Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί με κοινή συνισταμένη την αντιλαϊκή πολιτική

Τα παζάρια και οι αντιθέσεις για το ελληνικό χρέος εξελίσσονται εν μέσω αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, που οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο δεύτερος δήλωσε ότι «δεν θα ανοίγω το θέμα του χρέους σε κάθε Γιούρογκρουπ»
Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο δεύτερος δήλωσε ότι «δεν θα ανοίγω το θέμα του χρέους σε κάθε Γιούρογκρουπ»
Στο ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών, ανταγωνισμών και διαιρέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εντάσσεται και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, σε συνδυασμό βέβαια με τα παζάρια σχετικά με τη συμμετοχή και το ρόλο του ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση με το ελληνικό κράτος. Την ίδια ώρα, το γενικό φόντο των εξελίξεων προσδιορίζεται από τις αυξημένες αβεβαιότητες και από τους κινδύνους που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που έρχεται να οξύνει τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και την αντιλαϊκή επέλαση στη βάση της ενιαίας στρατηγικής του κεφαλαίου.

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την περασμένη Δευτέρα, δήλωσε ότι «δεν θα ανοίγω το θέμα του χρέους σε κάθε Γιούρογκρουπ»...

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, σε συνέντευξη Τύπου που παράθεσε στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε: «Εκτός από την τήρηση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας και την εφαρμογή σκληρών μέτρων, υπάρχει επίσης η ανάγκη μείωσης του χρέους. Νομίζω ότι όσο πιο γρήγορα αυτό πάρει σάρκα και οστά, τόσο το καλύτερο». Και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη πρόοδος το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα, κάποια από τα οποία είναι σκληρά και πρέπει να τα ολοκληρώσουν».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σε ανακοίνωση αναφέρει: «Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο μέσω μίας νέας διευθέτησης (...) Στο πλαίσιο αυτό, μία αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα».

«Το ΔΝΤ δεν επιτρέπει να του θέτουν κανενός είδους διορίες», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον, αναφερόμενος σε δηλώσεις όπως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σχετικά με τη συμμετοχή του στη χρηματοπιστωτική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, μέχρι το τέλος του 2016. Να σημειωθεί ότι η γερμανική Βουλή υπερψήφισε την τρέχουσα δανειακή σύμβαση της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος, με προϋπόθεση τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση του Μπ. Κερέ, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε: «Προσβλέπουμε σε μία λύση που θα μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δυναμική του χρέους, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα - που θα αύξανε την αξιοπιστία (του προγράμματος) - και να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να υπονομεύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια».

Την ίδια ώρα, η αποκατάσταση της «προσβασιμότητας» του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές είναι αναπόδραστα δεμένη με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με τον Μπ. Κερέ: «Για να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές σε διαρκή βάση, είναι πάνω από όλα αναγκαίο να συνεχίσουν οι ελληνικές αρχές να δείχνουν μία σοβαρή δέσμευση στους στόχους και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος».

«Μόνο αν συμβεί αυτό», πρόσθεσε, «θα μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα καταργηθούν, αλλά, αντίθετα, θα ενισχυθούν μετά το πρόγραμμα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω το δυναμικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα», τόνισε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβρη του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνη». Ο ίδιος, μιλώντας στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschafts Woche», υποστήριξε ότι από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις», διατυπώνοντας την εκτίμηση πως το 2016 θα επιτευχθεί ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, επανέφερε το ζήτημα της «εμβάθυνσης της ΟΝΕ», λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτη, τη λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης». Παράλληλα, φαίνεται να δρομολογούνται ορισμένες αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. «Ενα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις» τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι αναζητούνται και συμπληρωματικά εργαλεία για τη φτηνή χρηματοδότηση του κεφαλαίου.

Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από τη συγκυβέρνηση

«Είμαστε αυτοί που βιαζόμαστε και γι' αυτό θέλαμε να τελειώσουμε πολύ γρήγορα τα προαπαιτούμενα, όπως και τη δεύτερη αξιολόγηση», τόνιζαν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο τέλος της περασμένης βδομάδας στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποτελεί «όχημα» για διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα και μετά το 2018 και την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Αποκαλυπτικές είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις των κυβερνητικών πηγών:

  • «Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία γι' αυτούς που δεν θα θέλανε να κάνουνε κάτι για το χρέος».
  • Σε ό,τι αφορά τη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τονίζεται: «Μας υποστηρίζουν και μας λένε προχωρήστε και σε τεχνικές μελέτες - για να ξέρουμε τι πακέτα μέτρων σε ποια αποτελέσματα οδηγούν - και ήμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε».
  • Διατυπώνοντας αγωνίες του εγχώριου κεφαλαίου σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των μέτρων για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, επισημαίνεται: «Το να μη ληφθεί απόφαση δημιουργεί αβεβαιότητα και δεν μας αφήνει να προσελκύσουμε επενδύσεις (...) Αυτό είναι το χειρότερο. Δηλαδή, αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Αν είσαι επενδυτής στο Λονδίνο και σου πουν ότι η λύση θα βρεθεί το καλοκαίρι, τότε θα πεις και εγώ θα αποφασίσω να επενδύσω το καλοκαίρι»...

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ