Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επικίνδυνες διεργασίες στην τελική ευθεία

Το παζάρι σε άμεση σχέση με τα Ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΘΗΝΑ.--

«Τα μανίκια ψηλά» έχουν σηκώσει αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία, μετά το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε την προηγούμενη βδομάδα για το Κυπριακό, σε στενή αλληλεπίδραση με άλλα «καυτά» μέτωπα όπως οι ισορροπίες στα Ελληνοτουρκικά αλλά και οι ευρύτεροι σχεδιασμοί σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, ειδικά στους τομείς της Ενέργειας και της Ασφάλειας.

Θυμίζουμε ότι στις 9 Γενάρη θα ξεκινήσει νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Αϊντε στη Γενεύη, από το σημείο που σταμάτησε στο Μοντ Πελεράν στις 21 Νοέμβρη. Στις 11 Γενάρη πρέπει να παρουσιαστούν χάρτες στο Εδαφικό και στις 12 Γενάρη ξεκινά «διάσκεψη για την Ασφάλεια», που «θα συγκληθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Αλλα εμπλεκόμενα μέρη θα προσκληθούν όπως κριθεί απαραίτητο».

Χτες, έγινε συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, που στο εξής θα τα λένε τρεις φορές τη βδομάδα, στο πλαίσιο των εντατικών προετοιμασιών που συμφωνήθηκε ότι πρέπει να γίνουν μέχρι τις 9 Γενάρη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, θα βρεθεί αύριο Τετάρτη ξανά στην Αθήνα.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, από χτες μετέβη στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ. Μάλιστα, αναχωρώντας από τα Κατεχόμενα, υποστήριξε ότι «εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου σε μια έντιμη λύση θα πάρουμε τη θέση μας ως ίση πολιτεία. Θα είμαστε η μία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, βρέθηκε χτες στην Αγκυρα, όπου συνάντησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζητώντας τρόπους προετοιμασίας των συναντήσεων στη Γενεύη και χαρακτηρίζοντας τη συζήτησή τους «μακρόπνοη». Επίσης, ο Αϊντε συνάντησε και τον επικεφαλής του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, συζητώντας μαζί του «τρόπους προετοιμασίας» της διάσκεψης της 12ης Γενάρη.

Πάντως, η αρθρογραφία και η ειδησεογραφία σε αστικά ΜΜΕ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας κ.τ.λ. επιβεβαιώνουν ότι μέρα με τη μέρα εντείνεται ένα σφοδρό, αντιλαϊκό παζάρι, στου οποίου το τραπέζι έχουν μπει τα πάντα: από το ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη υπεράσπιση της «ασφάλειας» στην περιοχή μέχρι την παρουσία του ΝΑΤΟ σε όλη τη γειτονιά. Από τη θέση της Τουρκίας και το πώς αυτή θα «προσαρμοστεί» στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων και ανταγωνισμών, μέχρι τη γενικότερη αναμέτρηση ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα που αναζητούν γερό «πάτημα» στην Ανατολική Μεσόγειο (π.χ. ΗΠΑ, Ρωσία). Ενώ, φυσικά, καταλυτικό ρόλο αποκτούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί ισχυρών μονοπωλίων που έχουν βάλει στο μάτι τούς υδρογονάνθρακες όλης της περιοχής.

Σε αυτή τη βάση, δυναμώνουν συζητήσεις για «περιφερειακά ενεργειακά πλαίσια συνεργασίας μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού», σε μια περίοδο που - σημειωτέον - η Αγκυρα δυναμώνει προσπάθειες να μετατραπεί σε ευρύτερο «ενεργειακό κόμβο» προς τις ευρωπαϊκές και άλλες αγορές. Μάλιστα, ορισμένοι εμφανίζουν την Αγκυρα διαθέσιμη πλέον να εξετάσει όχι βέβαια κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, αλλά μια «αναθεώρησή» του. Η συζήτηση αυτή δένει με μια σειρά «εναλλακτικές» που εδώ και καιρό συζητιούνται και για την «εγγύηση» της εφαρμογής της όποιας συμφωνίας, είτε με πολυεθνικές στρατιωτικές /αστυνομικές δυνάμεις στην Κύπρο, είτε ακόμα και με την παραμονή μέρους των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που σήμερα βρίσκονται στο νησί. Στο ίδιο πλαίσιο «τεντώνεται» και η συζήτηση περί «μεταβατικών περιόδων» για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, που γίνεται πλέον σαφές ότι δεν αφορά ένα λογικό χρονοδιάγραμμα μερικών μηνών. Δημοσιεύματα εμφανίζουν τους διαμεσολαβητές του ΟΗΕ να καταγράφουν εκατέρωθεν προτάσεις, που θέλουν τη «μεταβατική περίοδο» να διαρκεί οκτώ χρόνια, το ελάχιστο.

Στο ίδιο πλαίσιο προχωρά και το παζάρεμα για το Εδαφικό, όπου πολλά δημοσιεύματα εμφανίζουν το «φιλέτο» της Μόρφου να παραμένει ψηλά, με προτάσεις για την επιστροφή της σε ελληνοκυπριακό έλεγχο, αλλά και πρόνοιες «ειδικής μεταχείρισης» για Τουρκοκύπριους που θέλουν να παραμείνουν, προτάσεις που βεβαίως θα αξιοποιηθούν και για την περαιτέρω συνέχιση ή ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Ολα τα παραπάνω προχωρούν μέσα από σύνθετες διεργασίες και διαύλους που μπλέκουν πολλά ζητήματα, με την τουρκική επιθετικότητα να κλιμακώνεται καθημερινά σε όλα τα μέτωπα και πολλά αστικά επιτελεία να επιμένουν ότι χρειάζεται «προσαρμογή» και «ρεαλισμός» με βάση τα υπαρκτά δεδομένα. Από αυτή την πλευρά, αναμένεται και μια συνάντηση Ερντογάν - Τσίπρα, που παραμένει πιθανή, με πολλές φωνές να σημειώνουν ότι η Αγκυρα θα βρει ευκαιρία να θέσει επί τάπητος όλα τα ανοιχτά ζητήματα προσδοκώντας ανταλλάγματα.

Η «μεγαλύτερη εικόνα»

Αν μη τι άλλο, είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις του Αϊντε, που την προηγούμενη βδομάδα σημείωνε όλο νόημα ότι για να προχωρήσουν οι συνομιλίες είναι «μια μεγαλύτερη εικόνα που πρέπει να συμφωνηθεί». Σε νέα του συνέντευξη, αυτή τη φορά στην «Καθημερινή της Κυριακής», υποστηρίζει ότι σκοπός των συναντήσεων που θα γίνουν πριν τις 12 Γενάρη είναι «να αρχίσει η συζήτηση, όχι να ολοκληρωθεί», εξηγώντας χωρίς κανένα πρόσχημα: «Δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί για τους Τούρκους εκτός του πλαισίου της πολυμερούς διάσκεψης, διότι εκεί θα παρακολουθούν τι θα γίνεται σε άλλα ζητήματα». Ενώ συνέχισε: «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά καμία πλευρά δεν θέλει να αποτύχει η προσπάθεια, διότι αναγνωρίζουν τις γεωπολιτικές συνέπειες μιας αποτυχίας να λύσουν το Κυπριακό. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρνητικό σπιράλ».

Αποκαλυπτική, όμως, ήταν και η απάντηση του Νορβηγού διπλωμάτη σε ερώτημα για την παρουσία ξένου στρατού στην Κύπρο: «Είχαμε τις δυνάμεις για όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορούν να αποσυρθούν εν μια νυκτί... Αναγνωρίζω το ισχυρό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοιου είδους παρουσία μόνιμα, αλλά ανάμεσα στη θέση ότι όλοι πρέπει να φύγουν την πρώτη μέρα και την άλλη περί μόνιμης παρουσίας, υπάρχει περιθώριο... Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξένες δυνάμεις. Η Γερμανία έχει αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφός της...».

Επίσης, ο απερχόμενος Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζον Κίτμερ, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», σχετικά με το Κυπριακό και με την ύπαρξη στην Κύπρο στρατού άλλης χώρας, λέει χαρακτηριστικά ότι «ως εγγυήτρια δύναμη έχουμε ρόλο σε οποιαδήποτε αλλαγή αφορά το σύστημα εγγυήσεων» και υπογραμμίζει ότι «θέλουμε πάνω απ' όλα να υπάρξει συμφωνία των δύο κοινοτήτων» και ότι «υπάρχουν πολλά μοντέλα του πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ασφάλειας». Βεβαίως, τις βρετανικές βάσεις στο νησί τις θεωρεί δεδομένες και ούτε καν αναφέρεται στο θέμα.

Στις 9 Δεκέμβρη επίσης θα βρεθεί για συναντήσεις στην Κύπρο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Παρεμβάσεις κυπριακών κομμάτων

Χτες, στην κυπριακή Βουλή έγινε συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017, ωστόσο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι «αυτοί όμως που διστάζουν μπροστά στους κινδύνους, είναι αυτοί που δεν πετυχαίνουν τίποτα ποτέ τους. Είναι αυτοί που βολεύονται στη στασιμότητα και αδυνατούν να δουν τους κινδύνους που η ίδια η ακινησία φέρνει. Διότι δεν ακούω πολλούς να ανησυχούν για το τι θα γίνει εάν αποτελματωθεί το Κυπριακό. Γι' αυτό δεν ανησυχούν; Δεν το φοβούνται καθόλου».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο Αναστασιάδη «να καταβάλει προσπάθεια μεγιστοποίησης των προοπτικών. Να εργαστεί για να περιορίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Να διαπραγματευτεί στη βάση αρχών και συλλογικά». Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει «να δημιουργήσουμε συνθήκες μεγίστης ενότητας. Να δώσουμε περισσότερη έμφαση στα θέματα ουσίας, παρά της διαδικασίας. Να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια λύσης που θα βασίζεται σε αρχές».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι η μόνη συνέπεια που έχει επιδείξει ο Πρόεδρος είναι αυτή στην αυτοαναίρεση των δεσμεύσεών του, προσθέτοντας ότι δεν πάει στη Γενεύη για να διαπραγματευτεί, αλλά για να συνθηκολογήσει.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος από την ΕΔΕΚ, επίσης, απέδωσε στην κυπριακή κυβέρνηση «επιστροφή στις συνομιλίες κατ' αντίθεση των όσων είχαν συμφωνηθεί και με στροφή 180 μοίρες στις θέσεις». Ενώ ο Γ. Λιλλήκας από τη «Συμμαχία Πολιτών» ανέφερε ότι «την ώρα που εμείς συζητούμε τους προϋπολογισμούς, δεν γνωρίζουμε αν αυτοί οι προϋπολογισμοί θα είναι για τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου».

Ο Μ. Γιωργάλλας από το «Κίνημα «Αλληλεγγύη» δήλωσε ότι «εμείς δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε μια σωστή λύση, αλλά και να απορρίψουμε μια κακή, δοτή και επιζήμια συμφωνία», ενώ ο Γ. Περδίκης από το «Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών», απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι «έχετε τεράστια ευθύνη πριν φέρετε ενώπιον του λαού ένα εκβιαστικό δημοψήφισμα, να είστε βέβαιοι πρώτα ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στις ανάγκες των Κυπρίων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ