Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12582

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο 40,73% η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου στο τρίτο «κλείσιμο»

ΣΕΛ.  10

Βροντερό «όχι» στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους πολέμους τους

Χιλιάδες διαδήλωσαν με σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» παρά τις απαγορεύσεις και την προσπάθεια τρομοκράτησης από την κυβέρνηση

Την αντίθεσή τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην εμπλοκή της Ελλάδας, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, που αποφάσισε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, εξέφρασαν χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο, το οποίο διοργάνωσαν χτες το απόγευμα στην Ομόνοια η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, εργατικά συνδικάτα, πλήθος φορέων του λαϊκού κινήματος.

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το σύνολο του ελληνικού λαού και οι φιλειρηνικές δυνάμεις αντιτάσσουν ένα βροντερό «όχι» απέναντι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στις λυκοσυμμαχίες τους και τους πολέμους τους. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της πρώτη φορά, υποτίθεται, αριστεράς των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσπάθησαν με όλους τους τρόπους να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου σήμερα στην Αθήνα.

*


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εδωσαν τα «ρέστα» τους

Η προσπάθεια απαξίωσης των λαϊκών αντιδράσεων στην επίσκεψη Ομπάμα κορυφώθηκε χτες, ανήμερα της μεγάλης διαδήλωσης σωματείων και φορέων, με αρθρογραφία στον Τύπο και προπάντων με την προπαγάνδα της ΕΡΤ.

Η κρατική τηλεόραση έδωσε πραγματικά τα «ρέστα» της στην προσπάθεια να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας για την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας ως «παραφωνία» κάθε αντίδραση στα όσα συμβολίζει και εκπροσωπεί με την επίσκεψή του ο Πρόεδρος της ισχυρότερης παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής δύναμης.

Με τον ίδιο προκλητικό τρόπο, η ΕΡΤ παρουσίαζε περίπου ως αυτονόητη την αυταρχική απαγόρευση των διαδηλώσεων, ενώ στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να πείσουν για το «αχρείαστο» των διαδηλώσεων, με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει πλέον την εξωτερική τους πολιτική (!) και ότι είναι πολύτιμη η αμερικανική στήριξη για τη γεωπολιτική αναβάθμιση και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Είχαν προηγηθεί από μέρες στοχευμένα δημοσιεύματα που διαπίστωναν «άμβλυνση» του «αντιαμερικανισμού» στην Ελλάδα και αντικατάστασή του από τον «αντιγερμανισμό», σε μια προσπάθεια να χαθεί το ταξικό κριτήριο, με το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται η πολιτική του ιμπεριαλισμού, είτε μιλάμε για την Αμερική, είτε για τους ισχυρούς συμμάχους και ταυτόχρονα ανταγωνιστές της. Είτε μιλάμε για τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους πολέμους, είτε για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις για να ανακάμψει η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ετσι και χτες, τα αστικά επιτελεία δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, μαζικοί φορείς του λαϊκού κινήματος και με την πρωτοπόρα συμβολή των κομμουνιστών που δρουν μέσα από τις γραμμές τους, όχι μόνο κατήγγειλαν την απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση της διαδήλωσης και ένταση της τρομοκρατίας, αλλά συμμετείχαν μαζικά σ' αυτήν.

Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ενάντια στους πολέμους και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, στα οποία εμπλέκεται βαθύτερα η χώρα, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, μεγαλώνοντας τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Και δεν υπάρχει ισχυρότερη απόδειξη γι' αυτό, από τις δηλώσεις Ομπάμα - Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους. Εκεί όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, στο όνομα της «σταθερότητας» και της ανάκαμψης.

Η «προληπτική» επίθεση, ενάντια σε όποιον τις προηγούμενες μέρες χαλούσε το κλίμα της «ευφορίας» μπροστά στην επίσκεψη Ομπάμα, δεν είχε μόνο στόχο να απαξιώσει τις αντιδράσεις σε ό,τι αντιπροσωπεύει ο Πρόεδρος της πρώτης ιμπεριαλιστικής δύναμης, και μάλιστα σε μια περίοδο που φουντώνει η φωτιά του πολέμου στη γειτονιά μας και τα κύματα της προσφυγιάς, αλλά να εμπεδώσει και το κλίμα συναίνεσης στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του κεφαλαίου, όπως η γεωπολιτική αναβάθμιση και η οικονομική ανάκαμψη. Να υπογραμμίσει ότι μπροστά στα μεγάλα ζητούμενα του κεφαλαίου, καμιά «παραφωνία» και καμιά «απόκλιση» δεν είναι ανεκτή.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, η απάντηση που έδωσαν χτες με τη μαζική τους διαδήλωση τα συνδικάτα και οι άλλοι φορείς του κινήματος, έχει μεγάλη σημασία να βρει συνέχεια στη μάχη που κλιμακώνεται για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 24 Νοέμβρη και στις 8 Δεκέμβρη.


Eurokinissi

43η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αύριο η μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις 5 μ.μ. σε σημεία του κέντρου της Αθήνας

Ανοιξαν χτες οι πύλες του Πολυτεχνείου για να υποδεχθούν μαζικούς φορείς, νέους, εργάτες, ανέργους, συνταξιούχους. Ο αγωνιστικός τριήμερος γιορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου θα κορυφωθεί αύριο το απόγευμα, με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.


ΣΕΛ.  17


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο εξοπλισμοί και η διασύνδεση με το ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  9
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Ορόσημο» εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς

ΣΕΛ.  6  -  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org