Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΡΤ: God Bless America!

Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η κρατική τηλεόραση να καλύψει την «ιστορικής σημασίας επίσκεψη», με τις συνεχόμενες live συνδέσεις για το πού βρίσκεται και τι κάνει ανά δευτερόλεπτο ο Μπ. Ομπάμα, αποτελεί πρόκληση για το λαό. Δεν υποτιμούμε βέβαια ότι είναι σημαντικό γεγονός η επίσκεψη - και κυρίως το περιεχόμενό της για τα συμφέροντα του κεφαλαίου φυσικά - του Προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα μας, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια.

Αυτά τα όρια ξεπέρασαν κατά πολύ οι παρουσιαστές της ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ1, στις 15/11, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του εκπροσώπου του ΚΚΕ στη συζήτηση.

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

Στο σημείο που ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, καταγγέλλει την κατάπτυστη απόφαση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων: «Δημ: Ενα λεπτό από ό,τι γνωρίζουμε θα γίνουν διαδηλώσεις.

- Θα γίνουνε συγκεντρώσεις. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις διαδηλώσεις είναι άλλο πράγμα.

Δημ: Εντάξει πάντως, η συγκέντρωση σε τι αφορά; Θα παίξει πρέφα ο κόσμος εκεί;».

Και συνέχισε: «Πάντως έχει το δικαίωμα κ. Βαγενά βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος και μάλιστα έχω μπροστά μου το άρθρο του Συντάγματος "εάν εξαιτίας των συγκεντρώσεων αυτών επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια σε ορισμένη περιοχή ή εάν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής", όπως ορίζει ο νόμος. Και επειδή είχαμε την εμπειρία, την κακή εμπειρία του '99, ίσως θα πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά». Και συνέχισε, «κ. Βαγενά για το ΚΚΕ αυτό είναι το διακύβευμα αυτής της επίσκεψης; Αν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις; Αυτό μπορεί να γίνει κάθε μέρα. Σας ενδιαφέρει μια επιτυχής κατάληξη στην διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος ως κόμμα;». Και συνέχισε: «Δεν έρχεται ως φίλος ο κ. Ομπάμα εδώ;». Και συνέχισε: «Να υπενθυμίσω πάντως το 2015 ότι ο ρόλος του Προέδρου Ομπάμα ήταν πολύ καθοριστικός στο θέμα της Ελλάδος και της ευρωπαϊκής έντασης που τότε υπήρχε στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης».

Θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι παρουσιαστές της ΕΡΤ1, από την οποία στις 15/11, παρέλασαν, δεκάδες δημοσιογράφοι, καθηγητές και δημοσιολόγοι που αποθέωναν τις ΗΠΑ, τη «βοήθεια» που υποτίθεται θα δώσουν στον ελληνικό λαό, που μιλούσαν με θετικά σχόλια για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του, να αφήσουν τουλάχιστον το μοναδικό εκπρόσωπο μιας άλλης άποψης να την εκφράσει ολοκληρωμένα κι όχι με διαρκείς διακοπές ανά 3-4 δευτερόλεπτα. Επίσης, θα μπορούσαν να μην είναι τόσο απροκάλυπτοι - έχοντας από πριν τυπωμένο άρθρο του Συντάγματος - στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν ως σύννομο τον κυβερνητικό αυταρχισμό του ΣΥΡΙΖΑ που απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του Ομπάμα έχει διπλό περιεχόμενο, που κρύβουν από το λαό η ΕΡΤ1 και τα άλλα αστικά ΜΜΕ: Να δώσει τα συγχαρητήριά του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επιτυχή εφαρμογή παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων. Αυτή ήταν και η καθοριστική παρέμβαση των «φίλων» ΗΠΑ και των ΕΕ - ΕΚΤ στη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα το 3ο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΑΝΕΛ - Ποτάμι. Και δεύτερον να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς - πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ που εντείνονται στην περιοχή μας, στον ανταγωνισμό με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Αυτά θέλουν αγωνιωδώς να εξωραΐσουν και μην έχοντας άλλο τρόπο, χρησιμοποιούν την ειρωνεία και τη λοιδορία σε βάρος των θέσεων του ΚΚΕ. Φαίνεται πως για ορισμένους το «μαύρο», όσον αφορά το λαό και τις κινητοποιήσεις του, δεν έφυγε ποτέ από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ