Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12578

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιστολές προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ για τη θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό

Το ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα τις επιστολές που απέστειλε προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ, σχετικά με τις εκτιμήσεις και τη θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό, την πρώτη στις 19/10/2016 και τη δεύτερη, επιστολή - απάντηση, στις 9/11/2016


ΣΕΛ.  8  -  10

«Κλείνουν» τις εκκρεμότητες για αντιλαϊκή συμφωνία στα Εργασιακά

Να δοθεί απάντηση με ένταση της δουλειάς για τις απεργίες στις 24 Νοέμβρη και 8 Δεκέμβρη

Καθώς τη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου για να αρχίσει ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», κυβέρνηση - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ φαίνεται πως «κλείνουν» στο παρασκήνιο μία προς μία τις «εκκρεμότητες» σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό, προετοιμάζοντας τη μεταξύ τους συμφωνία μέχρι το Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προκύπτει συμφωνία σε βασικά ζητήματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, η ευελιξία στην αγορά εργασίας, ο κατώτερος μισθός, το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, με βάση το πόρισμα της Επιτροπής των «ειδικών». Αλλά και σε ζητήματα εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου και των περικοπών στις δαπάνες για την Πρόνοια, που θα επιφέρουν νέο πλήγμα σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ίδιο «σκονάκι»

Δεν περνάει ούτε μέρα που να μην καταγράφεται και μια παρέμβαση από τα αστικά κόμματα, τον αστικό Τύπο, απευθείας από τους κόλπους του κεφαλαίου, την ΕΕ κ.λπ., που συνηγορεί υπέρ της επιτάχυνσης των αναγκαίων για το κεφάλαιο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως αυτές που βρίσκονται στην παρούσα φάση στο επίκεντρο της δεύτερης «αξιολόγησης». Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι είναι συνεννοημένοι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, αφού το «σκονάκι» με τις ανάγκες του κεφαλαίου είναι ενιαίο, κοινής λήψης για το πολιτικό του προσωπικό και τους διάφορους μηχανισμούς του.

Οι δηλώσεις, μέσα στη βδομάδα, του κυβερνητικού εκπροσώπου, του προέδρου της ΝΔ, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παραγόντων του Γιούρογκρουπ, όλες υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της δεύτερης «αξιολόγησης», η «υποδοχή» του ανασχηματισμού απ' τον αστικό Τύπο, που τον εγκωμίασε σαν υποστηρικτικό αυτής της στόχευσης, η υπονομευτική στάση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ απέναντι στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, επιβεβαιώνουν ότι από διαφορετικές θέσεις υπηρετούν την ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου και πασχίζουν να κρατήσουν το λαό στη γωνία, αν όχι χειροκροτητή της πολιτικής που σφαγιάζει τα δικαιώματά του, τουλάχιστον απαθή θεατή.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση «κόβει» ιεραρχώντας τους στόχους της: «Πρώτον: Η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (...) Δεύτερον: Η έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους... Τρίτον: Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία», καθορίζοντας ως σημαντικό σταθμό το Γιούρογκρουπ της 5ης του Δεκέμβρη, προσδοκώντας ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Και η αντιπολίτευση «ράβει», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «θα βάλουμε πλάτη στη διεθνή σκηνή για τη διασφάλιση των καλύτερων συμφωνιών για τη χώρα μας...», ιεραρχώντας και αυτός τα ίδια ζητήματα και την Φώφη Γεννηματά να πλειοδοτεί υπέρ της «υποχρέωσης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να συνεννοηθούμε γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Από κοντά, ο αστικός Τύπος εκφράζει προσδοκίες από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό μιλώντας για ευκαιρία, βήμα προς την ωριμότητα, εκθειάζοντας τη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα για επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης ενόψει δεύτερης «αξιολόγησης». Δηλαδή, νέες ανατροπές στα Εργασιακά, χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα, άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων, «μαχαίρι» στα προνοιακά επιδόματα και όσα άλλα απαιτούνται.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ, όπως του Ντάισελμπλουμ και του Μοσκοβισί, για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Την ίδια ώρα, η δρομολογούμενη συμμετοχή και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος ανοίγει τη συζήτηση για την υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου μαζί του, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Τζ. Ράις, υποδεικνύοντας μάλιστα την «αντιμετώπιση» του συνταξιοδοτικού.

Σε αυτό το κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης πρέπει να ενταχθεί και ο υπονομευτικός ρόλος των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που, σε συνεννόηση και με μοιρασμένους ρόλους, εμπόδισαν την οργάνωση πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας από κοινού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως πρότεινε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, βάζοντας πλάτη στο κεφάλαιο και την κυβέρνηση στην προσπάθεια να περάσουν τα νέα μέτρα χωρίς να ακουστεί κιχ.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να απορρίψουν τα κηρύγματα συναίνεσης, ανοχής και συμβιβασμού μπροστά στα νέα και παλιά αντιλαϊκά μέτρα που συσσωρεύονται, στην ένταση της εκμετάλλευσης, στο τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος. Να αξιοποιήσουν τις απεργιακές μάχες του επόμενου διαστήματος για να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, ενίσχυσης της λαϊκής συμμαχίας σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις τους, την εξουσία τους.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΙΣΟΤΙΜΙΑ
Με τη συμμετοχή 20 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι το σεμινάριο με θέμα «Η γυναικεία ανισοτιμία στην ΕΕ και τον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο. Η πάλη των κομμουνιστών», που φιλοξενείται από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στην Αθήνα.


ΣΕΛ.  7


Ξεκινά σήμερα το 12ο Συνέδριο της ΟΓΕ

ΣΕΛ.  18
ΗΠΑ
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες αλλαγής χεριών στην αστική διαχείριση

ΣΕΛ.  16
ΒΟΥΛΗ
Υπερψηφίστηκαν συμβάσεις για νέες διευκολύνσεις σε ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς

ΣΕΛ.  6
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο λαός πληρώνει το σχεδιασμό κυβέρνησης - Περιφέρειας για τα απορρίμματα

ΣΕΛ.  20

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ