Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενσωματώνει σειρά Οδηγιών της ΕΕ στην ελληνική νομοθεσία

Υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής και επί των άρθρων, με εξαίρεση τα άρθρα 1 - 4 για τα οποία θα διεξαχθεί σήμερα ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο ενσωματώνονται συνολικά στην ελληνική νομοθεσία οκτώ Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναμορφώνονται δύο.

Οι Οδηγίες αφορούν μεταξύ άλλων την εφαρμογή της «αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής (...) στην απασχόληση και την εργασία», ποινικές κυρώσεις «για την κατάχρηση αγοράς», «την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και την κιβδηλεία μέσω του ποινικού δικαίου», τη «Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης».

Η κυβέρνηση σκόπιμα προέταξε στο νομοσχέδιο τις Οδηγίες περί ισότητας προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, σε μία προσπάθεια να εξωραΐσει το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο στο ίδιο νομοσχέδιο και με βάση αυτές τις Οδηγίες ανάγει σε προστάτη των εργαζομένων την «ανεξάρτητη αρχή» «Συνήγορος του Πολίτη», την οποία επιφορτίζει με το «καθήκον να επιβλέπει» την τήρηση της ίσης μεταχείρισης στους χώρους δουλειάς. Ως «μέτρο» για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης προτάσσει τον «κοινωνικό διάλογο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους» και αναφέρει συγκεκριμένα την ΓΣΕΕ - δηλαδή, τις ηγεσίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού - τους ΣΕΒ, ΣΕΤΕ και άλλες Ενώσεις του κεφαλαίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ εκφράζεται απέναντι στο νομοσχέδιο με το «παρών» μόνο και μόνο για ορισμένες διατάξεις περί ίσης μεταχείρισης προσώπων ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, αναπηρίας, ηλικίας, γενετήσιου προσανατολισμού κ.λπ. στην απασχόληση και την εργασία, ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται για αναφορές σκόπιμα γενικόλογες και αόριστα ευχολόγια, «προκειμένου να καλυφθεί ότι η ΕΕ είναι ένωση καπιταλιστών και οι κυβερνήσεις, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου την υπηρετούν», τονίζοντας ότι «όσα προσωπεία και αν φορέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όσες ευρωπαϊκές οδηγίες και αν ενσωματώσετε στην ελληνική νομοθεσία με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα, η φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του καπιταλισμού, δεν αλλάζει. Ποτέ, μα ποτέ, στη ζούγκλα του καπιταλισμού ο άνθρωπος, τα δικαιώματά του και οι ανάγκες του δεν θα μπουν πάνω από την ακόρεστη δίψα του κέρδους».

Αναφερόμενος στα άρθρα του πρώτου κεφαλαίου, που βαφτίζουν τον «Συνήγορο του Πολίτη» προστάτη των εργαζομένων, σημείωσε ότι «επιδίωξη είναι η ενίσχυση της λογικής της ταξικής συνεργασίας και της υποταγής των εργαζομένων στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, να τους καταστήσει συνένοχους στα νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης».

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν επί της αρχής. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε ενώ επιδόθηκε σε ρατσιστικό παραλήρημα. Οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τα άρθρα 2, 3 και 4 θεωρώντας ότι εμπεριέχουν διατάξεις που εξισώνουν το «σύμφωνο συμβίωσης» με το γάμο. Αυτό στάθηκε αφορμή για αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επ' αυτών των άρθρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ