ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζική καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και της εμπλοκής της Ελλάδας

Με συγκέντρωση χτες το απόγευμα στην Ομόνοια και πορεία στο κέντρο της πόλης, χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμα: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια
Τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους στην περιοχή καθώς και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας καταδίκασαν, χτες, η ΕΕΔΥΕ, εργατικά σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος, με τη μαζική συγκέντρωση που οργάνωσαν στην πλατεία Ομονοίας, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η συγκέντρωση αποτέλεσε ταυτόχρονα απάντηση και βήμα καταγγελίας του αυταρχισμού της κυβέρνησης, που αποφάσισε την απαγόρευση των διαδηλώσεων, επαληθεύοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική, μέσα κι έξω από τη χώρα, πάει χέρι χέρι με την καταστολή.

Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν: «Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα στην Ελλάδα - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Παλεύουμε για αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ - Ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά».

Της συγκέντρωσης προηγήθηκαν τέσσερις προσυγκεντρώσεις σε Χαυτεία, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, πλατεία Καραϊσκάκη και πλατεία Βάθης, που έφτασαν με συνθήματα στην πλατεία Ομονοίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Β. Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Eurokinissi

Στη συνέχεια, με το πανό των κλαδικών Συνδικάτων Βιομηχανίας, που ανέγραφε το σύνθημα «ΕΕ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», στην κεφαλή, ξεκίνησε η πορεία που ανέβηκε από την Πανεπιστημίου. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», φώναζαν χιλιάδες συγκεντρωμένοι, φθάνοντας λίγο μετά τις 7 μ.μ. στο ύψος της οδού Ομήρου, μπροστά από τον αστυνομικό φραγμό που με ευθύνη της κυβέρνησης είχε στηθεί για να αποτρέψει τους διαδηλωτές. Φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για ώρα στην οδό Πανεπιστημίου, όπου κατήγγειλαν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αύριο Πέμπτη 17 Νοέμβρη.

Eurokinissi

Την ώρα που η κεφαλή ήταν στην Πανεπιστημίου (φωτ.) η «ουρά» ήταν κοντά στην Πατησίων

*

Την ώρα που η κεφαλή ήταν στην Πανεπιστημίου (φωτ.) η «ουρά» ήταν κοντά στην Πατησίων
Αποψη της συγκέντρωσης, στο τμήμα Πατησίων και Πανεπιστημίου
Αποψη της συγκέντρωσης, στο τμήμα Πατησίων και Πανεπιστημίου
Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Σε καταδίκη της επίσκεψης Ομπάμα και της εμπλοκής της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια μετατράπηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου που διοργάνωσε την Τρίτη το απόγευμα η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Μετά την εκδήλωση στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο». Περνώντας έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, η αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ολοκληρώθηκε στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, όπου ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να επαγρυπνεί για τις εξελίξεις.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έγινε και στα Χανιά, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, του ΠΑΜΕ, εργατικών σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος, όπως και στην Πάτρα. Τέλος, αψηφώντας τη βροχή που έπεφτε χτες το απόγευμα, εκατοντάδες Θεσσαλοί πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης Ομπάμα τις οποίες οργάνωσαν οι τοπικές Γραμματείες της ΕΕΔΥΕ, μαζί με συνδικάτα κι άλλους μαζικούς φορείς, στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Χαιρετιστήριο μήνυμα από την ΠΟΔΝ

Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) για τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα. Σ' αυτό αναφέρει: «Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) χαιρετίζει τον ελληνικό λαό και τη νεολαία που διαδηλώνουν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι φορείς του λαϊκού κινήματος στις 15 και στις 17 Νοέμβρη, για να καταδικαστεί αποφασιστικά η επίσκεψη - πρόκληση του Ομπάμα στην Ελλάδα, παραμονές της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη. Δεν είστε μόνοι σας! Οι οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ σε όλο τον κόσμο σας παρακολουθούν και σας στηρίζουν. Είμαστε μαζί σας και φωνάζουμε δυνατά: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Βροντερό «Οχι» του λαού στις λυκοσυμμαχίες και τους πολέμους τους

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο χτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ενός ιμπεριαλιστικού κράτους, που, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ηγείται των κορακιών του ΔΝΤ, που ματώνουν και τον ελληνικό λαό. Ενός κράτους που προκαλεί στρατιωτικά πραξικοπήματα, που προκαλεί επεμβάσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από την Ουκρανία μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική. Ενός κράτους που δολοφονεί αμάχους σε αυτές τις χώρες, που προκαλεί το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών, που ταλαιπωρούν και ξεριζώνουν χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους, ταλαιπωρώντας τους ίδιους, ταλαιπωρώντας τον ελληνικό λαό, τα νησιά του Αιγαίου.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση και για το παρελθόν των ΗΠΑ και για το πρόσφατο παρόν, αλλά και για το σήμερα με όλα αυτά που κάνει, το ΚΚΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το σύνολο του ελληνικού λαού και οι φιλειρηνικές δυνάμεις αντιτάσσουν ένα βροντερό "όχι", απέναντι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στις λυκοσυμμαχίες τους και τους πολέμους τους. Είναι απαράδεκτο, καταγγέλλουμε - και από αυτό το βήμα - την κυβέρνηση της πρώτης φοράς, υποτίθεται, αριστεράς των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσπάθησαν με όλους τους τρόπους να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου σήμερα στην Αθήνα. Απαντάμε αγωνιστικά, βρισκόμαστε εδώ, είμαστε στις επάλξεις, συγκεντρωνόμαστε, διαδηλώνουμε, γιατί ακριβώς δεν υποτασσόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε, δε δίνουμε ούτε γη ούτε και νερό στους φονιάδες των λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ