Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Διαδοχικά αντιλαϊκά «πακέτα» στη μέγγενη του «χρέους» και των «πλεονασμάτων»

Εντατικοί ρυθμοί για την «αξιολόγηση» με μέτρα σε μεγάλο χρονικό βάθος

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση»

Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση»
Τα μεγέθη του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και βέβαια η «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας» θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την προσεχή Δευτέρα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης. «Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, το Γιούρογκρουπ αναμένεται να επανέλθει στο θέμα των μέτρων που σχετίζονται με το χρέος και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ενόψει της ομοβροντίας των νέων αντιλαϊκών μέτρων και των εφαρμοστικών νόμων, που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι συνεννοήσεις με τη συγκυβέρνηση συνεχίζονται με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς, ανέφερε χτες πως «υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων», ενώ «πρέπει να συνεχιστεί η δουλειά μέχρι την τελευταία στιγμή για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο». Επίσης, χαρακτήρισε την προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης «σημαντικό βήμα», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δρομολογείται και νέα «έκτακτη» συνεδρίαση, πριν από τα Χριστούγεννα, ανάλογα, βέβαια, με την «πρόοδο» και την πορεία εφαρμογής των αντιλαϊκών παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», γι' αυτό το Σαββατοκύριακο, εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, με θέμα τη δεύτερη «αξιολόγηση», και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και άλλων υπουργών της Ευρωζώνης, με εκπροσώπους της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη του κεφαλαίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», ο πήχης των αντιλαϊκών μέτρων, που θα εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση από το 2018 και για την επόμενη περίοδο, απογειώνεται πολύ πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, όπως ανέφεραν προηγούμενες πληροφορίες. Τα τελικά ποσά αναμένεται να «κλειδώσουν» σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν στη συνέχεια για τη διαχείριση - «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Μία ακόμη παράμετρος στην αντιλαϊκή διελκυστίνδα αποτελεί και το ζήτημα των αιματοβαμμένων «πρωτογενών πλεονασμάτων».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται πρόταση για τη διατήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα επί μια 10ετία μετά τη «λήξη» του τρέχοντος μνημονίου, δηλαδή μέχρι το 2028, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις άλλων παραγόντων της Ευρωζώνης, δρομολογείται «συμβιβαστική λύση», με ορίζοντα 5ετίας, δηλαδή μέχρι το 2023.

Την ίδια ώρα, άλλοι παράγοντες της Ευρωζώνης, ως «ακραίο σενάριο» διαβλέπουν το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας στην επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι οι τελικές προτάσεις και των δύο πλευρών βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση. Σε κάθε περίπτωση, στην αντιλαϊκή «σούμα» από το 2018, προστίθενται και νέα ποσά, πέρα και πάνω από αυτά που φαίνεται να «κλειδώνουν» στην τρέχουσα φάση των αντιλαϊκών παζαριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι όποιες «συμφωνίες επί της αρχής» θα πρέπει να «εξειδικευθούν» στη συνέχεια με την επόμενη φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις όπως, για παράδειγμα, η περαιτέρω συμπίεση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, ζήτημα στο οποίο πρωτοστατεί το ΔΝΤ και μάλιστα ανεξάρτητα από την όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους.

Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα, θα συζητηθεί και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωζώνης για το 2017. Πρόκειται για τη διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», με την οποία ξεκινά ο κύκλος των ενισχυμένων δημοσιονομικών ελέγχων και της γενικότερης εποπτείας στις οικονομικές εξελίξεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για τα μνημόνια διαρκείας απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς, ενώ να σημειωθεί ότι στην εν λόγω διαδικασία δεν υπάγεται το ελληνικό κράτος, καθώς εντάσσεται στο μηχανισμό της χρηματοπιστωτικής στήριξης μέσω του 3ου μνημονίου με την Ευρωζώνη.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση της Κομισιόν, για την Ισπανία και την Πορτογαλία, διαπιστώνονται «κίνδυνοι μη συμμόρφωσης» με τους στόχους για τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.

Παράλληλα, στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται ακόμη η συνολική δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2017. Η σχετική έκθεση της Κομισιόν προτείνει «μια πιο επεκτατική πολιτική για να δοθεί ώθηση στην οικονομία». Γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, έχουν ξεσπάσει ενδοαστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είχε επισημάνει ότι έχει «μια κριτική στάση στην ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνολική επονομαζόμενη δημοσιονομική στάση της Ευρωζώνης», δηλαδή για την προτεινόμενη δημοσιονομική επέκταση έως και 0,5% του ΑΕΠ το 2017 για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, κατεύθυνση που «φωτογραφίζει» την αύξηση των επενδύσεων από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ