Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ - ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014
Επιβεβαίωση της βαθιά ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής

Τα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες δείχνουν πως μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ενισχύεται η αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου

Αφορμή για μια νέα αντιπαράθεση, που κρύβει πίσω από τις διαφορετικές απόψεις για την αναλογία στο μείγμα διαχείρισης τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στο στόχο της ανάκαμψης του κεφαλαίου, με κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό, αποτέλεσε η χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του 2014.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος, υπερψηφίζοντας απολογισμό και ισολογισμό, «διευκρίνισε» ότι η ψήφος αυτή είναι «αναγκαστική» και πως δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με αυτό το «μείγμα πολιτικής» που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, «το οποίο έχει ως βασικό πρόσημο την εφαρμογή ενός ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Σ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι αν η προηγούμενη κυβέρνηση συνέχιζε το πρόγραμμά της, «θα είχαμε βγει από τα μνημόνια». Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του ειδικού αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γ. Κουτσούκου.

Το Ποτάμι υπερψήφισε, ενώ ο ειδικός του αγορητής Γ. Αμυράς εξέφρασε την ευχή να προβεί η σημερινή κυβέρνηση «στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», ενώ από την Ενωση Κεντρώων, ο Αν. Μεγαλομύστακας κατηγόρησε τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, επειδή δεν «προχώρησαν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», με αποτέλεσμα «να είμαστε αφερέγγυοι απέναντι στους δανειστές». Ο ειδικός αγορητής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Β. Καρακώστας, καταψήφισε λόγω της «πτώσης των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα».

Θηλιά στο λαό, φοροαποφυγή για το κεφάλαιο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι ο απολογισμός και ο ισολογισμός του 2014 είναι αποκαλυπτικός για την αντιλαϊκή ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Παρουσίασε, μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «υπήρξε υπεραπόδοση εσόδων όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα κατά 14%. Δηλαδή, ο στόχος επιτεύχθηκε κατά 114%».

Αντίστροφα, «υπήρξε μια τεράστια υστέρηση στα έσοδα από τα νομικά πρόσωπα. Ο στόχος επετεύχθη μόνο κατά 68%, δηλαδή κατά τα 2/3. Το υπόλοιπο 1/3 χάθηκε. Και το προκλητικό είναι ότι οι ανώνυμες εταιρείες, οι εταιρείες περιορισμένης ευθύνης συνέβαλαν μόνο κατά 5,3% στο σύνολο των φορολογικών εσόδων».

Οσο για το σκέλος των δαπανών, «οι μεγαλύτερες μειώσεις που υπήρχαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το 2013, είναι στις επιχορηγήσεις στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή στα ιδρύματα και στους οργανισμούς Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενδεικτικά, η επιχορήγηση στον ΟΓΑ ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2013 κατά 9%, στο ΙΚΑ κατά 11%, στον ΟΑΕΕ κατά 21% και η επιχορήγηση στο ΝΑΤ ήταν μειωμένη κατά 48,6%. Αντίστοιχο ποσοστό περίπου, δηλαδή κατά 41%, ήταν μειωμένη και η επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ. Αρα, δηλαδή, μόνο και μόνο απ' αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν στην κυβέρνηση».

Σε αυτά, όπως σημείωσε, έρχονται να προστεθούν τα μέτρα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, για να υπάρχει πιο φτηνό δυναμικό, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το χτύπημα στα κλειστά επαγγέλματα, οι ιδιωτικοποιήσεις και πάει λέγοντας.

Τώρα, πρόσθεσε, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συνεχίσει αυτό το έργο, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητά της απέναντι στο κεφάλαιο και τον κοινό στόχο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ τόνισε ότι «ακόμα κι αν ολοκληρωθεί η νέα αξιολόγηση, ακόμα κι αν επιτευχθεί ο στόχος, τον οποίον καθορίζει η κυβέρνηση, για απομείωση της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, όλα αυτά έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση ένα νέο μνημόνιο σε βάρος του λαού».

«Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το ΚΚΕ τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία διέξοδος προς όφελος της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, σε συνθήκες δηλαδή κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων και συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», κατέληξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ