Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1483 Γεννιέται ο Γερμανός κληρικός και θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος, εισηγητής του προτεσταντισμού.

1918 Στο Βερολίνο συγκροτείται νέα κυβέρνηση, το Σοβιέτ των Πληρεξουσίων του Λαού, υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Η αστική εξουσία ωστόσο - με ευθύνη των τελευταίων - παραμένει άθικτη.

1924 Η χωροφυλακή επιτίθεται με σφοδρότητα στους καπνεργάτες της Καβάλας που κινητοποιούνται μαζικά, για να εμποδίσουν τη φόρτωση ανεπεξέργαστων καπνών, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργάτη και τον τραυματισμό 30.

1927 Με την ευκαιρία της 10ηςεπετείου της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, πραγματοποιείται στη Μόσχα το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Φίλων της ΕΣΣΔ. Στις αποφάσεις του τονίζεται πως η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση αποτελεί ζωτική υπόθεση των προλετάριων όλου του κόσμου.

1929 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), η οποία αποφασίζει την αποστολή 25.000 εργατών στην ύπαιθρο, για να πρωτοστατήσουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

1933 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνει 7 συντάκτες με την κατηγορία ότι με τα δημοσιεύματά τους υποκινούσαν τους αυτοκινητιστές να συνεχίσουν την απεργία τους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.

1936 Στον παράνομο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,που συγκέντρωνε την προσοχή των Οργανώσεων του Κόμματος στην οργάνωση των μαζικών αγώνων των εργαζομένων, στο ξεσκέπασμα της δημαγωγίας του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, στην περιφρούρηση των Συνδικάτων από τη φασιστικοποίηση και τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου στις συνοικίες, στα εργοστάσια και το στρατό, στη βοήθεια στα θύματα της δικτατορίας.

1938 Πεθαίνει ο Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1923 έως το 1938.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με έδρα τη Βουδαπέστη.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού της περιοχής Βίτσι καταλαμβάνουν με διαδοχικές εφόδους και μάχες σώμα με σώμα όλες τις θέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Μπίκοβικ.

1968 Παλαίμαχοι αγωνιστές του ΚΚΕ, πολιτικοί πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες, απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, καταδικάζοντας τη φραξιονιστική, διασπαστική δράση των αναθεωρητών.

1980 Ενάμισι, περίπου, εκατομμύριο εργατοϋπάλληλοι συμμετέχουν στη γενική απεργία, με αιτήματα την καθιέρωση του πενθήμερου, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών κ.ά.

1982 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1964 - 1982) και Πρόεδρος της ΕΣΣΔ (1977 - 1982). Στη θέση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ αναδεικνύεται ο Γιούρι Αντρόποφ.

1989 Ο ΓΓ του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τοντόρ Ζίβκοφ αναγκάζεται σε παραίτηση. Η αντεπανάσταση επικρατεί στη Βουλγαρία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ