Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Εξω από τον κλάδο τα «δουλεμπορικά»!

Αναγκαία η ενιαία πάλη μόνιμων και έκτακτων εργατών

Η αφίσα του σωματείου ενάντια στα «δουλεμπορικά»
Η αφίσα του σωματείου ενάντια στα «δουλεμπορικά»
Σε αγώνα για να μπει τέλος στις εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» και τα γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Με ανακοίνωση και αφίσα το σωματείο αναδεικνύει το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ελαστικές σχέσεις εργασίας έχουν επεκταθεί στον κλάδο, όπως και γενικότερα σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνεται και η «ενοικιαζόμενη» εργασία, από τα σύγχρονα «δουλεμπορικά», που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι «η χειρότερη μορφή που συναντάμε. Υπάρχουν δηλαδή επιχειρήσεις που η μόνη τους δουλειά είναι να έχουν μία δεξαμενή άνεργων εργατών και όποτε τους χρειάζονται να τους διαθέτουν στη μία ή στην άλλη επιχείρηση.

(...) Οι όροι για τους εργαζόμενους σε τέτοιου είδους γραφεία, είναι δουλειά χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς σταθερές μέρες εργασίας και συχνά χωρίς καν σταθερό αντικείμενο εργασίας. Με αυτό το καθεστώς και πατώντας πάνω στην ανάγκη για δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, όσοι εργάζονται σε τέτοιου είδους γραφεία βρίσκονται "όμηροι", με συνεχώς ανανεωμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους.

Οι εργολάβοι που διαχειρίζονται τα γραφεία ενοικίασης εργατών, με αυτό τον τρόπο θησαυρίζουν χωρίς κανένα κόστος. Τα μεροκάματα που δίνουν κυμαίνονται στα 3 με 4 ευρώ την ώρα, χωρίς να υπολογίζουν υπερωρίες, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα. Με λίγα λόγια, σημαίνει εξοντωτική δουλειά για ένα μεροκάματο πείνας, χωρίς Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, χωρίς επίδομα αδείας και χωρίς τη δυνατότητα να μπει κάποιος στο Ταμείο ανεργίας μόλις απολυθεί».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Αξιοποιούν την ενοικιαζόμενη εργασία για να παρακάμψουν τα συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που με αγώνα κατοχυρώθηκαν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτοί οι εργοδότες του κλάδου, φαίνεται ότι δεν αρκούνται στα μέτρα που πήραν για λογαριασμό τους η κυβέρνηση και η ΕΕ και επιδιώκουν ακόμα περισσότερο κέρδος. Κρύβουν την ευθύνη τους για τις ατασθαλίες που γίνονται στα γραφεία ενοικίασης εργασίας. Οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν καλά τους διάφορους σύγχρονους "δουλεμπόρους" για να βγάλουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό τους».

Μόνη διέξοδος ο κοινός αγώνας

Προτάσσοντας την ανάγκη ενιαίας πάλης των εργαζομένων στον κλάδο και αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι σε τέτοια γραφεία πρέπει άμεσα να οργανωθούν στο Σωματείο μας. Να βάλουμε στόχους και να έχουμε κατακτήσεις. Οι παλιότεροι συνάδελφοι, που εργάζονται με μόνιμη σχέση εργασίας, δεν πρέπει να βλέπουν ως αντίπαλο τους συναδέλφους που εργάζονται στους εργολάβους, αλλά τα γραφεία τους και τις ίδιες τις επιχειρήσεις του κλάδου που επιλέγουν να συνεργαστούν με τέτοιου είδους γραφεία. Στόχος μας είναι οι επιχειρήσεις που κλέβουν τον ιδρώτα μας τόσα χρόνια για να θησαυρίζουν και τώρα το κάνουν με ακόμα πιο χυδαίο τρόπο στους συναδέλφους μας που εργάζονται στους εργολάβους».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται παράλληλα ότι «αυτές οι σχέσεις εργασίας δεν ήρθαν από τον ουρανό, είναι οδηγία της ΕΕ που βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών και προσωπικού και ήδη εφαρμόζονται κατά κόρον στις άλλες χώρες της ΕΕ», ενώ αναδεικνύονται οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της για τη «νομιμοποίηση» της λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων «ενοικίασης» εργαζομένων...

«Το ταξικό κίνημα», τονίζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, «από την ίδρυση τέτοιων γραφείων, δηλώσαμε όχι απλά την αντίθεσή μας, αλλά και ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε μορφή πάλης για να τους βάλουμε εμπόδια. Οι επιχειρήσεις και οι εργολάβοι θα μας βρούνε μπροστά τους σε κάθε τους βήμα (...) Νομίζουν ότι έχουν θωρακίσει τόσο καλά τις επιχειρήσεις τους ώστε ποτέ να μη διεισδύσουν αγωνιστές και τους χαλάσουν το καλό κλίμα της υποταγής. Είναι γελασμένοι (...) Το πρόβλημα της ενοικιαζόμενης εργασίας για να λυθεί χρειάζεται καλή προετοιμασία και σχέδιο. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες από τα κάτω, πρέπει να ενωθούμε μόνιμοι και έκτακτοι εργάτες πάνω στο κοινό συμφέρον.

Διεκδικούμε: Ισα οικονομικά και θεσμικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα ποιος είναι ο εργοδότης τους. Μονιμοποίηση όσων εργάζονται στον κλάδο μέσω ενοικιαζόμενης εργασίας, από τις επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Αμεση κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων. Εφαρμογή της τελευταίας ισχύουσας ΣΣΕ των Λιθογράφων για όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο».

«Σύμφωνα με τις ανάγκες και την απόλυτη κρίση της εργοδότριας...»

Τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις τέτοιων εταιρειών «ενοικίασης» εργαζομένων, χαρακτηριστικά αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε παρακάτω, επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας, στη μία σύμβαση αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «η εταιρεία έχει διατηρήσει το δικαίωμα χωρίς καμία δέσμευση να χρησιμοποιεί το διατιθέμενο προσωπικό (...) μόνον κατά τις ημέρες και ώρες που κατά την ελεύθερη δική της κρίση το χρειάζεται, χωρίς να αναλαμβάνει καμία άλλη υποχρέωση», ακόμα «η σχέση εργασίας η οποία θα διαρκεί αποκλειστικά και μόνο την ημέρα που θα του ανατίθεται η εργασία». Σε άλλη σύμβαση αναφέρεται ότι ο εργαζόμενος «θα απασχολείται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης (...) ή και εκ περιτροπής ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδότριας».

Εξίσου ακαθόριστος είναι και ο τόπος εργασίας, ο οποίος είναι ο τόπος ή οι τόποι στους οποίους δραστηριοποιείται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθεί η εταιρεία στην οποία «ενοικιάζεται» ο εργάτης. Δηλαδή παντού όπου χρειάζεται η εργοδοσία.

Κατάσταση εργοδοτικής ασυδοσίας επικρατεί και ως προς τις αποδοχές. Τα μεικτά μεροκάματα κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ, στην περίπτωση πλήρους απασχόλησης. Σε μία σύμβαση αναφέρεται πως «το ύψος των αποδοχών θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κατά την απόλυτη κρίση της εταιρείας»! Εάν οι αποδοχές υπερβαίνουν τις νόμιμες «περιλαμβάνουν τις πάσης φύσεως αξιώσεις του εργαζόμενου που απορρέουν από την παρούσα σύμβαση και συμψηφίζονται με μελλοντικές αυξήσεις», ενώ μπορούν «να συμψηφιστούν με τυχόν αξιώσεις του μισθωτού από υπέρβαση ωραρίου, ή τυχόν προσαυξήσεις για νυχτερινή απασχόληση, εκτός έδρας, υπερεργασίες, Κυριακές και αργίες». Σε άλλη σύμβαση ορίζεται πως στα ψίχουλα που δίνονται για μεροκάματο «περιλαμβάνεται και κάθε άλλη υποχρέωση (...), κυρίως τα δώρα εορτών, άδεια και επίδομα αδείας, καθώς και το επίδομα γάμου». Οπου το... «περιλαμβάνονται», σημαίνει πως δε δίνονται! Ακόμα, ορίζεται πως παραμένουν τα ίδια «για όλες τις ώρες του 24ωρου και ανεξαρτήτως αργιών και εξαιρέσιμων αργιών».

Με άλλα λόγια, οι εργάτες καλούνται να δουλεύουν ό,τι ώρα και όσες ώρες θέλουν οι εργοδότες, σε όποιο τόπο τους χρειαστούν και με αμοιβές πείνας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ