Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η παραχάραξη της Ιστορίας είναι εργαλείο στην υπηρεσία του αστικού πολιτικού συστήματος

MotionTeam

Με μαζική συμμετοχή της σπουδάζουσας νεολαίας, αλλά και πανεπιστημιακών δασκάλων και εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση με θέμα «70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η παραχάραξη της Ιστορίας στα πανεπιστήμια. Μάθε την Αλήθεια, πάλεψε γι' αυτήν», που διοργάνωσε η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η παραχάραξη της Ιστορίας του ΚΚΕ αποτελεί εργαλείο στην υπηρεσία των σημερινών αναγκών του αστικού πολιτικού συστήματος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στην έκδοση των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη με τίτλο «Εμφύλια πάθη: 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμφύλιο», που, όπως είπε, αποτελεί ένα πρόχειρο εγχειρίδιο προπαγάνδας με επαναλήψεις και αντιφάσεις κατά του ΚΚΕ, όμοιο με τα «λυσάρια» που κυκλοφορούν στα σχολεία για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της επαναστατικής θεωρίας. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Για το κάθε ΚΚ, παραμένει επίκαιρο και εφικτό, παρά την προσωρινή υποχώρηση του επαναστατικού κινήματος, το καθήκον της ανάπτυξης της επαναστατικής θεωρίας, με βάση τις θεμελιακές αρχές της και τη βαθιά μελέτη των εξελίξεων σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Η επαναστατική μας θεωρία από τη φύση και τον χαρακτήρα της δεν μπορεί να μένει στατική και ακίνητη, αφού το φιλοσοφικό της υπόβαθρο είναι ο διαλεκτικός υλισμός στη φύση και στην κοινωνία. Και αν υποτιμήσεις την ανάγκη ανάπτυξης της θεωρίας, τότε η ζωή θα εκδικηθεί με διάφορους τρόπους.


Τέτοια παθήματα ζήσαμε, και όφειλαν να γίνουν μαθήματα, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, καθώς εκ των πραγμάτων άνοιξε όλο το ζήτημα επανεξέτασης της στρατηγικής του ΔΚΚ και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Παίρνουμε μαθήματα από το παρελθόν, που το μελετάμε χωρίς μηδενισμό αλλά και ωραιοποίηση. Αυτοί που μας κατηγορούν ότι τάχα δεν ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της επαναστατικής μας θεωρίας, ακόμα και όταν προσφεύγουν σε κάποια υπαρκτά προβλήματα από την Ιστορία μας, ένα στόχο έχουν: να εγκαταλείψουμε τη θεωρία μας, να καταργήσουμε τις θεμελιακές αρχές».

  • Εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ