Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος επιστήμονας χειρουργός Τζον Χάντερ.

1848 Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ενωσης της Κολωνίας.

1854 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1854 Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β' Διεθνούς, Καρλ Κάουτσκι. Υπήρξε στην εποχή του ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού. Στην πορεία πέρασε ολόπλευρα στο στρατόπεδο του οπορτουνισμού. Υπήρξε ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

1859 Ομάδα Αμερικανών υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας υπό τον Τζον Μπράουν («abolitionists») επιχειρούν επιδρομή σε αποθήκη όπλων, προετοιμάζοντας εξέγερση των σκλάβων. Το εγχείρημα κατεστάλη από πεζοναύτες. Ο Τζον Μπράουν και τρεις συναγωνιστές του καταδικάζονται σε θάνατο και απαγχονίζονται.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1936).

1925 Με ληστρική σύμβαση παραχωρείται, μεταξύ άλλων, στην αγγλική εταιρεία «Πάουερ» το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!

1944 Τμήματα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θήβα. Την ίδια μέρα, η ηγεσία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ μεταβαίνει από το βουνό στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Αθήνα.

1946 Εκτελούνται 10 στελέχη των ναζί που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου στη δίκη της Νυρεμβέργης (οι Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιόντλ και Ζάις-Ινκαρτ).

1948 Η 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ, έχοντας διεισδύσει από το Βίτσι στο Σινιάτσικο, συντρίβει τη φρουρά της Πτολεμαΐδας και κυριαρχεί στην πόλη.

1958 Πεθαίνει ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου).

1964 Η ΛΔ της Κίνας πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1968 Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, οι Αφροαμερικανοί Ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, μέλη του «ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσισμό στις ΗΠΑ. Γι' αυτό αποπέμφθηκαν από την Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό χωριό.

1969 Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978 Με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες στο πλαίσιο της διαπάλης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης - Παύλος ο 2ος. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας σε διάστημα 456 χρόνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ