Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πάλη ενάντια σε όσα μας τσακίζουν, οργάνωση και αντεπίθεση για όσα μας ανήκουν

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στο βήμα ο πρόεδρός του, Στ. Λίτσας
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στο βήμα ο πρόεδρός του, Στ. Λίτσας
Σε απολογισμό της δράσης του και παράλληλα σε συζήτηση για τα επόμενα βήματά του προχώρησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στη Γενική του Συνέλευση την Κυριακή 6/11, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση και τις αποφάσεις είχαν η συμμετοχή του Συνδικάτου στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, αλλά και η οργάνωση της απεργίας στις 8/12. «Οργανώνουμε τον αγώνα - Περνάμε στην αντεπίθεση», ήταν το σύνθημα κάτω από το οποίο συζήτησαν οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές.

Στην πορεία που οδήγησε στην ίδρυση του ΠΑΜΕ, τον Απρίλη του 1999, και στη συμβολή που είχε το Συνδικάτο στη δημιουργία, στη δράση και την ενίσχυσή του, αναφέρθηκε στην εισήγηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Σταύρος Λίτσας. Λίγο πριν από την εισήγηση προβλήθηκε βίντεο, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκε η διαπάλη στο εργατικό κίνημα ανάμεσα στην ταξική γραμμή πάλης και στη γραμμή του συμβιβασμού. Παρουσιάστηκαν η συγκρότηση του ΠΑΜΕ, αλλά και οι αγώνες που οργανώθηκαν, με τη σημαντική συμβολή του Συνδικάτου των οικοδόμων.

Η εισήγηση συνόψισε τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους στις κατασκευές και τις οικογένειές τους λόγω της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης και του γεγονότος ότι ο κλάδος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης.

Στάθηκε στις παρεμβάσεις του Συνδικάτου σε χώρους δουλειάς για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε απλήρωτους εργαζόμενους, να παρθούν πίσω απολύσεις, να τηρούνται ωράρια και μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επισήμανε ακόμα τη θετική πείρα από τη συμμετοχή του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του στις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές της Αθήνας.

«Οπου οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στο Συνδικάτο, όπου οργανωμένα αντιμετωπίσαμε την εργοδοσία, είχαμε αποτελέσματα», σημείωσε ο Στ. Λίτσας και έφερε μια σειρά από παραδείγματα: «Στο εργοτάξιο του ΟΠΑΠ ή στο "Σκλαβενίτη", όπου επιδίωξαν να απολύσουν εργαζόμενο, γιατί δε δέχτηκε να του "φάνε" τα ένσημα ή τα λεφτά, κάτω από την παρέμβαση του Συνδικάτου, τον ξαναπήραν πίσω. Σε άλλα εργοτάξια, όπου σταμάτησαν όλοι οι εργαζόμενοι, γιατί τους είχαν "μέσα" οι εταιρείες 3 - 4 μήνες και κάτω από το βάρος της καθολικής συμμετοχής, αναγκάστηκαν να τους πληρώσουν κάποιους μήνες και σε κάποιες εταιρείες όλα τα χρωστούμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια προειδοποίηση για επίσχεση εργασίας, αναδιπλώθηκε η εταιρεία που είχε για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους».

Από το βήμα της συνέλευσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, κάλεσε τους εργαζόμενους στις κατασκευές να συμβάλουν με την πείρα τους στις εργασίες της Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Αναφέρθηκε στο καθήκον των συνδικάτων να χτίσουν «κίνημα ελπίδας και ανατροπής», όπως αναφέρει και το σύνθημα της Συνδιάσκεψης, αλλά και στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Στη δράση και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του στάθηκαν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο. Στα θετικά του απολογισμού συμπεριλαμβάνονται πρωτοβουλίες, όπως αυτή των παραρτημάτων του Συνδικάτου στις ανατολικές συνοικίες που οργάνωσαν σύσκεψη σωματείων και φορέων με θέμα την Υγεία, καταλήγοντας σε πλαίσιο πάλης και αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Ο στόχος για καλύτερη παρέμβαση στη νεολαία που εργάζεται στον κλάδο ή βρίσκεται σε σχολές (ΕΠΑΣ, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ) με σχετικές ειδικότητες, τέθηκε από μια σειρά εργαζομένων. Ηδη η Επιτροπή Νέων που έχει δημιουργήσει το Συνδικάτο σχεδιάζει τη σταθερή της παρουσία της στις σχολές κατάρτισης και μαθητείας.

Συζητήθηκε, ακόμα, η ανάγκη για δουλειά στον κλάδο χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμμετοχή του Συνδικάτου στις κινητοποιήσεις ενάντια στην απαράδεκτη σύμβαση, με πρωτοφανείς όρους και βάση το αγγλικό δίκαιο, που επιχείρησε να επιβάλει ο κατασκευαστικός όμιλος «ΑΚΤΩΡ» σε μηχανικούς. Το Συνδικάτο όχι απλά πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις για να παρθεί πίσω η σύμβαση, αλλά οργάνωσε περιοδείες και συζήτηση σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, αναδεικνύοντας το ζήτημα σε όλους τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της τεράστιας ανεργίας στον κλάδο, στην ανάγκη αξιοποίησης και εμπλουτισμού του πλαισίου πάλης, συνεχούς ενασχόλησης και καλύτερης επεξεργασίας αιτημάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Διαχρονική η επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα

Στην είσοδο της αίθουσας είχαν στηθεί ταμπλό με δημοσιεύματα από την εφημερίδα του Συνδικάτου, τον «Παλμό των Οικοδόμων». Στις σελίδες της εφημερίδας αποτυπώνονταν οι πάγιες στοχεύσεις του κεφαλαίου, ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις, στο δικαίωμα στην απεργία, στα μέτρα για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αλλά και η ασταμάτητη δράση του Συνδικάτου σε αυτά τα μέτωπα, η προσπάθειά του να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

«Η αντιλαϊκή επίθεση είναι διαχρονική απαίτηση του κεφαλαίου, που θέλει εργάτες φτηνούς, μουγκούς, χωρίς δικαιώματα και δεν είναι απαιτήσεις κάποιων "παρανοϊκών" της τρόικας ή του ΔΝΤ, των μνημονίων ή μιας καλής ή κακής διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο Στ. Λίτσας στην εισήγηση, αντλώντας παραδείγματα από την πείρα των οικοδόμων: «Ας δούμε την εφημερίδα του Συνδικάτου μας πώς προειδοποιούσε για όλα αυτά τα νομοσχέδια που πέρασαν τα τελευταία χρόνια. Σε φύλλο του 1987 γράφαμε "Γιατί θέλουν να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις". Σε φύλλο του 1992 είναι το "Πόρισμα Φακιολά", όπου περιγράφονται οι αξιώσεις του κεφαλαίου για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Σε φύλλο του 1990 υπάρχει αναλυτικό άρθρο που αναλύει γιατί είναι στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία».

Αυτά τα σχέδια καθυστέρησαν οι αγώνες των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου και πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε να τα αποτρέψουμε γιατί κυριάρχησαν ο φόβος της απόλυσης, ο ατομικός δρόμος και το ψάξιμο των ατομικών λύσεων, η λογική "εμένα δε με πιάνει" αλλά και η ανάθεση και η αντίληψη ότι "ο αγώνας είναι εργολαβία" και θα τον αναθέσω σε κάποιον άλλο να τον κάνει. Και όλα αυτά, βέβαια, κάτω από την πίεση της τεράστιας και πρωτόγνωρης ανεργίας που χτύπησε τον κλάδο».

Προετοιμασία της απεργίας

Τη σκυτάλη στη δράση του Συνδικάτου παίρνει τις επόμενες μέρες η οργάνωση της απεργίας. «Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτή η απεργία να είναι μια απεργία - σταθμός, όπου οι οικοδόμοι θα διατρανώσουν τη θέλησή τους για κάλυψη των αναγκών τους, τη θέλησή τους για αγώνα και σε συντονισμό με άλλα σωματεία, αλλά και για αυτοτελή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα που τσακίζουν τον κλάδο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη της προετοιμασίας για την πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη(2016-11-08 00:00:00.0)
Αντλεί πείρα και δύναμη από την 30χρονη Ιστορία του(2014-10-21 00:00:00.0)
Σχέδιο δράσης για όλα όσα απασχολούν τους οικοδόμους(2013-10-25 00:00:00.0)
Πλούσιος απολογισμός(2007-06-22 00:00:00.0)
Πόλος συσπείρωσης και έκφρασης των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων(2002-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ