Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Με στόχο τη δημιουργία αγωνιστικών εστιών σε κάθε χώρο δουλειάς

Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ τη Δευτέρα 7/11
Από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ τη Δευτέρα 7/11
Πλούσια και ζωντανή ήταν η συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής που έγινε τη Δευτέρα 7/11.

«Το Συνδικάτο μας κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο», σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Αλ. Περράκης, τονίζοντας ότι από την ίδρυσή του συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Υπενθύμισε ότι οι πρώτες υπογραφές εργαζομένων για τη δημιουργία του Συνδικάτου ξεκίνησαν να μαζεύονται τέτοιες μέρες πριν μια δεκαετία και τόνισε πως μέσα σε αυτά τα χρόνια το ΣΕΤΗΠ δυνάμωσε μέσα από τη δράση για τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους του κλάδου, σε κόντρα με την εργοδοσία, αλλά και με συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το κλαδικό συνδικάτο «διασπαστικό» και συνεχίζουν να το πολεμούν με κάθε τρόπο.

Ανατρέχοντας στις μάχες που δόθηκαν, ο Αλ. Περράκης υπενθύμισε ορισμένες από αυτές: Την τρίμηνη απεργία στη «Phone marketing», που εξελίχθηκε την ίδια περίοδο με τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Τις κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «λουκέτα» της «Lannet» και της «Altec». Την πάλη των εργαζομένων στη «HOL», απέναντι στην εργοδοσία που «ξήλωσε» σε ένα βράδυ 450 υπαλλήλους για να τους μεταφέρει σε νέα θυγατρική, την «360 Connect», με μειώσεις μισθών μέχρι και 25%. Τις απεργίες στη «Forthnet» ενάντια σε αντίστοιχες μειώσεις. Μάλιστα, μέσα από τις κινητοποιήσεις αυτές δημιουργήθηκαν από τους εργαζόμενους στις δύο αυτές εταιρείες, με τη βοήθεια του ΣΕΤΗΠ, επιχειρησιακά σωματεία.

Καμιά στοίχιση πίσω από τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων του κλάδου

Ο Αλ. Περράκης αναφέρθηκε, επίσης, στις τρέχουσες εξελίξεις στον κλάδο, με τις ενδοκαπιταλιστικές αντιπαραθέσεις να οξύνονται και τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης, αλλά και της προσπάθειας χειραγώγησης. «Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι από την "πίτα" του ανταγωνισμού, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν θέση σε αυτόν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, να στηρίξουν τη μια ή την άλλη εταιρεία, το ένα ή το άλλο μονοπώλιο», σημείωσε.

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιστολή που έστειλε στους εργαζόμενους η διοίκηση του ΟΤΕ, καλώντας τους να στοιχηθούν με τα συμφέροντα της επιχείρησης και την απάντηση που έδωσε το Συνδικάτο, πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συνταχθούν με το συμφέρον κανενός εργοδότη, αλλά να παλέψουν «συλλογικά και οργανωμένα απέναντι στο σύνολο των εργοδοτών του κλάδου που χρησιμοποιούν τα ίδια μέτρα, προκειμένου να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων». Οσο για τα μέτρα αυτά, οι εργαζόμενοι τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι: Ελαστικές σχέσεις εργασίας, «επενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, απολύσεις «εθελούσιες» ή μη, εντατικοποίηση και άσχημες συνθήκες δουλειάς.

Απάντηση στα παραπάνω το Συνδικάτο ετοιμάζεται να δώσει με τη συμμετοχή του στην απεργία στις 8/12, αλλά και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, πολλαπλασιάζοντας τις πρωτοβουλίες των Σωματειακών του Επιτροπών, εντείνοντας τη δράση του με στόχο να δημιουργεί «εστίες αντίστασης» για κάθε πρόβλημα στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, για το επόμενο διάστημα, το ΣΕΤΗΠ σχεδιάζει εκδηλώσεις με αφορμή τα δέκα χρόνια του, οι οποίες θα ξεκινήσουν το Δεκέμβρη.

Κόντρα στα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν

Πολλές τοποθετήσεις στη συνέλευση στάθηκαν στην προσπάθεια των επιχειρήσεων να παρεμβαίνουν στη συνείδηση των εργαζομένων προβάλλοντας το προφίλ του «καλού εργοδότη», αλλά και στην ανάγκη το Συνδικάτο συστηματικά και σχεδιασμένα να αντικρούει την προσπάθεια αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται καμπάνιες και συμβουλές για... «διαχείριση του στρες» και «ποιοτικό ύπνο» που δίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους εργαζόμενους. Σε ποιους απευθύνονται; Στους εργαζόμενους που ζουν με την αγωνία της απόλυσης και της ανεργίας, αφού δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι» με μηνιαίες συμβάσεις, που είναι «stand by» και αναγκάζονται να δέχονται τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα για τη δουλειά πέρα από το ωράριο εργασίας τους, που υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα, που δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και αύξησης των εργατικών «ατυχημάτων»...

Αλλο παράδειγμα, μεγάλη εταιρεία του κλάδου που προσφέρει ως «παροχή» πακέτα ιδιωτικής ασφάλισης. Οπως τονίστηκε, είναι απαραίτητη η παρέμβαση του Συνδικάτου για να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι για το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι εργοδότες που δεν χάνουν ευκαιρία να ζητούν μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Αντίστοιχα, σχολιάστηκε το γεγονός ότι η «e-Value», η οποία ανήκει στον όμιλο ΟΤΕ, μετέτρεψε λίγες μέρες πριν τις μηνιαίες συμβάσεις μέσω τρίτων επιχειρήσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, και πάλι μέσω τρίτων επιχειρήσεων. Αφησε όμως απ' έξω τις εργαζόμενες που είχαν οποιαδήποτε προστασία λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, προκαλώντας την παρέμβαση της Σωματειακής Επιτροπής, που διεκδικεί να γίνουν αορίστου χρόνου όλες οι Συμβάσεις, να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο υπογράμμισαν, επίσης, πως η συζήτηση μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, η προσπάθεια να γίνουν συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις έχει δώσει την ευκαιρία να τεθούν μια σειρά ζητήματα όπως τα παραπάνω. Ηδη αποφάσεις συμμετοχής στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στην «Cosmote» και στη «Wind».

Οι δυνάμεις του ΣΕΤΗΠ συνεχίζουν την προσπάθεια να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, προχωρώντας σε μάζεμα υπογραφών εκεί που οι πλειοψηφίες των επιχειρησιακών σωματείων θέτουν εμπόδια. Αυτό ισχύει για παράδειγμα στην επιχείρηση «Unify», όπου εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία χέρι - χέρι στοχεύουν τη συνδικαλιστική δράση. Μετά την εργοδοσία, που κάλεσε κάθε εργαζόμενο να υπογράψει έγγραφο με το οποίο δήλωνε ότι «διαχωρίζει την πολιτική του δραστηριότητα από τις επαγγελματικές του ευθύνες», το επιχειρησιακό σωματείο αποφάσισε να περνά από «επιτροπή» για να λαμβάνει «έγκριση» κάθε ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ πριν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεών του!

Στην προσπάθειά τους να υπερνικήσουν αυτά τα εμπόδια, οι δυνάμεις του ΣΕΤΗΠ αξιοποιούν την πείρα από τη δραστηριότητα του Συνδικάτου στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας το προηγούμενο διάστημα. Την πείρα αυτή μετέφερε εργαζόμενος από τον ΟΤΕ, δείχνοντας το πνεύμα με το οποίο καλούνται να δουλέψουν οι δυνάμεις του Συνδικάτου: Ενώ το κάλεσμα για τις ΣΣΕ καταψηφίστηκε από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του χώρου, οι δυνάμεις του ΣΕΤΗΠ επέμειναν και το έθεσαν για συζήτηση σε τοπικές Διοικούσες Επιτροπές, από όπου πάρθηκαν αποφάσεις κόντρα στη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Μάλιστα, το κάλεσμα υιοθέτησαν ακόμα και Επιτροπές στις οποίες δεν υπήρχε ούτε ένας συνδικαλιστής που να συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ