Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Την ... προπονεί το κεφάλαιο

«Ισοπαλία» στα Εργασιακά διαπιστώνει η κυριακάτικη «Αυγή», αναφερόμενη στην τροπή που (όπως όλα δείχνουν) θα πάρει η διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά κομβικά σημεία της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας. Ποια ακριβώς είναι η ισοπαλία; Οτι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει να παραμείνει ως έχει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη ή το Νοέμβρη του 2017 το σημερινό άθλιο καθεστώς, όπου δεν ισχύει η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, με αποτέλεσμα οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με μισθό στο ύψος του κατώτερου να διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις αμοιβές σε επίπεδο κλάδου. Σε τι άλλο συνίσταται η «ισοπαλία»; Στο ότι η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οποία άλλωστε η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί. Επομένως: Οπως όλα δείχνουν, στα άλλα κεφάλαια της συζήτησης για τα Εργασιακά (π.χ. συνδικαλιστικός νόμος) κυβέρνηση και «θεσμοί» έχουν συμφωνήσει για νέες ανατροπές. Και στα «ανοιχτά» μέτωπα, η κυβέρνηση δείχνει διάθεση να παρατείνει το σημερινό άθλιο καθεστώς μέχρι να «ωριμάσουν» οι συνθήκες για νέα μέτρα, σ' έναν περίπου χρόνο από σήμερα. Μετά από αυτά, η «Αυγή» πανηγυρίζει για ισοπαλία! Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ποτέ δεν «έπαιξε μπάλα» για λογαριασμό του λαού στη διαπραγμάτευση, αφού την ...προπονεί το κεφάλαιο. Οσο για το σκορ, ο καημός του κουαρτέτου και της κυβέρνησης είναι να σκοράρουν από τα αποδυτήρια σε βάρος του λαού, που καλείται να παίξει επίθεση, όχι με όρους ποδοσφαιρικούς, αλλά με την οργανωμένη συμμετοχή του στους αγώνες, όπως η απεργία μεθαύριο Πέμπτη.

Επιασαν δουλειά

Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει το πρώτο 48ωρο η απεργία των ναυτεργατών και τα γνωστά «παπαγαλάκια» έπιασαν δουλειά. Πρώτα, ανακάλυψαν 2.500 μαθητές που ξέμειναν στην Κρήτη και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Και μετά, κατέφυγαν στους συνήθεις εκβιασμούς ότι αν δεν κινηθεί καράβι, θα σαπίσουν τα λαχανικά των αγροτών της Κρήτης που προορίζονται για την αγορά της ηπειρωτικής Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι αυτή η επιθετική προπαγάνδα θα κλιμακωθεί τις επόμενες ώρες, καθώς η απεργία των ναυτεργατών παρατείνεται μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης.

Το «έργο» το έχουμε δει και στο παρελθόν, όπου η συκοφαντία και οι απειλές πήγαιναν σύννεφο, όχι μόνο για να φοβηθούν οι ναυτεργάτες και να γυρίσουν στη δουλειά τους, αλλά για να «παραδειγματιστούν» και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που σκέφτονται να κινητοποιηθούν και να απεργήσουν.

Θυμίζουμε ότι μέχρι και την ...καταστροφή της οικονομίας, ή τη χρεοκοπία της χώρας (!) προσπάθησαν να χρεώσουν στους ναυτεργάτες σε παλιότερες κινητοποιήσεις τους. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι δίκαιος. Και σαν τέτοιος, πρέπει να δεχτεί την αλληλεγγύη όλων. Πολύ περισσότερο, που την Πέμπτη είναι μέρα πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, από την οποία δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά είναι πραγματικά ανησυχητικές, όσο κι αν αξιοποιούνται έως ένα βαθμό από τα αστικά επιτελεία για να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου στο λαό και να λειτουργήσει έτσι το δίλημμα «νέα αντιλαϊκά μέτρα ή αστάθεια». Αυτό που τώρα μεθοδεύεται, είναι μια διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης για το Κυπριακό σε πενταμερή διάσκεψη, όπου τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα ανακατευθούν με το Εδαφικό και την ανακατανομή του πληθυσμού. Οπως γράφεται επίσης, η Τουρκία σκοπεύει να αξιοποιήσει το Κυπριακό και την κινητικότητα γύρω απ' αυτό το θέμα για να προωθήσει γενικότερες διευθετήσεις στο Αιγαίο, παίζοντας το χαρτί της (συν)εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων. Δηλαδή, ανοίγει ολόκληρη η βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, πράγμα για το οποίο οι ΗΠΑ και άλλες ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν δείχνουν να στενοχωριούνται καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα: Επιτείνουν το κλίμα του φόβου, προειδοποιώντας για «περιπέτειες» και δυσάρεστες εμπλοκές αν δεν προχωρήσει το διχοτομικό σχέδιο του Κυπριακού, που όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το «όχημα» για ευρύτερες διευθετήσεις. Ισως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πληθαίνουν οι φωνές για «εθνική συναίνεση» και «συνεννόηση», προκειμένου να συρθεί ο λαός να αποδεχτεί ό,τι του σερβιριστεί ως λύση. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη, πολύ περισσότερο που κρατάει επτασφράγιστο μυστικό τι συζητάει στο παρασκήνιο για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Χολή έως την τελευταία ώρα

Εως την τελευταία στιγμή που οι στάχτες του Φιντέλ Κάστρο εναποτέθηκαν στο κοιμητήριο στην πόλη Σαντιάγκο ντε Κούβα, την Κυριακή το πρωί, δεν σταμάτησε η συκοφάντησή του από ορκισμένους απολογητές του καπιταλισμού και της λεγόμενης αστικής δημοκρατίας. Δικτάτορα τον ανέβαζαν, δικτάτορα τον κατέβαζαν διάφοροι αρθρογράφοι και δημοσιολογούντες, όπως και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος. Ολοι αυτοί που καταπιάνονται με τον Φιντέλ και το «σοσιαλισμό που έχει ξοφλήσει» επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Το πόσο τους φοβίζει η πάλη για τον σοσιαλισμό, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που, ανεξάρτητα από τα μπρος και πίσω, είναι μια αναγκαιότητα πολύ περισσότερο σήμερα, που οι δυσκολίες του καπιταλισμού είναι πολύ πιο εμφανείς, που η εικόνα του νικητή των αρχών της δεκαετίας του 1990 έχει «θολώσει»..

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1797 Ο Ρήγας Φεραίος συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από την αυστριακή αστυνομία, παραδίδεται μαζί με άλλους συντρόφους του στις οθωμανικές αρχές, όπου θα βρουν τραγικό θάνατο.

1912 Το βράδυ της 6ης προς 7η Δεκέμβρη ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Διεξάγονται στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου απέχει. Πρωθυπουργός επανεκλέγεται ο Στέφανος Σκουλούδης του Κόμματος των Εθνικοφρόνων. Την ίδια μέρα, οι βενιζελικοί συγκροτούν στη Θεσσαλονίκη την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας.

1917 Λίγες μέρες μετά τη διακήρυξη περί αυτοδιάθεσης των λαών από τη μεριά της επαναστατικής σοβιετικής εξουσίας, η Φινλανδία (η οποία έως τότε αποτελούσε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Στις 31 Δεκέμβρη, η σοβιετική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Φινλανδία.

1923 Βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία. Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το Εργατικό Κόμμα, με στήριξη των Φιλελεύθερων, σχηματίζει την πρώτη του κυβέρνηση (μειοψηφίας). Παρά τη σύντομη διάρκειά της (10 μήνες), το Εργατικό Κόμμα άσκησε πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου και καταστολής των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στις βρετανικές αποικίες.

1940 Μαχόμενος τους Ιταλούς, που συνεχώς υποχωρούσαν, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα.

1944 Τα ξημερώματα, οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις (4 και 8 τάγματα αντίστοιχα) ξεκίνησαν στοχευμένες αντεπιθέσεις. Με την αποφασιστική αντίσταση του ΕΛΑΣ και των κατοίκων Αθήνας - Πειραιά πέρασαν σε άμυνα. Ο ΕΛΑΣ βάζει στόχο το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, ένα άριστα οχυρωμένο συγκρότημα δύναμης 1.100 ανδρών. Ηταν έτοιμοι να παραδοθούν αλλά τους έσωσαν τα βρετανικά άρματα μάχης. Η Ορεινή Ταξιαρχία χτυπά την Καισαριανή. Η μάχη έληξε μετά από 6 ώρες με νίκη του ΕΛΑΣ. Ο «Ριζοσπάστης» χαρακτήριζε την επόμενη μέρα την Καισαριανή «το Στάλινγκραντ της Ελλάδας»! Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Ειδική Ασφάλεια, την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής, την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και τη Διοίκηση Στερεάς.

1957 Δύο μήνες μετά την επιτυχή εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου «Σπούτνικ», οι Αμερικανοί επιχειρούν εκτόξευση του πρώτου τους δορυφόρου στο Διάστημα. Ο αμερικανικός πύραυλος δεν κατάφερε παρά να πετάξει 1,2 μέτρα πάνω από το έδαφος προτού εκραγεί.

1972 Οι φοιτητές των Σχολών Υπομηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης κηρύσσουν απεργία διαρκείας με αίτημα την κατάργηση διατάγματος της χούντας για τον επαγγελματικό τους υποβιβασμό. Το απεργιακό κίνημα εξαπλώθηκε σε όλες τις τεχνικές σχολές της χώρας. Οι κινητοποιήσεις διήρκεσαν έως τις 23 Δεκέμβρη.

1990 Πεθαίνει ο μουσικός Παύλος Σιδηρόπουλος.

2008 Ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια, ξεσηκώνοντας μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org