Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ»
Οι αγωνίες των αμερικανικών μονοπωλίων για την καπιταλιστική οικονομία και το διεθνή συσχετισμό

Eurokinissi

Με μια «στρατηγικού χαρακτήρα» ομιλία, πραγματικό «μνημείο» των προβληματισμών της αστικής τάξης των ΗΠΑ - της πρώτης καπιταλιστικής δύναμης στον κόσμο -, μέσα στις σημερινές συνθήκες όξυνσης όλων των αντιθέσεων, ανακατατάξεων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και των τεράστιων προβλημάτων και αδιεξόδων που γεννάει ο καπιταλισμός, ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σε μια μάλλον ειρωνική επιλογή, σε μια πόλη που απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακόμα και η διαδήλωση από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος στη χτεσινή του ομιλία στο ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», επέλεξε να δομήσει την ομιλία του γύρω από το ζήτημα της «δημοκρατίας», προσαρμόζοντας τους ύμνους του στα μέτρα και τις ανάγκες της σημερινής καπιταλιστικής εξουσίας και οικονομίας.

Μάλιστα, σε μια από τις πιο ενδεικτικές αναφορές για το πώς οι καπιταλιστές εννοούν τη «δημοκρατία», ο Αμερικανός Πρόεδρος βάφτισε τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, που έχει σπείρει και σπέρνει τον όλεθρο στους λαούς για το συμφέρον των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, «συμμαχία δημοκρατιών», ενώ έπλεξε και το εγκώμιο της ΕΕ, σημειώνοντας πως πρόκειται για «ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και ευρωπαϊκά επιτεύγματα στην παγκόσμια ιστορία. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη».

Σε πρώτο πλάνο οι σφοδροί ανταγωνισμοί

Την ίδια ώρα, απαντώντας και στους «προβληματισμούς» για την αποδυνάμωση της ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας ως αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα και στα καπιταλιστικά κράτη που τη συγκροτούν, αλλά και στη σκιά της εκλογής Τραμπ, που έχει ζητήσει από τις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες «να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σημείωνε με νόημα ότι η ενίσχυσή της αποτελεί στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ: «Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε ιστορικές επενδύσεις στο ΝΑΤΟ, αυξήσαμε την αμερικανική παρουσία στην Ευρώπη, και το σημερινό ΝΑΤΟ, η μεγαλύτερη συμμαχία του κόσμου, είναι πιο σταθερή παρά ποτέ. Κι εγώ είμαι αισιόδοξος ότι οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ και όπως άλλωστε συνέβη πριν από αρκετά χρόνια, είτε υπό την κυβέρνηση Δημοκρατικών είτε Ρεπουμπλικανών, αυτή η δέσμευση στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί. Κι επίσης εμείς θέλουμε να υπερασπιζόμαστε κάθε σύμμαχο χώρα».

Ακόμη πιο χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του Μπ. Ομπάμα σε σχέση με τη διαμάχη τμημάτων του κεφαλαίου για τη διαχείριση που μπορεί να ξελασπώσει το κεφάλαιο από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και ύφεση, στο φόντο και της ανόδου σε πολλές καπιταλιστικές χώρες δυνάμεων που προκρίνουν το δρόμο του λεγόμενου «προστατευτισμού». Ανάμεσα στα άλλα, ο Μπ. Ομπάμα, σκιαγραφώντας και την τεράστια όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είπε: «Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην αντίδραση και επίσης μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές που δημιουργούν μη υγιή ανταγωνισμό μεταξύ χωρών. (...) Δημιουργείται έτσι μια τάση απόσυρσης από ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο», είπε αναφέροντας ως παράδειγμα και το πρόσφατο Brexit, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις αλληλεξάρτησης των καπιταλιστικών οικονομιών, είπε πως «δεν είναι δυνατό ο ένας να αποκοπεί από τον άλλο. Τώρα ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη αλυσίδα, σε μια εφοδιαστική αλυσίδα. (...) άρα δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει πάντοτε να κοιτούμε προς το μέλλον. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τους θεσμούς εκείνους που έχουν παράξει πλούτο αλλά και καλές σχέσεις».

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι ανταγωνισμοί που γεννάει αναπόφευκτα ο καπιταλισμός και που οδηγούν έως και σ' ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είχαν την... τιμητική τους, με αναφορές όπως ότι «ακολουθούμε ένα δρόμο που δεν θα μας οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη...», ενώ όλη η γειτονιά μας και όχι μόνο φλέγεται από τις πολεμικές συγκρούσεις, όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μάλιστα, σε σχέση με το ρόλο των ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος έστησε ένα πραγματικό μνημείο υποκρισίας, όταν κάνοντας τον ανήξερο για τα «τέρατα» που οι ίδιοι και οι σύμμαχοί τους δημιούργησαν στην περιοχή, μίλησε για «τρομοκράτες», «φονταμενταλιστές» και «απολυταρχικούς», «που δεν μπορούν να ανεχτούν τη διαφορετικότητα» και «προσπάθησαν να αλλάξουν τους ανθρώπους με τη χρήση βίας» και κάνοντας αναφορές στις «δημοκρατίες που βοηθούν τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, τους πρόσφυγες», αφού προφανώς πρώτα δημιουργούν με τις επεμβάσεις τους τις στρατιές των προσφύγων.

Ανάγκη θωράκισης της καπιταλιστικής εξουσίας και οικονομίας

Περιγράφοντας δε αναλυτικά πολλά από τα τεράστια αδιέξοδα που γεννάει ο καπιταλισμός στους λαούς, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης της καπιταλιστικής εξουσίας και οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας τη διαχείριση που εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ ως την πλέον κατάλληλη για τη χειραγώγηση του λαού και την «ταξική ειρήνη», με αναφορές όπως ότι «οι άνθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τις κυβερνήσεις τους (...) οι θεσμοί πρέπει να απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών», «Οταν οι άνθρωποι βλέπουν μια ελπίδα, τότε (...) δε θα στραφούν προς τις σκοτεινότερες δυνάμεις που υπάρχουν μέσα σε όλες τις κοινωνίες», «να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας, (...) να υποστηρίξουμε τις θέσεις εργασίας για να 'χουμε την υποστήριξη των εργαζομένων».

Την ίδια ώρα, δίνοντας το πραγματικό στίγμα της πολιτικής για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, ανέφερε σε σχέση με τα μέτρα που πήρε επί διακυβέρνησής του ότι «θέλαμε να προστατευτούμε ενάντια σε μια επόμενη ή ενδεχόμενη οικονομική κρίση. Δε θέλαμε ποτέ κάτι τέτοιο να ξαναπλήξει τη Wall Street...», ενώ περιέγραψε και αναλυτικά τις αναδιαρθρώσεις και τα μέτρα τσακίσματος των εργατικών δικαιωμάτων για να ξαναπάρει μπρος η καπιταλιστική κερδοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ