Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μοιράζεται κοινές αγωνίες με την κυβέρνηση για «σταθερότητα» και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από τη χτεσινή συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση
Με τον Μπ. Ομπάμα συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου «αναμφισβήτητα σημαντικό γεγονός για την πατρίδα μας», σημειώνοντας τη «στρατηγική σημασία που έχουν και για τις δύο χώρες οι στενές ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσει το δραστήριο σταθεροποιητικό της ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε σε άλλο σημείο ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης, που στηρίζεται χωρίς αστερίσκους από την κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματά της.

Μάλιστα, όπως έκανε νωρίτερα και ο Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέδεσε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας με την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, λέγοντας ότι «στην ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στην περιοχή θα συμβάλει η οριστική έξοδός της από τη σημερινή οικονομική κρίση».

Ο ίδιος μίλησε για «σταθερή και σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» που πρέπει να γίνει, «με μια αξιόπιστη ηγεσία και συγκροτημένο εθνικό σχέδιο, ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής», και στάθηκε κι αυτός «στην υπόθεση του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ένα θέμα που πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο».

Εξάλλου, σε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «National Public Radio» (NPR) των ΗΠΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εκλογή Τραμπ και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Οπως είπε, «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν ισχυρό σύμμαχο και με τη νέα αμερικανική διοίκηση. Εκτιμώ ότι η αμερικανική πολιτική προς την Ευρώπη δεν θα μεταβληθεί σημαντικά».

Στην ίδια συνέντευξη, περιέγραψε ως εξής τον «οδικό άξονα» της ΝΔ για την ανάκαμψη του κεφαλαίου: «(...) οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να γίνει ανταγωνιστικότερη η ελληνική οικονομία. Χρειαζόμαστε μια πιο ανοιχτή οικονομία. Ικανή να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες, περισσότερες ξένες επενδύσεις. Μια οικονομία που θα είναι σαφώς πιο προσανατολισμένη στις εξαγωγές. (...)

Η Ελλάδα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας. Για τη δημιουργία τους, απαιτούνται ξένες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια αποφασισμένη κυβέρνηση, που θα αποπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ