Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αρχίζει σήμερα, με απλωμένο το χάρτη των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Από προηγούμενη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Associated Press

Από προηγούμενη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με απλωμένη όλη την ατζέντα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών ζωνών και διαύλων, την είσοδο και εδραίωση μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα σε νέες «αγορές» σε κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, περιέγραψε το αντικείμενο διαβουλεύσεων των επόμενων ημερών, λέγοντας ότι οι ΥΠΕΞ θα ασχοληθούν «με τις πιο επείγουσες προκλήσεις ασφαλείας τις οποίες αντιμετωπίζουμε και πώς απαντούμε σ' αυτές».

Βασικό θέμα συζήτησης σήμερα θα είναι η ακόμα στενότερη συνεργασία, στρατιωτική και επιχειρησιακή με την ΕΕ, εξ ου και στις εργασίες θα παραβρεθεί η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι. Στόχος της Συνόδου των ΥΠΕΞ είναι, όπως τον περιέγραψε ο Στόλτενμπεργκ, να υιοθετήσουν και επισήμως 40 συγκεκριμένα μέτρα εφαρμογής της Κοινής Διακήρυξης Συνεργασίας ΝΑΤΟ και ΕΕ που υπογράφτηκε το καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, προς εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε τομείς όπως η αντιμετώπιση υβριδικών και κυβερνο-απειλών, αλλά και στις θαλάσσιες επιχειρήσεις για καλύτερο έλεγχο, σε πρώτη φάση, της Μεσογείου.

Σε αυτό το φόντο, σήμερα θα εξετάσουν πώς προχωρούν οι επιχειρήσεις τους στα νότια, επισήμως εναντίον των ισλαμιστών, και στα ανατολικά, σε Ιράκ και Αφγανιστάν, όπως και πώς αναπτύσσεται η επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian», στη Μεσόγειο. Στο «δείπνο εργασίας» το βράδυ, θα συζητηθεί και η «προσέγγιση» που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, με δεδομένη βέβαια την επιθετική ΝΑΤΟική πολιτική στον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία.

Αλλωστε, αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, όπου κύρια σημεία συζήτησης θα αποτελέσουν η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και η εφαρμογή των Συμφωνιών Μινσκ, με την ουσία να έγκειται στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Σημειωτέον, χτες ο Στόλτενμπεργκ έβαλε και πάλι φραστικά κατά της Μόσχας, διαβεβαιώνοντας ότι το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό του Κιέβου με ισχυρή πολιτική και «πρακτική» στήριξη...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ