Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Aπό μέρα σε μέρα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Πεθαίνει ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

1917 Ο Ζ. Κλεμανσώ σχηματίζει κυβέρνηση στη Γαλλία.

1918 Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1922 Γεννιέται ο Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1998).

1933 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Σοβιετική Ενωση.

1950 Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Υπερασπιστών της Ειρήνης που διεξήχθη στη Βαρσοβία (16-22/11/1950), ιδρύεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

1951 Το στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου). Αλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. Οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν. Ετσι, κατασκευάστηκε δεύτερη δίκη, όπου ο Μπελογιάννης και 28 ακόμα σύντροφοί του σύρθηκαν να δικαστούν με την αισχρή κατηγορία του κατασκόπου.

1952 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα με 49,22% έρχεται ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Παπάγου, ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 9,55%, αλλά δεν εκλέγει βουλευτές λόγω του πλειοψηφικού συστήματος.

1967 Κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Ελληνοκυπριακές δυνάμεις με επικεφαλής τον Γρίβα μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό Αγιος Θεόδωρος. Ο Γρίβας, βάσει σχεδίου εγκεκριμένου από τη χούντα της Αθήνας, καταλαμβάνει τα χωριά Κοφινού και Αγιος Θεόδωρος. Προκαλείται μεγάλη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ηδη, στα παρασκήνια, άρχισε το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974.

1970 Πεθαίνει ο πολιτικός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, 2 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1973 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «καλεί το λαό μας να εκδηλώσει μαζικά τη συμπαράστασή του στους φοιτητές». Εξω από το Πολυτεχνείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες λαού, ενώ το μεσημέρι ενώθηκαν μαζί τους και αγρότες των Μεγάρων. Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης έκαναν κατάληψη στο Πολυτεχνείο της πόλης. Κινητοποιήσεις έγιναν και στα Ιωάννινα. Το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές ακόμα και με πλαστικές σφαίρες. Αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα, καθώς και ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Ο ραδιοσταθμός των φοιτητών απευθύνει εκκλήσεις στο λαό για ενεργό συμπαράσταση. Μεσάνυχτα: Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες εξέρχονται από τους στρατώνες τους στο Γουδί και το Διόνυσο και κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο.

1980 Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Νεκροί η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org