Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκλητικά πανηγύρια...

Το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει κάθε μήνα για την υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων του κρατικού προϋπολογισμού και του μνημονίου, για τα ματωμένα «πρωτογενή πλεονάσματα», είναι πια γνωστό...

Εκεί όμως που το Μέγαρο Μαξίμου απογείωσε την πρόκληση σε βάρος του λαού, ήταν με το «non paper» που κυκλοφόρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρώτο 9μηνο του 2016.

Με μπόλικο θράσος, οι «κυβερνητικοί κύκλοι» πανηγυρίζουν για την υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 3,5 δισ. ευρώ, όταν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 3,1 δισ. ευρώ, ακόμα και σε σχέση με τον προβλεπόμενο αντιλαϊκό στόχο, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών, ανεξάρτητα από τους διάφορους «κόφτες» που περιμένουν στη γωνία...

... πάνω στο τσάκισμα του λαού!

Πολύ περισσότερο, όμως, τα κυβερνητικά επιτελεία προκαλούν, όταν αποδίδουν την υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων για τα καθαρά κρατικά έσοδα κατά 1,5 δισ. ευρώ στη... «δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών» (!) και την «παροχή ευέλικτων σχημάτων εξόφλησης»!!!

Βαφτίζουν «δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών» το γεγονός ότι πάνω στα όσα δυσβάσταχτα χαράτσια φόρτωσαν το λαό οι προκάτοχοί τους, πρόσθεσαν τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ και άλλων φόρων στη μαζική λαϊκή κατανάλωση, αλλά και το νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους!

Μιλάνε για «παροχή ευέλικτων σχημάτων εξόφλησης», την ώρα που κλιμακώνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, με ένταση των κατασχέσεων και των άλλων αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και καθιέρωση νέων μηχανισμών στο κυνήγι των συνεχώς αυξανόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία!

Ηταν μόλις στις αρχές Σεπτέμβρη, άλλωστε, που η «Αυγή» πανηγύριζε για την «εισπραξιμότητα των οφειλόμενων φόρων», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο φόβος των κατασχέσεων»...

«Τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας υπεραποδίδουν σηματοδοτώντας τον δρόμο εξόδου από την κρίση», καταλήγει το κυβερνητικό «non paper», επιβεβαιώνοντας ότι η έξοδος του κεφαλαίου από την κρίση προϋποθέτει το παραπέρα και διαρκές τσάκισμα του λαού...

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι

Τουλάχιστον ανεκδιήγητα ήταν τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα.

«Περάσαμε μέσα από συμπληγάδες. Χτυπηθήκαμε σκληρά αλλά μείναμε όρθιοι (...) Αποδείξαμε ότι εκτός από την Αριστερά του διαρκούς απολογισμού των αιτιών της ήττας, εκτός από την Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται να μπει στην ίδια τη φωτιά, να μπει στον αγώνα για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον, να σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να μη τον παρατήσουμε. Αυτόν τον αγώνα έχουμε υποχρέωση να κερδίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δηλαδή, θέλει να πει ότι σχεδόν δυο χρόνια η κυβέρνηση τσουρουφλίζει το λαό για το καλό του, ότι όλη η αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται είναι προς το συμφέρον του. Οτι τα προνόμια και οι διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο είναι οφθαλμαπάτη. Οτι το κόμμα του και η κυβέρνησή του είναι οι ...μπαρουτοκαπνισμένοι στο πεδίο της ταξικής πάλης. Αυτού του είδους την «αριστερά» την έχουν ζήσει οι λαοί σε πολλές χώρες του κόσμου και έχει αποδειχθεί το καλύτερο στήριγμα του κεφαλαίου. Αυτού του είδους η «αριστερά» έχει βάλει πλάτη να συκοφαντηθούν αγώνες, οράματα, που επικαλείται για να κουκουλώσει την ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική.

Για τέτοια ανακούφιση...

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, η κυβέρνηση σφίγγει μέχρι πνιγμού τη θηλιά στους οφειλέτες του Δημοσίου που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, δηλαδή ανέργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους, που σημαίνει ότι και η υπόσχεση για κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, αν εφαρμοστεί, είναι εντελώς προσωρινή, ενώ θα συνεπάγεται τα λαϊκά νοικοκυριά να δένονται χειροπόδαρα και να εκβιάζονται μαζικά. Αυτά φαίνονται και από την εγκύκλιο, που αναφέρει ότι για μια δεκαετία, για τους οφειλέτες του Δημοσίου που οι οφειλές τους, μετά από ενδελεχή έλεγχο, έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, όποιο περιουσιακό στοιχείο εισέρχεται στην κατοχή τους θα κατάσχεται από το ελληνικό Δημόσιο. Για τέτοια ανακούφιση μιλάμε...

Εκτός αν...

Μιλώντας σε συνέδριο στη Βοστόνη, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είπε ότι μία συμφωνία για το χρέος είναι κρίσιμης σημασίας «για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την επάνοδο της εμπιστοσύνης», αλλά «απαιτούνται ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, τόσο στις αγορές όσο και στους θεσμούς», για να «ευοδωθεί το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι «θετικές προγνώσεις» της κυβέρνησης και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη εξαρτώνται από «την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών», ξεκινώντας από την ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Δηλαδή, όσοι πίστευαν έως τώρα ότι με τη διευθέτηση του χρέους (αν και όταν γίνει) διασφαλίζεται η ανάκαμψη και μαζί της τελειώνουν τα βάσανα για το λαό, καλύτερα να ...αλλάξουν πλευρό. Οπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, οι «ευρύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις» (βλέπε ταχεία ολοκλήρωση της β' «αξιολόγησης» και ακόμα παραπέρα) δεν είναι μόνο «προαπαιτούμενο» για μια πιθανή διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και ...συνοδευτικό της, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα θα πρέπει να συνεχίζονται κανονικά και μετά από αυτήν για να ευοδωθεί το «όνειρο» του ελληνικού κεφαλαίου. Επομένως, μέσα σ' αυτό το σάπιο σύστημα, είτε με αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, είτε με πιο επεκτατική διαχείριση, οι μεταρρυθμίσεις είναι μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίζουν να τσακίζουν το λαό. Εκτός αν αυτός αποφασίσει να δοκιμάσει τη δύναμή του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος επιστήμονας χειρουργός Τζον Χάντερ.

1848 Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ενωσης της Κολωνίας.

1854 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Οσκαρ Ουάιλντ.

1854 Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β' Διεθνούς, Καρλ Κάουτσκι. Υπήρξε στην εποχή του ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού. Στην πορεία πέρασε ολόπλευρα στο στρατόπεδο του οπορτουνισμού. Υπήρξε ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

1859 Ομάδα Αμερικανών υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας υπό τον Τζον Μπράουν («abolitionists») επιχειρούν επιδρομή σε αποθήκη όπλων, προετοιμάζοντας εξέγερση των σκλάβων. Το εγχείρημα κατεστάλη από πεζοναύτες. Ο Τζον Μπράουν και τρεις συναγωνιστές του καταδικάζονται σε θάνατο και απαγχονίζονται.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1936).

1925 Με ληστρική σύμβαση παραχωρείται, μεταξύ άλλων, στην αγγλική εταιρεία «Πάουερ» το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!

1944 Τμήματα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θήβα. Την ίδια μέρα, η ηγεσία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ μεταβαίνει από το βουνό στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Αθήνα.

1946 Εκτελούνται 10 στελέχη των ναζί που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου στη δίκη της Νυρεμβέργης (οι Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιόντλ και Ζάις-Ινκαρτ).

1948 Η 18η Ταξιαρχία του ΔΣΕ, έχοντας διεισδύσει από το Βίτσι στο Σινιάτσικο, συντρίβει τη φρουρά της Πτολεμαΐδας και κυριαρχεί στην πόλη.

1958 Πεθαίνει ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου).

1964 Η ΛΔ της Κίνας πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1968 Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, οι Αφροαμερικανοί Ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, μέλη του «ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσισμό στις ΗΠΑ. Γι' αυτό αποπέμφθηκαν από την Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό χωριό.

1969 Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1978 Με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες στο πλαίσιο της διαπάλης ιμπεριαλισμού - σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης - Παύλος ο 2ος. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας σε διάστημα 456 χρόνων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org