Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου.

-- Διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου.

-- Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία 2013 - 2015: Διαιώνιση της εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Κινητοποιήσεις των σπουδαστών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αττική

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για την πορεία του Πολυτεχνείου, σήμερα, Πέμπτη 17 Νοέμβρη, έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία:

Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου, οι Οργανώσεις: Βιομηχανίας, Κατασκευών, Τηλεπικοινωνιών, Μεταφορών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Υγείας, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, Χρηματοπιστωτικού, Δικηγόρων, ΜΜΕ, Καλλιτεχνών, ΕΒΕ και Εκπαιδευτικών.

Σταδίου και Σανταρόζα, οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Χαυτεία, οι Οργανώσεις: Α' Αθήνας, Δυτικής Αθήνας, Βόρειου Τομέα, Θριάσιου, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Ανατολικού Τομέα, Νότιου Τομέα και Πειραιά.

Με τη μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώνεται σήμερα ο αγωνιστικός γιορτασμός της 43ης επετείου του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου το 1973. Από προχτές, οι πύλες του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην Πατησίων είναι ανοιχτές και κόσμος επισκέπτεται το μνημείο των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης, την πόρτα που έριξε το τανκ, τους χώρους των εκθέσεων, καταθέτουν λουλούδια, στεφάνια, παιδικές ζωγραφιές και κυρίως συζητούν, μαθαίνουν, αντλούν διδάγματα για τους αγώνες του «σήμερα». Φοιτητές και σπουδαστές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι στρατευμένοι, γονείς με τα παιδιά τους έδωσαν το «παρών» τις προηγούμενες μέρες στον εορτασμό και ανανεώνουν το αγωνιστικό ραντεβού τους για σήμερα στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αθήνα, αλλά και σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για τα 43 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο

Σε ανακοίνωσή του για τα 43 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η συμπλήρωση 43 χρόνων από το λαϊκό ξεσηκωμό, το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, βρίσκει το λαό μας τσακισμένο από τα μνημόνια, τη φτώχεια, την ανεργία, βρίσκει τη χώρα μπλεγμένη σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και της όξυνσης των ανταγωνισμών με άλλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων, συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή και με τεράστιους κινδύνους για το λαό. Συναινεί στην προώθηση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου για την Κύπρο.

Η στρατιωτική δικτατορία, ως ακραία μορφή της αστικής εξουσίας, διά "πυρός και σιδήρου" υπηρέτησε με συνέπεια τα συμφέροντα της αστικής τάξης, σε βάρος του λαού, από το 1967 έως το 1974. Χτύπησε τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Εδωσε νέα προκλητικά προνόμια στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Το ρόπαλο, ο χαφιές, η φυλακή, η εξορία, ο θάνατος ήταν η "σιδερένια φτέρνα" του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις γιορτασμού και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να υψώσουν ανάστημα ενάντια στη διαστρέβλωση της ιστορίας που γράφεται με την "πένα" του κεφαλαίου και των κάθε λογής εκπροσώπων του.

Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.

Να αποκρούσουν, όμως, και όσους διαστρεβλώνουν την ουσία και τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, που αποκρύπτουν τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής, του Πολυτεχνείου.

Αποτελεί πρόκληση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υποδέχεται τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ τις μέρες γιορτασμού του ηρωικού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία που είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την παρέμβασή τους στο θέμα του χρέους και της διαπραγμάτευσης, που έφερε το 3ο μνημόνιο.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, όλους εκείνους και εκείνες που αγωνίστηκαν στην αντιδικτατορική πάλη, δεν λύγισαν στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις φυλακές, τα στρατοδικεία και τις εξορίες. Η ηρωική στάση του ΚΚΕ έγινε κατορθωτή σε συνθήκες που το Κόμμα έδινε τη μάχη ενάντια στη διαβρωτική και διαλυτική δράση του οπορτουνισμού, ανασυγκροτούσε τις Οργανώσεις του, ίδρυε την ΚΝΕ.

Η μετάβαση απ' τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε συνθήκες όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αποδείχθηκε ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό, είναι προσωρινές. Οτι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολουθούν αντιλαϊκές πολιτικές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αυτό που ζει ο λαός μας με την οικονομική κρίση, δεν είναι προϊόν μιας "κακής διαχείρισης" των χρόνων της μεταπολίτευσης, όπως ισχυρίζονται τα άλλα κόμματα. Ούτε φυσικά λύση είναι η "νέα μεταπολίτευση" που προβάλλουν, εννοώντας ουσιαστικά το πλήρες ξερίζωμα των όποιων κατακτήσεων και δικαιωμάτων έχουν απομείνει και την προσαρμογή του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, που οδηγεί μόνο στην αντίδραση και την οπισθοδρόμηση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η πείρα αποδεικνύει ότι το κύριο για το εργατικό κίνημα και το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα, σε κάθε φάση και καμπή της ιστορίας, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον καπιταλισμό, με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Η εργατική - λαϊκή πάλη μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό, όταν στο στόχο της έχει την ίδια την καπιταλιστική εξουσία».

Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Τιμώντας αγωνιστικά με αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις την 43η επέτειο του Πολυτεχνείου, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εργατικά σωματεία, οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, Επιτροπές Ειρήνης κ.ά. διοργανώνουν συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις. Συγκεκριμένα σε:

Θεσσαλονίκη, 5 μ.μ., από το Πολυτεχνείο.

Σέρρες, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Δράμα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Καβάλα, 5.30 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Αλεξανδρούπολη, 5.30 μ.μ., στο Δημαρχείο.

Κιλκίς, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

Κοζάνη, 7.30 μ.μ., στον Πεζόδρομο.

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Καστοριά, 6.30 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία.

Φλώρινα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Γιάννενα, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Ηγουμενίτσα, 6.30 μ.μ., στον ΟΤΕ.

Πρέβεζα, 6.30 μ.μ., στη «Λαϊκή Αγορά».

Αρτα, 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Αγρίνιο, 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Μεσολόγγι, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Λάρισα, 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Βόλο, 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Τρίκαλα, 6 μ.μ., πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία.

Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου.

Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., στα φανάρια της Νεάπολης.

Πάτρα, 6 μ.μ., πλατεία Γεωργίου.

Αργος, 6 μ.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου.

Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου.

Ηράκλειο Κρήτης, 6 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.

Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Χίο, 5.30 μ.μ., στην είσοδο του Πανεπιστημίου (οδός Μιχάλων).

Σάμο, 6 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

Ρόδο, 4.30 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ζάκυνθο, 7 μ.μ., στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Κεφαλονιά, 6.30 μ.μ., στο Λιθόστρωτο (σκαλιά δικαστικού μεγάρου).

Λευκάδα, 6.30 μ.μ., στον Αη Μηνά.

Εκδηλώσεις φορέων

Στο πλαίσιο του γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, πέρα από τις συγκεντρώσεις που γίνονται σε δεκάδες πόλεις, διοργανώνονται και μια σειρά εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και ο Σύλλογος Γυναικών Αμφισσας (μέλος της ΟΓΕ), σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών στην πλατεία Κεχαγιά στην Αμφισσα.

Ομοίως στην Ορεστιάδα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) των Σχολών Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας και η Γραμματεία Βόρειου Εβρου του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Δ' των σχολών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, προβολή ταινίας και έκθεση φωτογραφίας.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής διοργανώνει αντίστοιχη εκδήλωση, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).

«Ξέχασαν» τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ...

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο

«Ψάξε, ψάξε, δε θα το βρεις...» έχει τίτλο το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στην οποία δεν υπάρχει καμιά αναφορά στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, το σχόλιο της ΚΝΕ έχει ως εξής:

«Την 7χρονη (1967 - 1974) χούντα στη χώρα μας και το αντιλαϊκό της έργο το στήριξαν η εγχώρια αστική τάξη και οι διεθνείς σύμμαχοί της, οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κάτι που αποδέχονται ακόμα και όσοι διαθέτουν περιορισμένη μνήμη. Αυτοί που το "ξεχνάνε" σίγουρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σε μία εκτενή ανακοίνωσή της, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου "ξέχασε" να αναφέρει έστω και για ξεκάρφωμα τις λέξεις "ΗΠΑ", "ΝΑΤΟ". Κι αν αυτό μοιάζει σε κάποιους αστείο, καταλήγει να είναι επικίνδυνο όταν για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση η κυβερνητική Νεολαία επιλέγει για τίτλο το σύνθημα "Μνήμη σημαίνει αντίσταση".

Ευτυχώς οι νέοι και οι νέες δεν διαθέτουν μνήμη χρυσόψαρου και δεν μαθαίνουν την Ιστορία όπως βολεύει την κυβερνητική Νεολαία».

Αγωνιστική παρουσία των μαθητών

Το «παρών» στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου δίνουν και οι μαθητές. Παιδιά από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας μοιράζουν στο χώρο την ανακοίνωση της Συντονιστικής, που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μία γιορτή. Ο αγώνας ενάντια στη δικτατορία που κορυφώθηκε με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου μάς δίνει πολύτιμα διδάγματα, μας δείχνει το σημερινό δρόμο του αγώνα. H εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς διδάσκει: Κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος»!

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι είναι το ραντεβού της Συντονιστικής για να καταθέσουν οι μαθητές λουλούδια στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ενώ πολλά σχολεία θα κατέβουν με αποφάσεις τους στο χώρο και στην πορεία, μετά τις σχολικές τους γιορτές. Χτες, επίσης, είχε καταθέσει στεφάνι η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά.

Στεφάνια από το ΠΑΜΕ και φορείς του κινήματος

Πάνω από 60 Ομοσπονδίες, Σωματεία, Συνδικάτα, Ενώσεις, Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έφτασαν χτες το απόγευμα με μαζική πορεία στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου κατέθεσαν στεφάνια. Μαζί τους κατέθεσαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία καθώς και εκπρόσωπος του Γραφείου της ΠΣΟ της Σουηδίας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Αμέσως μετά την κατάθεση στεφανιών, ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το μπράβο που έδωσε ο Ομπάμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ακόμα ένα επιχείρημα που αποδεικνύει το πώς αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων που χτυπά τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα, που εμπλέκει το λαό μας και την εργατική τάξη στους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Εμείς βροντοφωνάξαμε το "όχι" μας και συνεχίζουμε τους αγώνες στο δρόμο των νεκρών του Νοέμβρη και θα συνεχίζουμε μέχρι συνολικά να ανατρέψουμε το σάπιο σύστημά τους».

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου ζουν στους σύγχρονους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν χτες στεφάνια στο Πολυτεχνείο

Η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του Κόμματος

Eurokinissi

Η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του Κόμματος
«Ενας αιώνας αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή. Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», τα συνθήματα που κυριάρχησαν χτες το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι υποδέχτηκαν τις αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του «Ριζοσπάστη» που κατέθεσαν στεφάνια.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, το στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης κατέθεσε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου το έδωσαν οι χιλιάδες εργάτες και νεολαίοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ στην Ομόνοια και υποδέχτηκαν αγωνιστικά τον ηγέτη της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής δύναμης, των ΗΠΑ, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στους χιλιάδες αγωνιστές του Πολυτεχνείου, της αντιδικτατορικής πάλης, αυτοί θρυμμάτισαν την προσπάθεια εξωραϊσμού της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα, όπου επιχειρείται να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι απ' τη συμμετοχή του στα αιματοβαμμένα ιμπεριαλιστικά σχέδια θα έχει να κερδίσει και ο ίδιος. Κάθε άλλο, θα καταθέσει νέες θυσίες. Νέα βάσανα περιμένουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς - ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς. Οι ευχαριστίες του κ. Ομπάμα, που περιθάλπουν τα θύματα της πολιτικής τους, τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, οι ευχαριστίες τους ότι συνεχίζουμε να δαπανούμε το 2% του ΑΕΠ μας για ΝΑΤΟικές δαπάνες, δείχνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουν νέα βάσανα την εργατική τάξη, νέες θυσίες, ακριβώς για να υπηρετηθούν αυτά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τα κέρδη της ελληνικής πλουτοκρατίας στην περιοχή. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, μόνος δρόμος είναι ο αγώνας, η αντεπίθεση, η επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες».

Ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου

Eurokinissi

Ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου
Στεφάνι κατέθεσε και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, που αμέσως μετά δήλωσε:

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, 43 χρόνια μετά, συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, ζουν καθημερινά στους αγώνες της νεολαίας και του λαού για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Ζουν στον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Το σύνθημα στην γκρεμισμένη πύλη του Πολυτεχνείου "έξω το ΝΑΤΟ" δεν μπορεί ούτε να ξεχαστεί, ούτε να διορθωθεί, όσο κι αν προσπαθούν οι σημερινοί απολογητές του συστήματος, είτε με ψεύτικα λόγια, είτε με την καταστολή και την απαγόρευση διαδηλώσεων. Με το ΚΚΕ μπροστά, βγαίνουμε στο δρόμο της αντεπίθεσης για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» στεφάνι κατέθεσε ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ 2013 - 2015
Διαιώνιση της εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων

Καταψήφισε την έκθεση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όλους τους τομείς που αφορούν τους νέους συμπυκνώνεται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο εγκρίνει τη «Στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2013 - 2015» και θέτει τους στόχους για το επόμενο διάστημα. Στόχους ευθυγραμμισμένους με τις ανάγκες των μονοπωλίων, που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τις προσχηματικές αναφορές και το υποκριτικό ενδιαφέρον που χαρακτηρίζει ως προς το ύφος και όχι την ουσία το συγκεκριμένο κείμενο.

Η έκθεση εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία (2010 - 2018), που έχει οκτώ βασικούς τομείς δράσης πάνω στους οποίους η ΕΕ κρίνει ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες: «εκπαίδευση και κατάρτιση, απασχόληση και επιχειρηματικό πνεύμα, υγεία και ευζωία, συμμετοχή, εθελοντικές δραστηριότητες, κοινωνική ένταξη, νεολαία και κόσμος, δημιουργικότητα και πολιτισμός». Με τη σειρά της, η στρατηγική αυτή δεν είναι ξεκομμένη από τη στρατηγική της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, για τη ματωμένη ανάκαμψη του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα των οποίων ισοπεδώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις, υποθηκεύεται το μέλλον της νεολαίας.

Στο κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζεται ανησυχία για την υψηλή ανεργία των νέων της ΕΕ και τα υψηλά και κυμαινόμενα ποσοστά ΕΑΕΚ/NEETs (νέους που βρίσκονται εκτός δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης και εκτός εργασίας), καθώς και τα ζητήματα της φτώχειας των νέων και του κοινωνικού αποκλεισμού τους. Με αφετηρία την κατάσταση αυτή που έχει δημιουργηθεί για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών σε όλη την ΕΕ, τονίζει ότι ο επόμενος κύκλος που αφορά την περίοδο 2016 - 2018 θα πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, με έμφαση να δίνεται στην επέκταση της μαθητείας και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και συγκεκριμένα λέει: «Με εντοπισμό και αντιμετώπιση των αιτίων της ανεργίας των νέων, όπως της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, με καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας μεταξύ των νέων, με επενδύσεις στην εκπαίδευση, σε περιόδους άσκησης, μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης στις δεξιότητες που να αντικατοπτρίζουν ευκαιρίες, ανάγκες και εξελίξεις στην αγορά εργασίας, και με διευκόλυνση της μετάβασης στην αγορά εργασίας, από την πλευρά των μέτρων που διασφαλίζουν τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ εκπαιδευτικών προγραμμάτων, της πολιτικής για την απασχόληση και των απαιτήσεων της αγοράς εργασίας».

«Διασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων»

«Η "Στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία 2013 - 2015" που υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, επιδιώκει να διαιωνίσει τη σκληρή εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που καταψήφισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκθεση υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Ενας στους δύο κάτω των 25 ετών είναι άνεργος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία, ενώ κι από όσους εργάζονται το μεγάλο μέρος τους βρίσκεται αντιμέτωπο με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με μισθούς 200 - 300 ευρώ. Αυτή τη σκληρή πραγματικότητα επιδιώκει η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για "την αξιολόγηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία 2013 - 2015" να διαιωνίσει, διασφαλίζοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπου κύρια προϋπόθεσή της είναι το τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων παλιών και νέων εργαζομένων.

Η έκθεση επικροτεί την πολιτική της ΕΕ για τη νεολαία, που αντί για τη σταθερή και μόνιμη δουλειά προωθεί περαιτέρω στο όνομα της "διευκόλυνσης της μετάβασης στην αγορά εργασίας" τη μαθητεία, την κατάρτιση, την απόκτηση δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων όπως το "Erasmus+" και η "Εγγύηση για τη Νεολαία", αλλά και μέσω του εθελοντισμού. Η φτώχεια και η ανεργία των νέων, που η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων αναπαράγουν και φουντώνουν, είναι το "εργαλείο" που χρησιμοποιείται προκειμένου οι νέοι ευκολότερα να συμβιβαστούν και να αποδεχτούν τις κάθε λογής - εξάμηνες το πολύ - θέσεις εργασίας, με μισθούς - ψίχουλα, χωρίς συνταξιοδοτική ασφάλιση, που προσφέρουν τα διάφορα προγράμματα μαθητείας, πρακτικής κ.ά. Επιχειρούν, παράλληλα, έτσι να καμουφλάρουν τη γιγάντωση της ανεργίας, ενώ οι εργοδότες προικοδοτούνται με τζάμπα ή πάμφθηνη εργασία, αφού λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια για τη δημιουργία και τη διατήρηση αυτών των θέσεων εργασίας.

Στην ίδια κατεύθυνση σκληρής εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων εντάσσεται και η προώθηση της κινητικότητας εντός της ΕΕ μαθητευόμενων, σπουδαστών, πρακτικάριων, νέων επιστημόνων, με τη χρησιμοποίηση και της λεγόμενης "Ευρωπαϊκής Πύλης για την Επαγγελματική Κινητικότητα" (EURES), αλλά και του "Πανοράματος Δεξιοτήτων" για την αντιστοίχιση προσόντων - δεξιοτήτων, προκειμένου να καλύπτονται χωρίς καθυστερήσεις οι "όπου Γης" ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνό εργατικό δυναμικό.

Η έκθεση τονίζει ακόμη την ανάγκη "καθιέρωσης μιας φοιτητικής σύμβασης εργασίας που θα επιτρέπει σε φοιτητές πανεπιστημίων και επαγγελματικής κατάρτισης να συνδυάζουν σπουδές και εργασία" και μάλιστα "όχι απαραίτητα στο αντικείμενό τους" προς όφελος των μονοπωλίων. Νομιμοποιείται δηλαδή πλήρως το ότι τα παιδιά της εργατικής τάξης, κάτω από το βάρος των προβλημάτων που σηκώνουν αυτοί κι οικογένειές τους στις πλάτες τους, αναγκάζονται να εργαστούν και πολλές φορές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, μην έχοντας το δικαίωμα απερίσπαστοι να σπουδάσουν.

Κι αυτοί οι νέοι που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα πριν και μετά τις σπουδές προτείνεται να γίνουν... "επιχειρηματίες", με βάση τη "Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία (2010-2018)". Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η ανάγκη τα κράτη - μέλη να εντάξουν "την επιχειρηματική μάθηση σε όλες τις βαθμίδες και όλες τις μορφές εκπαίδευσης, καθώς η εμφύσηση του επιχειρηματικού πνεύματος στους νέους σε πρώιμο στάδιο αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης της ανεργίας των νέων". Πρόκειται για προκλητική εκμετάλλευση της αγωνίας και της ανεργίας των νέων, στους οποίους η ΕΕ σπέρνει αυταπάτες ότι δήθεν "με την απόκτηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων" θα τα "βολέψουν".

Απέναντι συνολικά στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν την πάλη τους για ανάκτηση των απωλειών, για μια οικονομία κι εξουσία που στο επίκεντρό της θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών τους, όχι του κέρδους, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία».

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Αποφάσισαν κινητοποίηση την 1η Δεκέμβρη και συμμετοχή στην απεργία

Εμπειρία από τη δράση του ΔΣ του Συλλόγου των σπουδαστών από την αρχή της χρονιάς

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών
Κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας στη 1 Δεκέμβρη και συμμετοχή στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη αποφάσισαν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου.

Από την αρχή της χρονιάς, οι σπουδαστές στην ΑΕΝ Ασπροπύργου ήρθαν αντιμέτωποι, για ακόμα μια φορά, με τον μηχανισμό των εφοπλιστών στις σχολές και τα καράβια, με σοβαρά προβλήματα που μπαίνουν εμπόδιο στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή τους.

Ελλείψεις σε βιβλία, σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, η απαξίωση σε εργαστηριακή και κτιριακή υποδομή, όπως και σε κάθε είδους σπουδαστική μέριμνα.

Πολλοί είναι οι σπουδαστές που δεν κατάφεραν να μπαρκάρουν, αφού η εύρεση καραβιού είναι ατομική υπόθεση του κάθε σπουδαστή, παρόλο που η συμπλήρωση 2 εξαμήνων θαλάσσιας υπηρεσίας είναι προϋπόθεση για την απόκτηση του διπλώματος. Από την άλλη, αυτοί που τελικά έκαναν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι, μόνο εκπαιδευτικό δεν ήταν, καθώς οι σπουδαστές καλύπτουν ελλείψεις της οργανικής σύνθεσης των καραβιών.

Από την πρώτη στιγμή, το ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου συνεδρίασε, προκειμένου να συζητήσει για τα οξυμένα προβλήματα στη σχολή και τη ζωή των σπουδαστών, για όλες τις εξελίξεις που επηρεάζουν σήμερα τη ζωή τους, αλλά κυρίως για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους, πώς θα τραβήξουν σπουδαστές στη μάχη, για να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Αρχικά παρενέβησαν στα τμήματα και τις τάξεις των πρωτοετών, πλοιάρχων και μηχανικών, με την ανακοίνωση του ΔΣ που τους καλωσόριζε στη σχολή, αναδείκνυε τα προβλήματα και καλούσε τους νέους συμφοιτητές τους να μη συμβιβαστούν με αυτά αλλά να διεκδικήσουν, οργανωμένα και συλλογικά, μαζί με το σύλλογό τους, την κάλυψη όλων των κενών.

Οργάνωσαν σύσκεψη του συλλόγου με τους πρωτοετείς όπου το κάλεσμά τους βρήκε ανταπόκριση, ήρθαν σε επαφή με δεκάδες σπουδαστές που ήθελαν να μάθουν για το σύλλογο, τις διεκδικήσεις του, το πώς καταφέρανε πέρυσι να αποκτήσουν πάσο - κάτι που φέτος, ακόμα δεν έχει προχωρήσει.

Κλιμάκωσαν τη δράση τους και στα υπόλοιπα έτη και την Τρίτη, 15 Νοέμβρη, κάλεσαν και πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στην ΑΕΝ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σπουδαστές να παρακολουθήσουν τη μαζική, συλλογική διαδικασία, κάτι που δεν είχαν ξαναζήσει.

Εκεί αναδείχθηκαν τα οξυμένα τους προβλήματα και αποφάσισαν πως δεν θα το βάλουν κάτω, θα προχωρήσουν σε μια σειρά πρωτοβουλίες και ενέργειες το επόμενο διάστημα για να κατακτήσουν ό,τι τους ανήκει. Αποφάσισαν ότι πρώτος τους σταθμός είναι η 1η Δεκέμβρη, οπότε, στις 12 το μεσημέρι, ξεκινώντας από τη σχολή, προχωρούν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας και κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μέσα και έξω από τη Σχολή με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη, μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα των εφοπλιστών, για την κατάσταση που υπάρχει στη σχολή και τη ζωή των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Οπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι και αυτή, ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα αναπτυχθούν τα κέρδη των εφοπλιστών, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των σπουδαστών και γενικότερα των ναυτεργατών.

Οι σπουδαστές στην ΑΕΝ Ασπροπύργου, μαζί με το αγωνιστικό Διοικητικό Συμβούλιο του Σπουδαστικού τους Συλλόγου, που αναδείχθηκε πέρυσι μέσα από μεγάλες μάχες των σπουδαστών με τη διοίκηση της σχολής και τους μηχανισμούς των εφοπλιστών, συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν, όλα όσα τους ανήκουν και τους αξίζουν.

Το διεκδικητικό πλαίσιο των σπουδαστών

Με βάση την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι σπουδαστές διεκδικούν:

  • Αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, Ισοτιμία των διπλωμάτων μας με τα αντίστοιχα της στεριάς.
  • Αμεσα να εκδοθεί το σπουδαστικό πάσο για μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς. Δεν θα μας πάρουν πίσω αυτό που καταφέραμε με αγώνα πέρυσι.
  • Να λειτουργήσουν η σίτιση για όλους και η στέγαση για τους συναδέλφους από επαρχία. Μέχρι τότε να δίνεται έγκαιρα και να αυξηθεί το επίδομα στέγασης.
  • Με ευθύνη του υπουργείου και της σχολής να λύνεται το ζήτημα της εύρεσης μπάρκου για την πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών που προβλέπονται κατά τη φοίτηση στη σχολή.
  • Να γίνονται έγκαιρα οι προσλήψεις καθηγητών και ναυτοδιδασκάλων με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.
  • Αμεσα να δοθούν ΟΛΑ τα βιβλία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με βιβλία που δεν έχουν δοθεί ακόμα (π.χ. Βοηθητικά Μηχανήματα στο Ε' εξάμηνο κ.ά).
  • Λειτουργία τμημάτων Προχωρημένων Σωστικών για όσους συναδέλφους δεν παρακολούθησαν λόγω μπάρκου και των Ταχυπλόων για όλους.
  • Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, να δίνονται δωρεάν τα αναλώσιμα που χρειάζονται για την παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων.
  • Κατάργηση του ΠΔ 141/2014 και των νόμων 3153/2003, 3450/2006 (ΝΕΚΕ) για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης.
  • Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και υλικών για την καθαριότητα του κτιρίου του της ΑΕΝ.
  • Κατάργηση της φορομπηχτικής πολιτικής που τσακίζει το εισόδημα των ναυτεργατών. 45% φορολογία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Τα θέματα που είχαν ανακοινωθεί για το σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία», «Αρθρο για τη διαπάλη στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα» και «Ναρκωτικά: Οι εξελίξεις στον τομέα της υποκατάστασης ανοίγουν νέους επικίνδυνους δρόμους...» θα δημοσιευθούν σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας, λόγω πληθώρας ύλης.

Εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

Από την εκδήλωση με «Το καπνισμένο τσουκάλι»
Από την εκδήλωση με «Το καπνισμένο τσουκάλι»
Παράλληλα με τα μαθήματα και τις συναντήσεις καλλιτεχνικών ομάδων συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που ήταν προγραμματισμένες για το μήνα Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σάββατο, 19 Νοέμβρη, 18.30 «Οι μουσικοί της Βρέμης και η Τόλμη των παραμυθιών» από την ομάδα «ΤΡΟΜΠΕΤΙΝΙ», θεατρική και μουσική παράσταση για παιδιά.
  • Κυριακή, 20 Νοέμβρη, 19.30 προβολή της ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν», προλογίζει ο σκηνοθέτης Σήφης Στάμου.
  • Κυριακή, 27 Νοέμβρη 19.30, «Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω....», θεατρικό αναλόγιο με ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα.
Το «Καπνισμένο Τσουκάλι»

Σε μια ανάλογη εκδήλωση, την περασμένη Κυριακή, μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου Ηλιούπολης είχαν παρουσιάσει στο Στέκι της ΚΝΕ «Το Καπνισμένο Τσουκάλι», το έργο του Γιάννη Ρίτσου, που μελοποίησε εξαιρετικά ο Χρήστος Λεοντής. Μέσα από τη δύναμη της ποίησης του Ρίτσου, ακουμπώντας στο έργο που έγραψε ο ποιητής το 1948 ενώ ήταν εξόριστος στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Πολιτικών Κρατουμένων στο Κοντοπούλι Λήμνου, ο συνθέτης καταθέτει μια από τις σπουδαιότερες μελοποιήσεις που γνώρισε το ελληνικό τραγούδι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μελοποίηση έγινε το Φλεβάρη του 1973, ακριβώς την επομένη των γεγονότων της Νομικής Σχολής.

«Αυτά τα κόκκινα σημάδια», «Και να αδερφέ μου», «Τούτες τις μέρες» είναι κάποια από τα τραγούδια που μεταφέρουν μέχρι σήμερα μηνύματα συγκλονιστικά και πάντα επίκαιρα που αγγίζουν βαθιά και ακούστηκαν στην εκδήλωση.

Στο μουσικό σχήμα συμμετείχαν οι Σαράντος Αντζουλάτος, Δημήτρης Ζήσης, Χριστιάννα Μανιού, Στέφανος Μπακλαβάς, Δημήτρης Πέππας και Ελένη Τσόνη. Την απαγγελία έκανε ο Νίκος Βεχλίδης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ