Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γοργοπόταμος: Εδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης

Πλήθος κόσμου, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο Γοργοπόταμο, στην εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Αντιστασιακοί και απόγονοί τους, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ασπρομάλληδες και μικρά παιδιά τίμησαν τα 74 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Ο Γοργοπόταμος έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι κρατούντες κήρυτταν την αδυναμία του λαού και τον καλούσαν είτε να υποταχθεί στους ναζί είτε να περιμένει και "να κάνει υπομονή" (...) Ο Γοργοπόταμος πρόταξε την τόλμη του λαού μπροστά σ' έναν αντίπαλο που ήταν στρατιωτικά πολύ ισχυρότερος. Εξέφρασε το ανυπόταχτο πνεύμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης του λαού μας κόντρα στους αρνητικούς συσχετισμούς εκείνης της εποχής, κόντρα στο φασισμό, που αποτελεί επιλογή της αστικής τάξης».

Από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Θοδωρής Αυγέρος, γενικός γραμματέας της, αναφέρθηκε στο χρονικό της ανατίναξης της γέφυρας, τονίζοντας ότι «η αντίσταση του ελληνικού λαού έχει όνομα και πρωτοπορία. Την έλεγαν: ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, Εθνική Αλληλεγγύη, Λαϊκή Πολιτοφυλακή, ΕΛΑΝ. Καρδιά, αιμοδότης, νους και καθοδηγητής του ΕΑΜικού κινήματος ήταν το ΚΚΕ».

Εκ μέρους της ΚΝΕ χαιρέτισε ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, Γραμματέας του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, σημειώνοντας ότι «είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε η Νεολαία του ΚΚΕ, που υπήρξε η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απ' όλη τη χώρα, από Ομοσπονδίες και Συλλόγους συνταξιούχων, την ΠΕΑΦΕ κ.ά. Αντάρτικα τραγούδια τραγούδησε η χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών και το «Επέσατε θύματα».

(Το αναλυτικό ρεπορτάζ και η ομιλία του Ελ. Βαγενά δημοσιεύονται στο πόρταλ του ΚΚΕ «902.gr»).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ