Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα από τους δήμους

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στους ΟΤΑ

MotionTeam

Από τη διαμαρτυρία των εργαζομένων στους ΟΤΑ
Το βάθεμα της αντιλαϊκής πολιτικής, μέσα και από την απαρέγκλιτη εφαρμογής της στο επίπεδο της Τοπικής Διοίκησης, εγγυήθηκαν χτες, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σχεδόν το σύνολο των εκπροσώπων των αστικών πολιτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην έναρξη των εργασιών του.

Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του Κόμματος, σημείωσε ότι στην εξαετία εφαρμογής του «Καλλικράτη» «στην Τοπική Διοίκηση άνοιξαν νέα πεδία για την επέκταση της επιχειρηματικότητας, αφού στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εργολάβους έχει παραδοθεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου των δήμων. Προϋπόθεση, βέβαια, αυτής της επιχειρηματικότητας αποτελεί ο περιορισμός των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το φούντωμα της απασχολησιμότητας και της εργασιακής ευελιξίας, η κατακόρυφη μείωση του μόνιμου προσωπικού των δήμων, η συρρίκνωση κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών και η υποκατάστασή τους από ευκαιριακές ληξιπρόθεσμες δομές με τη γνωστή εμπλοκή διαφόρων ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ για την οριακή διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας».

Τόνισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση "για την αναδιοργάνωση του κράτους, με την αυτοδιοίκηση πυλώνα δημοκρατικού σχεδιασμού και ανάπτυξης", εκτός από το ότι είναι παραπλανητική - αφού συσκοτίζει το χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης ως τμήματος του ενιαίου κρατικού μηχανισμού - οδηγεί και την όποια αναπτυξιακή πολιτική στην Τοπική Διοίκηση να έχει στον πυρήνα της την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τον δήμο δηλαδή να λειτουργεί είτε ως μεσάζοντας είτε σε σύμπραξη με τις επιχειρήσεις, και το λαϊκό νοικοκυριό να πληρώνει και να ξαναπληρώνει. Αρα, μια συζήτηση σήμερα για την ανάπτυξη στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης χωρίς να θέτει το κύριο ζήτημα "ανάπτυξη από ποιον και για ποιον" είναι μια κάλπικη λίρα για τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες!».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το ΚΚΕ απορρίπτει και τον παλιό και τον "αναθεωρημένο" "Καλλικράτη"! Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες και, πολύ περισσότερο, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, όσο την ανάπτυξη την ορίζει η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Καμιά φιλολαϊκή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

Η αντίληψη του ΚΚΕ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο έχει θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική συμμετοχή και τον λαϊκό έλεγχο από κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο παραγωγικής μονάδας και κοινωνικής υπηρεσίας.

Με αυτήν τη γραμμή το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές και με αυτή τη θέση, που αφορά τους εργαζόμενους και εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, το ΚΚΕ επιδιώκει την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε όλους τους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ομονοούν

Τη σύμπλευση της ΚΕΔΕ με την κυρίαρχη κατεύθυνση να αναλάβει η Τοπική Διοίκηση μεγαλύτερο ρόλο στην υλοποίηση της πολιτικής που απαλλάσσει το κράτος από τις ευθύνες του απέναντι στα λαϊκά στρώματα, επιδεινώνοντας παραπέρα το βιοτικό τους επίπεδο, επιβεβαίωσε και χτες η ηγεσία της. Ηταν χαρακτηριστική η ομοθυμία στην επιλογή η Τοπική Διοίκηση να λειτουργήσει μέσα από τη δυνατότητα να επιβάλλει και να διαχειρίζεται φόρους, την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινοτικών κονδυλίων για την εξεύρεση πόρων, που σηματοδοτεί την παραπέρα εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου στους τομείς δράσης των δήμων.

Την πρόταση να αναλάβει η Τοπική Διοίκηση ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες, στο όνομα της «ανάπτυξης», κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ζητώντας ανάμεσα σε άλλα οι δήμοι να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τις κοινωνικές δομές, να έχουν ουσιαστικό ρόλο στο χωροταξικό σχεδιασμό, στην τοπική ανάπτυξη, στην προστασία περιβάλλοντος και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, δικαιολόγησε την κυβερνητική απόφαση για νέα μείωση, κατά 10%, στους πόρους των δήμων για το 2017, επικαλούμενος το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και παρέπεμψε σε άλλες πηγές, όπως το ΕΣΠΑ, κοινοτικά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, αξιοποίηση της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Είπε ότι συζητείται η απλή αναλογική, κάτι στο οποίο δήλωσε αντίθετος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, που χαιρέτισε το συνέδριο. Ο ίδιος είπε ότι δεν είναι δυνατή βραχυπρόθεσμα η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους και παρέπεμψε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάληψη φοροδοτικής δυνατότητας. Εκανε δε λόγο για μηχανισμό επιβράβευσης αλλά και συμμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Φορολογική αποκέντρωση ζήτησε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, καταθέτοντας το στόχο για προσέλκυση επενδύσεων ώστε να έρθει η ανάπτυξη...

Διαφωνούν οι εργαζόμενοι

Αγωνιστική κινητοποίηση - παρέμβαση πραγματοποίησαν χτες έξω από το «Βελλίδειο» εκατοντάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που διεκδικούν μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν από τους δημάρχους να μην πολεμήσουν την τροπολογία που δίνει παράταση στην παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία μέχρι το τέλος του 2017, αντίθετα να στηρίξουν το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Στη συνέχεια μπήκαν μέσα στο χώρο του συνεδρίου και κάτω από την πίεση της μαζικότατης παρουσίας τους, το προεδρείο αναγκάστηκε να δώσει το λόγο στον Γιώργο Τσαγκάρη, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το διεκδικητικό τους πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ