και όλες οι Οργανώσεις κλιμακώνουν τη μάχη για την υπερκάλυψη των πλάνων τους. Μετά το τελευταίο, 8ο πανελλαδικό «κλείσιμο», η κάλυψη του στόχου του Κόμματος φτάνει στο 86,06%, ενώ η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας και η ΚΟ Πελοποννήσου έχουν φτάσει στο 106,78% και στο 100,55% αντίστοιχα. Στον «Ριζοσπάστη» μιλάει σήμερα ο Βασίλης Καταπόδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η οποία έχει καλύψει στο 99,46% του πλάνου της.

***

-- Η ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχει φτάσει στο 99,46%, μια ανάσα από την υπερκάλυψη, και στο τελευταίο «κλείσιμο» βρέθηκε στην τρίτη θέση της πανελλαδικής άμιλλας. Τι πείρα προκύπτει από αυτή τη μάχη;

-- Η σταθερά καλή πορεία στις Οικονομικές Εξορμήσεις των τελευταίων χρόνων έχει να κάνει κυρίως με τη σταθερή ενασχόληση των οργάνων και των ΚΟΒ όλη τη χρονιά με την οικονομική δουλειά, την προσπάθεια να υλοποιήσουμε το στόχο που θέσαμε στο 19ο Συνέδριό μας, όπως αυτός αποτυπώνεται και στο Καταστατικό του Κόμματος: «Να διασφαλίζεται η οικονομική αυτοτέλεια του Κόμματος, ως αναγκαίος όρος για την ύπαρξη και τη δράση του, για την εκπλήρωση των σκοπών του».

Δεν είναι μόνο ότι δεν αφήνονται κενά στην οικονομική δουλειά, ότι αυξάνεται ο αριθμός των φίλων και οπαδών που σταθερά ενισχύουν κάθε μήνα το Κόμμα, ότι είμαστε σε θέση να «μπαίνουμε» στις Οικονομικές Εξορμήσεις από μια καλή αφετηρία και ένα καλό ισοζύγιο. Είναι κυρίως ότι οι στόχοι που συζητιούνται κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της δίμηνης εξόρμησης μάς βρίσκουν έτοιμους να τους παλέψουμε, κάθε χρόνο πατώντας στην εμπειρία των προηγούμενων ετών, βελτιώνοντας πλευρές της δουλειάς μας. Ακόμα και στα στοιχεία εκείνα που τα αποτιμάμε ως ικανοποιητικά, πάντοτε βλέπουμε το περιθώριο να κάνουμε το «κάτι παραπάνω». Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας αρνητικές πλευρές, να ξεπεράσουμε καθοδηγητικά προβλήματα.

Ετσι και φέτος, μπήκαμε με ενθουσιασμό στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης. Μπορούμε να πούμε ότι αν και ακόμα δεν φτάσαμε στο τέλος, έχουμε βελτιώσει μια σειρά πλευρές, αν και όχι με ομοιογένεια ανάμεσα στις Τομεακές Οργανώσεις. Για παράδειγμα, διαφαίνεται η δυνατότητα να απευθυνθούμε σε αρκετά περισσότερο κόσμο με το κουπόνι στο χέρι, να κάνουμε μεγαλύτερο άνοιγμα συγκριτικά με την περσινή δίμηνη μάχη. Είναι χαρακτηριστική η δουλειά της ΤΟ της Ροδόπης, όπου φαίνονται καινούριες δυνατότητες: Φέτος η αποφασιστικότητα των στελεχών της Οργάνωσης, σε συνδυασμό με το «νέο αίμα» που το τελευταίο διάστημα μπήκε στις γραμμές του Κόμματος, φέρνουν την Οργάνωση να ξεπερνά κάθε προηγούμενο σχεδόν σε όλους τους μετρήσιμους δείκτες.

-- Με τι δυσκολίες έχει να αναμετρηθεί η Οργάνωση και πώς αντιμετωπίζονται;

-- Το κυρίαρχο πρόβλημα - πέρα από τις δικές μας αδυναμίες - είναι ο εξαιρετικά αρνητικός συσχετισμός δύναμης που υπάρχει για δεκαετίες στην περιοχή μας, σε πολιτικό επίπεδο, στο εργατικό και ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα. Χωρίς να αποσπαστούμε από αυτήν την αντικειμενική πραγματικότητα, δίνουμε τη μάχη συνολικά ως Κόμμα για τη βελτίωση αυτού του συσχετισμού, με αποτελέσματα στη βελτίωση των θέσεων του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, των αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να συνδυάσουμε αυτή τη δουλειά με την απαραίτητη προσπάθεια και για την κομματική οικοδόμηση, συνολικά για την άνοδο της ιδεολογικής και πολιτικής μας επιρροής. Γίνονται βέβαια σταθερά, σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαμε να πούμε και θαρρετά, βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Και η Οικονομική Εξόρμηση αξιοποιήθηκε σε ένα βαθμό για να ανοίξουμε και τέτοιους δρόμους πολιτικής επαφής και επικοινωνίας.

Δεν είναι λίγοι οι εργάτες από τη βιομηχανική ζώνη της Ξάνθης που ενίσχυσαν το Κόμμα οικονομικά, οι εργαζόμενοι από τα σούπερ μάρκετ του «Μαρινόπουλου» σε Καβάλα, Δράμα και όχι μόνο, μετανάστες εργάτες στον «Ζούρα» στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και εμποροϋπάλληλοι στην Κομοτηνή, που πρόσφατα ψήφισαν για εκλογή νέου ΔΣ στο σωματείο τους. Αναγνωρίζοντας, δε, τον πρωτοπόρο ρόλο των κομμουνιστών σε αυτό, ενίσχυσαν και οικονομικά το ΚΚΕ, κάτι που έγινε σε μεγάλο βαθμό και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες που είχαν οι εκπαιδευτικοί για τα υπηρεσιακά τους συμβούλια.

-- Την Κυριακή δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο. Πώς «δένεται» το σύνθημα του Συνεδρίου για ισχυροποίηση του Κόμματος με τη μάχη που δίνει η Οργάνωση για την οικονομική ενίσχυση από την εργατική τάξη;

-- Ισχυροποίηση του ΚΚΕ χωρίς άνοδο της ιδεολογικής και πολιτικής του επιρροής στην εργατική τάξη δεν μπορεί να υπάρξει. Πλευρά αυτής της επιρροής είναι να πολλαπλασιάζονται σταθερά οι εργάτες και οι εργάτριες που θα ενισχύουν το ΚΚΕ και οικονομικά. Και από την πείρα της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αναδεικνύεται ότι αυτό είναι εφικτό στο βαθμό που το σύνολο της καθοδηγητικής δουλειάς θα κατευθύνεται σε αυτό το κύριο μέτωπο, στο βαθμό που οι ΚΟΒ θα προσανατολίζονται στο καθήκον της άντλησης δυνάμεων από την εργατική τάξη. Τα όποια αποτελέσματα περιγράφηκαν παραπάνω με αφορμή τη δουλειά με το κουπόνι δεν μπορούν να μας αφήνουν ικανοποιημένους, καθώς οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες. Αυτό αποδείχθηκε και με την πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, που δεν ήταν λίγοι οι εργασιακοί χώροι που απευθυνθήκαμε και μάλιστα με σοβαρή ανταπόκριση από τους εργαζόμενους. Ακόμα περισσότεροι ήταν οι εργάτες και οι εργάτριες που προμηθεύτηκαν τις Θέσεις από τη σχεδιασμένη δουλειά των ΚΟΒ.

-- Αλλες πρωτοβουλίες που βοηθούν στην Οικονομική Εξόρμηση;

-- Και φέτος ολοκληρώθηκαν οι καθιερωμένες ετήσιες συνεστιάσεις των ΤΟ με μεγάλη επιτυχία. Αυτά τα ανταμώματα προσπαθούμε να γίνονται κάθε χρόνο και πιο ελκυστικά, με όσο γίνεται χαμηλότερο κόστος, ώστε να μπορούν όλες οι λαϊκές οικογένειες να συμμετέχουν. Αυτό το καταφέρνουμε με την ανιδιοτελή προσφορά μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, είτε με υλικούς όρους, είτε με εθελοντική εργασία στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή τους. Φυσικά, δεν έλειψαν και άλλες πρωτοβουλίες των Οργανώσεων, όπως η έκδοση ημερολογίου της ΤΟ Θάσου που σχεδόν έχει εξαντληθεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ