Κυριακή 16 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιφατικές σχέσεις με Ρωσία - Διεργασίες με ΗΠΑ

Αντιφατικές σχέσεις διαμορφώνει η ελληνική αστική τάξη με τη Ρωσία, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να εμφανιστεί - επικαλούμενη ιστορικές, παραδοσιακές, πολιτισμικές σχέσεις - ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Μόσχα και ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης είναι στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα, με την ελληνική κυβέρνηση να υπερψηφίζει στο πλαίσιο της ΕΕ τα μέτρα - κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία επικρότησε τη συγκέντρωση παραπέρα στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Μόσχα.

Χώρια το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προσκάλεσε στο Αιγαίο τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, τάχα για διαχείριση του Προσφυγικού, την ώρα που τα πλοία του ΝΑΤΟ απλώνονται πάνω στη ρότα των ρωσικών πολεμικών στον πλου τους προς Συρία.

Να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας ακριβώς τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, τάζει στους Αμερικανούς επέκταση της βάσης στη Σούδα, τους προτείνει να στήσουν κι άλλη, νέα αεροπορική βάση στην Κάρπαθο. Μια ευθεία κυριολεκτικά στο χάρτη και λίγα λεπτά πτήσης για αμερικανικά μαχητικά και βομβαρδιστικά από τις ρωσικές βάσεις στη Συρία...

Παράλληλα, μέρος του εκρηκτικού σκηνικού που διαμορφώνεται είναι και οι κινήσεις επαναπροσέγγισης Τουρκίας - Ρωσίας, που αφορά σε πολλά πεδία και τομείς, από Ενέργεια μέχρι στρατιωτική συνεργασία.

Ρ. Τ. Ερντογάν και Βλ. Πούτιν παραβρέθηκαν, τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, στην υπογραφή συμφωνίας προς «επίσπευση» κατασκευής του αγωγού «Turkish Stream», για μεταφορά φυσικού αερίου από Ρωσία προς Τουρκία κι από εκεί προς Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν δήλωσε βέβαιος ότι «η εξομάλυνση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων θα συνεχιστεί με πλήρη ταχύτητα», ειδικά σε Αμυνα, Βιομηχανία, Επενδύσεις, Εμπόριο κ.τ.λ.

Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα αποφάσισε να δώσει άδεια για την πρόσβαση όλων των τουρκικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, αναφέρθηκε στη συνεργασία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην τουρκική επαρχία Ακούγιου, δεσμεύτηκε για εκπτώσεις στις τιμές του ρωσικού αερίου που αγοράζει η Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε ότι ως προς τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία «είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε και να την αναπληρώσουμε με σοβαρά σχέδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Κινήσεις όλες που συναντούν τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Ενα ξεχωριστό κεφάλαιο αυτό, οι διεργασίες στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, με την κυβέρνηση Ερντογάν να αποδίδει ευθύνες στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, ενώ αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα αντιμετωπίζουν ως πιθανή την αναγνώριση από τους Αμερικανούς ενός κάποιου Κουρδιστάν με προσάρτηση εκεί και εδαφών που ανήκουν σήμερα στην Τουρκία, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στην Αγκυρα.

Διεργασίες που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν και πού θα καταλήξουν, και με νωπές πάντα τις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ότι «τμήματα των τουρκικών ελίτ (...) προσπαθούν να καλλιεργήσουν σε χώρες που τις κατηγορούν (βλ. ΗΠΑ), την αντίληψη ότι τμήματα των μυστικών υπηρεσιών τους ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα. Προσπαθούν να τους δημιουργήσουν τύψεις και με βάση αυτές τις τύψεις ν' απαιτήσουν κέρδη (...)

Εγώ πάντα εκφράζω μια ανησυχία και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού όταν οι Δυτικοί μπλέκουν σε αντιφάσεις και δεν ξέρουν ποιον από τους δύο(σ.σ. Ελλάδα - Τουρκία)να υποστηρίξουν, στο τέλος κάποιοι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν να δώσουν τμήματα των ελληνικών Δικαίων»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org