Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο η πείρα από τις συνελεύσεις στους δήμους

Από τη συνέλευση του Συνδικάτου την Τρίτη 8/11
Από τη συνέλευση του Συνδικάτου την Τρίτη 8/11
Με εφόδιο τη σημαντική πείρα από τις Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν σε σωματεία εργαζομένων σε δήμους, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8/11 η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ακριβώς αυτή η πείρα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη, καθώς και για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ.

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής από την ίδρυσή του συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, υιοθετεί το πλαίσιο πάλης του και δίνει αγώνες στο πλευρό του.

Η συζήτηση που ακολούθησε, «φώτισε» τη δουλειά που γίνεται για να αναδεικνύεται σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργαζόμενο η σημασία αυτής της συσπείρωσης με το ΠΑΜΕ.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Γενική Συνέλευση στο Δήμο Αγίων Αναργύρων έγινε με αφετηρία το ερώτημα γιατί αφορά το κάθε σωματείο, τη συνέλευσή του και τον κάθε εργαζόμενο η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Συζητήθηκε τι είναι το ΠΑΜΕ, ποια αναγκαιότητα οδήγησε στη συγκρότησή του, γιατί σήμερα είναι αναγκαίο να δυναμώσει.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Κορυδαλλού, καθώς η συζήτηση και η απόφαση συμμετοχής στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ αποτέλεσε τη συνέχεια στη δράση του Σωματείου το προηγούμενο διάστημα για μια σειρά ζητήματα, από την πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων της «κοινωφελούς εργασίας» και των συμβασιούχων μέχρι την επαναφορά των ΣΣΕ. «Το στοίχημα του Σωματείου είναι η απόφαση αυτή να μην μείνει απλή απόφαση. Να γίνει υπόσχεση ότι αυτοί οι 168 συνάδελφοι, με την απόφαση που πήραν θα βρεθούν στο δρόμο, θα παλέψουν για τα δικαιώματά τους», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του σωματείου.

Οπως επισήμαναν άλλοι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο, αυτό που εκφράζεται στις συνελεύσεις είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι εκτιμούν τον αγώνα που κάνει το ΠΑΜΕ, ειδικά στις σημερινές συνθήκες «που τα παιδιά τους δεν έχουν σταθερή δουλειά, που δεν θα ξέρουν τι πάει να πει ΙΚΑ και δημόσιο σχολείο». Ενας από αυτούς έφερε και το παράδειγμα μιας εργαζόμενης που συζητώντας για τα προβλήματα στο χώρο δουλειάς προέτρεπε συνάδελφό της: «Δεν μπορεί, κάποιος θα υπάρχει εκεί από το ΠΑΜΕ. Ψάξε και βρες τον».

Εμπειρία από την οργάνωση συνέλευσης

Για τη μαζική συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 8/11, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου και αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

«Η προετοιμασία της ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Μοιράσαμε το υλικό του ΠΑΜΕ στις δυνάμεις που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο και έγινε αναλυτική συζήτηση για τη σημασία της Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ με τους εκλεγμένους στο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε στις 27 Οκτώβρη. Η πρόταση για συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη και εκλογή αντιπροσώπου σε Γενική Συνέλευση, καθώς και απόφαση - κάλεσμα στους εργαζόμενους, υπερψηφίστηκε από όλα τα μέλη του ΔΣ, εκτός από τις δυνάμεις των "Συσπειρώσεων" (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που ψήφισαν λευκό για τη συμμετοχή και εκλογή αντιπροσώπου, κατά για το κάλεσμα του ΔΣ και διαφώνησαν με την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης.

Καλέσαμε τους εργαζομένους να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της Γενικής Συνέλευσης, μοιράσαμε το κάλεσμα του ΔΣ εργαζόμενο τον εργαζόμενο, κουβεντιάσαμε απορίες και ενδοιασμούς συναδέλφων.

Οταν ενημερωθήκαμε από συναδέλφους ότι σε μία σειρά υπηρεσίες (Δημοτολόγιο, ΚΕΠ, παιδικοί σταθμοί κ.τ.λ.) διευθυντικά και επιτελικά στελέχη του δήμου ενημέρωναν προφορικά για την "επιθυμία" του δημάρχου να παραμείνουν ανοιχτές οι υπηρεσίες και να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στη συνέλευση κυκλικά ή με κλήρωση (σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκαν οδηγίες για κλήρωση παρουσία προϊσταμένου), άμεσα καταγγείλαμε την παρέμβαση της διοίκησης στο δικαίωμα της Γενικής Συνέλευσης, συγκαλέσαμε ΔΣ και με ομόφωνη απόφαση προκηρύξαμε στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι από το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου, με τη μαζική τους συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, έδωσαν μαχητική απάντηση.

Στη Γενική Συνέλευση η εισήγηση ανέδειξε την πλούσια δράση του σωματείου μας και τη σημασία της Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ για το εργατικό κίνημα. Σε αυτή τη βάση, συζητήσαμε για το χαρακτήρα του ΠΑΜΕ με παραδείγματα. Αναδείχτηκε γιατί στο περιεχόμενο και τη γραμμή πρέπει να απορρίψουμε τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν λευκό, στη Γενική Συνέλευση πρότειναν καταψήφιση της ίδιας πρότασης, με μια μακροσκελή επίθεση στο ΚΚΕ και τη σχέση του με το ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι μέσα από την πείρα τους αντέδρασαν και υπερασπίστηκαν το σωματείο και τη δράση του, υπερασπίστηκαν το ΠΑΜΕ και τη συμβολή του στην οργάνωση των αγώνων και του κινήματος.

Ετσι, με συντριπτική πλειοψηφία, 100 υπέρ και μόλις 3 κατά και ένα λευκό, οι εργαζόμενοι υπερψήφισαν την πρόταση του ΔΣ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2014-02-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-01-09 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα στους εργάτες της ΑΓΕΤ(2013-03-28 00:00:00.0)
Δεν χρωστάνε δεν πληρώνουν(2011-09-22 00:00:00.0)
Νέα 24ωρη σήμερα(2008-01-08 00:00:00.0)
Πάνδημη διαμαρτυρία για τις απολύσεις(2004-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ