Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12558

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συντηρεί η Αγκυρα το κλίμα αμφισβητήσεων με νέες δηλώσεις

ΚΚΕ: Οι δηλώσεις Ερντογάν εκφράζουν πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης


ΣΕΛ.  5
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σύγκρουση με τη μοιρολατρία και τις μειωμένες απαιτήσεις, απάντηση με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε οικονομική εφημερίδα


ΣΕΛ.  3

Βήμα για νέους αγώνες και προετοιμασία για απεργία

Με μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε περισσότερες από 20 ακόμα πόλεις, χιλιάδες εργαζόμενοι κατέθεσαν χτες το δικό τους «πόρισμα»

ΑΘΗΝΑ - ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
ΑΘΗΝΑ - ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
Απόρριψη της συναίνεσης στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, κανείς συμβιβασμός με τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις στα Εργασιακά, οργάνωση της πάλης για ανάκτηση απωλειών, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση αντεργατικών νόμων, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Συνδικαλιστική αντιπροσωπεία κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Πάνω από 500 σωματεία στηρίζουν πανελλαδικά την πρωτοβουλία.

Δ. Κουτσούμπας: Γενικός ξεσηκωμός παντού, με την εργατιά στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο τα μονοπώλια, τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που μας φέρνει φτώχεια, κρίσεις, ανεργία. Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

*

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΕΛ.  10   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ευθύνη» για το κεφάλαιο

Περίσσεψαν οι μεγαλοστομίες στο δεύτερο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, όπου δεν υπήρξε παρέμβαση, με κορυφαία βεβαίως αυτή του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, που να μη φιλοδοξούσε να κάνει το μαύρο άσπρο, να παραμορφώσει την πραγματικότητα, προκειμένου να εξωραϊστεί η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, να καλλιεργηθούν νέες αυταπάτες στο λαό και να χειραγωγηθεί αυτός στα μείζονα προτάγματα της αστικής τάξης που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κάπως έτσι ακούστηκαν - και ο φιλικά διακείμενος στην κυβέρνηση Τύπος αναπαρήγαγε κατά κόρον - τα περί «αριστεράς της ευθύνης», «αριστεράς που διεξάγει πόλεμο υπέρ του λαού», που «χτυπήθηκε για το λόγο αυτό σκληρά, αλλά άντεξε», που «δεν φοβάται να μπει στη φωτιά για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων», που «δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον», να «σηκώσει στους ώμους της την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση με την κοινωνία όρθια»...

Φυσικά, όλα αυτά διανθισμένα με πολύ χτύπημα στην πλάτη και κατανόηση για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός, καθώς και κάλπικες υποσχέσεις ότι «το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν ξημερώσει», καλλιεργώντας ανοχή και αναμονή.

Οι μάχες που έδωσε και δίνει η κυβέρνηση αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ευκρίνεια στο κυβερνητικό έργο. Στα δεκάδες μέτρα που προσφέρουν αφειδώς προνόμια και χρήμα στο κεφάλαιο για να στηριχθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του, στις διαπραγματεύσεις και τις διεργασίες όπου πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση προκειμένου να χαλαρώσει σε επίπεδο ΕΕ ο σφιχτός δημοσιονομικός «κορσές», που δεν επιτρέπει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στην αστική τάξη. Την ίδια ώρα, αποτυπώνεται στα δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που αυτή η κυβέρνηση διατήρησε αλλά και σε αυτά που η ίδια νομοθέτησε υλοποιώντας το 3ο μνημόνιο, το οποίο συνομολόγησε με τους εταίρους και μαζί με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης ψήφισε στη Βουλή. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, απογείωση της φοροληστείας, πετσόκομμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, «καθρέφτης» του οποίου είναι η κατάσταση στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κ.α. Αποτυπώνεται στα νέα μέτρα που έρχονται στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης». Αλλωστε, δεν ήταν τυχαίες οι επισημάνσεις καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου για το δύσκολο τρίμηνο που έρχεται...

Εν ολίγοις, η «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι η δύναμη της ευθύνης που ανέλαβε απέναντι στο κεφάλαιο να στηρίξει τις προσπάθειες ανάκαμψης, εφαρμόζοντας την απαραίτητη πολιτική και διεκδικώντας σε επίπεδο ΕΕ πρόσθετα μέτρα υπέρ της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Πολιτική ταξική, υπέρ του κεφαλαίου και βαθιά αντιλαϊκή. Η διαφορά βεβαίως σε σχέση με όλους τους προηγούμενους είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει καλύτερα το χαρτί της χειραγώγησης της εργατικής - λαϊκής αντίδρασης, καλλιεργώντας αυταπάτες και ψευδαισθήσεις. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και στάχτη στα μάτια του κόσμου προκειμένου να αποσπαστεί η ανοχή και να θέσει σε κατάσταση αναμονής την αναγκαία σήμερα οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης του για ανάκτηση απωλειών, διεκδίκηση μέτρων που απαντούν στις ανάγκες του.


ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή

Η Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ γέμισε ασφυκτικά με κόσμο που ήρθε να γνωρίσει τον συνθέτη, που έθεσε το έργο του στην υπηρεσία του λαού ο οποίος έχτιζε τη σοσιαλιστική κοινωνία, που διαπαιδαγώγησε, μέσω της τέχνης του, τον άνθρωπο του μέλλοντος.


ΣΕΛ.  14   -   15


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
«Αλλοθι» στην αντιλαϊκή πολιτική και υπηρεσίες στη λαϊκή χειραγώγηση

ΣΕΛ.  7
ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται αγωνιστικά για την πανελλαδική σύσκεψη

ΣΕΛ.  16
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τροχαίο με δύο νεκρούς πρόσφυγες

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  20


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org