Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Γοργές διαδικασίες προς διχοτομική «λύση»

Η Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο

Copyright 2016 The Associated

Η Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο
Ολο και πιο εντατικές γίνονται οι συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για τη λεγόμενη «λύση» του Κυπριακού, στη βάση πάντα του νέου διχοτομικού κατά βάση σχεδιασμού, με τα δύο «συνιστώντα κράτη» (states), όπως σαφώς διατυπώνεται στην κοινή διακήρυξη των Αναστασιάδη και του προηγούμενου ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, στις 11 Φλεβάρη του 2014, που εγκαινίασε το νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Οπως έχει δηλωθεί, έως το τέλος του μήνα θα έχουν γίνει 10 συναντήσεις. Την ίδια ώρα, η τύχη του Κυπριακού συνδέεται με τις διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ακόμα πιο ηχηρά βγαίνει στο προσκήνιο το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι για τους ενεργειακούς πόρους της και τους αγωγούς μεταφοράς τους και τη γεωστρατηγική θέση του νησιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες βρέθηκε, για άλλη μια φορά, στο νησί, για αλλεπάλληλες συναντήσεις, η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ζητήματα Ευρασίας. Παρότι στις φειδωλές της δηλώσεις λέει ότι δεν παρεμβαίνει στις διαδικασίες, η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να προχωρήσουν γρήγορα τα παζάρια, ώστε να αμβλυνθεί, αν όχι να ξεπεραστεί, η εκκρεμότητα μιας χρονίζουσας κόντρας και στο κυπριακό έδαφος, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα διευκολύνει τη δράση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την Κύπρο ενταγμένη σε τέτοιους σχεδιασμούς, όπως και να διευκολυνθεί η δράση των αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων στην Ενέργεια και άλλους τομείς. Η Νούλαντ, εξάλλου, εκτός από τις ιδιαίτερες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, επισκέφτηκε και την κατεχόμενη Αμμόχωστο, σημάδι ότι παρεμβαίνουν και βιάζονται για λύση, αλλά και με δεδομένο ότι είναι η περιοχή του «φιλέτου» των Βαρωσίων. Φυσικά και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να έχουν «πόδι» στο νησί. Η Βρετανία έχει βάσεις στο νησί, η Γαλλία χρησιμοποιεί αεροπορικές εγκαταστάσεις και η Ρωσία έχει πάρει άδεια για να κάνει χρήση των λιμανιών της. Και στην τωρινή ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή, ΝΑΤΟικά αεροσκάφη ανεφοδιάζονται και επιχειρούν από 'κει. Η ίδια η αστική τάξη της Κύπρου συμμετέχει σε διάφορους άξονες με το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Η λύση στο Κυπριακό φαίνεται να διευκολύνει και τα τουρκο-ισραηλινά σχέδια για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Τέτοιες συζητήσεις έγιναν μεταξύ του Τούρκου και του Ισραηλινού υπουργών Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση «NEMEΣIΣ 2016», που έγινε αυτή τη βδομάδα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) και πλοίων των ιδιωτικών εταιρειών EDT και PETRONAV με συντονιστή το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, ήταν επίσης ενδεικτική των πολύπλοκων διεργασιών και ανταγωνισμών που οξύνονται στην περιοχή. Χαρακτηριστικό το ...σενάριο της άσκησης, συνεργασία φίλιων δυνάμεων για την προστασία πλοίων και πλατφορμών εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Αυξάνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας

Στις διεργασίες στην περιοχή παρεμβαίνει καθοριστικά η Τουρκία, που εντείνοντας την προκλητικότητά της με αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λοζάνης στο Αιγαίο, με την ανοχή, αν όχι τη στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (που βλέπουν ενιαίο χώρο), προχωράει σε κινήσεις που όλο και περισσότερο αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος ως ουσιαστικά ανεξάρτητο κράτος. Η πρόσφατη παρουσία του Μ. Ακιντζί στο «Παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο» στην Τουρκία ως «αρχηγός κράτους» το επιβεβαιώνει. Η παρουσία του επίσης στον ΟΗΕ, η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα δείχνει τη διάθεση περαιτέρω αναγνώρισης, που προλειαίνει ουσιαστικά το έδαφος για τη διχοτομική «λύση».

Το ψευδοκράτος προχωράει τη μεγαλύτερη σύνδεση με την Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και ο «υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας» του ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν, υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία που προβλέπει την ευρεία ενεργειακή συνεργασία (ανανέωση της υποδομής ηλεκτρισμού, συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την έρευνα για φυσικό αέριο, καταπόντιση καλωδίου μεταξύ των δύο πλευρών για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος) από την Τουρκία στα Κατεχόμενα. Ο Μ. Ακιντζί, επίσης, από το βήμα του «Παγκόσμιου Ενεργειακού Συνεδρίου», πρότεινε για την ενεργειακή σύνδεση Μέσης Ανατολής - Ευρώπης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή να γίνει μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου και Τουρκίας, αντί του σχεδιασμού που υπάρχει, Νοτίου Κύπρου - Κρήτης και Ελλάδας, γιατί το «σχέδιο είναι πιο οικονομικό και γρήγορο». Ολα αυτά δείχνουν ότι προωθείται με ταχύτητα η διχοτομική «λύση», παρά τα προσχήματα που προβάλλονται περί «ομοσπονδιακής σύστασης» του νέου κράτους.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται ότι το Κυπριακό ήταν και είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής που πρέπει να τελειώσει. Μόνη πραγματική λύση που συμφέρει το λαό της Κύπρου όλων των εθνοτικών καταγωγών είναι ένα κράτος ενιαίο, ανεξάρτητο, με μία και μοναδική κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον ίδιο πραγματικό αφέντη του πλούτου που παράγει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org