Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποτίμηση με τα κριτήρια του κεφαλαίου

Σαν αναγνώριση της κυβερνητικής πολιτικής παρουσίασε χτες βράδυ την επίσκεψη Ομπάμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως είπε, στο επίκεντρο βρέθηκαν η οικονομία, το Προσφυγικό, το Κυπριακό και τα ζητήματα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και δήλωσε «ικανοποίηση για την αναγνώριση των προσπαθειών όσο και των αποτελεσμάτων που έχει πετύχει η κυβέρνηση στην οικονομία».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας ότι αποτυπώνουν ρυθμούς ανάπτυξης θετικότερους απ' το 2008. Στην προσπάθεια καλλιέργειες κλίματος προσμονής και κάλπικων προσδοκιών στο λαό, υποστήριξε ότι το 2016 ενδέχεται να κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πως «η σελίδα αλλάζει, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι». Βέβαια, η σελίδα μπορεί να αλλάξει για το κεφάλαιο, όχι όμως για το λαό, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τα μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης» και την εφαρμογή των παλιότερων ανατροπών.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε τις αναφορές Ομπάμα στη «λιτότητα» και στην «ανάγκη ρύθμισης του χρέους», συνδέοντάς τες με τις προτάσεις της Κομισιόν, «που για πρώτη φορά δείχνει στην κατεύθυνση μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την επόμενη διετία. Θεωρούμε ότι αποτελεί μια καταρχήν σωστή απόφαση, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να επανέλθουμε σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης» στην Ευρώπη, είπε.

Σε ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων επανέλαβε την εκτίμηση ότι η δεύτερη «αξιολόγηση» θα έχει κλείσει έως τις 5/12, ώστε να εξασφαλιστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αρχίσει η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, επειδή όπως είπε οι συσχετισμοί πλέον είναι ευνοϊκοί στην ΕΕ.

Κατηγόρησε, τέλος, τον πρόεδρο της ΝΔ για «καταστροφολογία», για «συνέχιση της προσπάθειας αποσταθεροποίησης» και για «υπονομευτική για τη χώρα ρητορική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ