Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12581

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ανοιγμένη βεντάλια ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αντιπαραθέσεων από ΗΠΑ έως Ρωσία

ΣΕΛ.  7
Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις για τα 43 χρόνια από το λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Την Πέμπτη η μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Phasma


ΣΕΛ.  15

Ολοι μαζικά στο συλλαλητήριο σήμερα στην Ομόνοια 6.30 μ.μ.

Απαντάμε στον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με μια κατάπτυστη και αυταρχική απόφαση της Αστυνομίας, απαγορεύει ουσιαστικά κάθε διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε τότε ως αντιπολίτευση.

Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι τα συνθήματα περί «δημοκρατίας» πάνε περίπατο, όταν οι κυβερνήσεις υλοποιούν αντιδραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές, είτε αυτές αφορούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, είτε τη συμμετοχή της χώρας μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που εξελίσσονται στην περιοχή μας. Για όλα αυτά, άλλωστε, έρχεται και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στην Ελλάδα.

  • Την απαγόρευση των συγκεντρώσεων καταγγέλλουν σωματεία, φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το ΠΑΜΕ κ.ά.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν είναι σαν τα μούτρα τους

Ολες τις προηγούμενες μέρες, με συστηματική αρθρογραφία και παρεμβάσεις, στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, επικουρούμενα από γραφίδες των αστικών επιτελείων, προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν κλίμα απαξίωσης των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων, γράφοντας ότι πέρασαν πια οι εποχές που ο κόσμος κατέβαινε στο δρόμο με αφορμή την επίσκεψη ενός Αμερικανού Προέδρου.

Μάλιστα, η κυβερνητική «Αυγή» έφτασε στο σημείο να φιλοτεχνεί αγιογραφίες του Ομπάμα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν να ζητάνε από το λαό να βγει με σημαιάκια στο δρόμο για να υποδεχτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο, με το επιχείρημα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως «πόλο σταθερότητας» στην περιοχή και στον «εθνικό στόχο» της διευθέτησης του χρέους.

Την ίδια ώρα, από τα αστικά επιτελεία καλλιεργούνταν σκόπιμα η εικόνα ότι αυτοί που θα διαδηλώσουν σήμερα είναι οι λίγοι γνωστοί «ταραξίες» και ότι γι' αυτόν τον λόγο, τις μέρες της επίσκεψης Ομπάμα, η Αθήνα θα είναι ζωσμένη με χιλιάδες αστυνομικούς, ξένους και ντόπιους πράκτορες, με «μηδενική ανοχή» απέναντι στις διαδηλώσεις.

Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί χτες η απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς είχε γίνει το 1999 με την επίσκεψη Κλίντον, επί κυβέρνησης Σημίτη.

Αν πίστευαν πραγματικά ότι ο λαός έχει γίνει σαν τα μούτρα τους και ότι ελάχιστοι μόνο έχουν απομείνει να διαδηλώνουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα παγκόσμια σύμβολά του, τότε γιατί όλη αυτή η πολεμική και προπαγανδιστική προετοιμασία από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων επιτελείων, που κορυφώνεται με το καθεστώς αστυνομοκρατίας και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων;

Αν είχαν τη βεβαιότητα ότι ο λαός υποδέχεται ως «φίλο» και «σύμμαχο» τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τότε γιατί τέτοια πρεμούρα να αποκλείσουν το κέντρο για τις διαδηλώσεις που είχαν ήδη ανακοινώσει δεκάδες φορείς του κινήματος, ύστερα από κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ;

Η πραγματικότητα είναι άλλη. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν αφορά μόνο τα μέτρα που παίρνει για να μειώσει συντάξεις, μισθούς και μεροκάματα, για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας. Αφορά και στην εξωτερική της πολιτική.

Εκεί όπου, συντονισμένη πλήρως με τους συμμάχους της στον ευρωατλαντικό άξονα, συμμετέχει μέχρι τα μπούνια στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και σ' αυτό το πεδίο επιδιώκει τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Κι όλα αυτά για να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι επένδυσης και απόδοσης κεφαλαίων, απ' όπου φιλοδοξεί να βγει κερδισμένη και η αστική τάξη στην Ελλάδα.

Ως προς αυτό, μια ματιά μόνο στη συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, είναι αποκαλυπτική της ατζέντας με την οποία έρχεται στην Ελλάδα. Ο Ομπάμα χαιρετίζει το γεγονός ότι «παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα είναι ένας από τους πέντε συμμάχους - μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα» και ευχαριστεί «τους Ελληνες συμμάχους μας για τη στενή συνεργασία στη Σούδα». Χαιρετίζει, δηλαδή, τη σθεναρή προσήλωση της χώρας στα επικίνδυνα για το λαό ΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια. Συγχαίρει επίσης προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του για την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης και για το προανάκρουσμα νέων θυσιών από το λαό, αυτήν τη φορά στο όνομα του χρέους.

Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος διαπιστώνει ότι «οι προοπτικές για μια διαρκή λύση του Κυπριακού είναι οι καλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», με την επισημοποίηση της διχοτόμησης να έρχεται όλο και πιο κοντά, με στόχο να διασφαλιστεί η «ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτή».

Γι' αυτούς τους λόγους και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που θεριεύει στη γειτονιά μας, θα διαδηλώσουν σήμερα χιλιάδες λαού στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση σπεύδει να «αποστειρώσει» το κέντρο από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τις δίκαιες διαδηλώσεις του.ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο επίκεντρο η διαμόρφωση αγωνιστικής στάσης ζωής

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

Η πορεία της Ομοσπονδίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δράση που ανέπτυξαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών γύρω από κάθε πρόβλημα των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, οι στόχοι που θέτουν για τη συνέχεια, βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης στο 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


ΣΕΛ.  13


ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση

Την καταδίκη τους στην τουρκική κυβέρνηση και τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές εκφράζουν το ΠΣΕ, η ΠΣΟ, το ΠΑΜΕ, η ΕΕΔΥΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος


ΣΕΛ.  16
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κοινό μέτωπο για το δικαίωμα του λαού στη δημόσια και δωρεάν Υγεία

ΣΕΛ.  12
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στην τελική ευθεία οι μεθοδεύσεις για τα Εργασιακά

ΣΕΛ.  11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Προετοιμάζουν την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ και την απεργιακή μάχη

ΣΕΛ.  10


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org