ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Προετοιμάζονται αγωνιστικά για την πανελλαδική σύσκεψη

Στη Νίκαια της Λάρισας καλεί την Κυριακή η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν πέρυσι στην πλατεία του Τυρνάβου
Από τις κινητοποιήσεις που έγιναν πέρυσι στην πλατεία του Τυρνάβου
Συγκέντρωση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, οργανώνουν την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς και Δαμασίου, μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Τα αιτήματα αιχμής, που προβάλλουν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Τυρνάβου είναι: Κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί. Διατήρηση του καθεστώτος των «διήμερων απόστασης» στο χύμα τσίπουρο. Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό του περασμένου Μάρτη και από τις άλλες καταστροφικές για την αγροτική παραγωγή καιρικές συνθήκες (χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες κ.λπ.). «Πάγωμα» όλων των χαρατσιών για τους πληγέντες.

Το συλλαλητήριο στον Τύρναβο εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που θα αναπτυχθούν σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας. Ο σχεδιασμός και η οργάνωση του πανελλαδικού συντονισμού και της κλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων θα συζητηθεί στη μεγάλη πανελλαδική αγροτική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Νίκαια της Λάρισας.

Σύσκεψη στο Ηράκλειο

Αποφάσεις για την οργάνωση των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, καθώς και για το συντονισμό τους σε πανελλαδικό επίπεδο μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, πήραν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Ηρακλείου Κρήτης στη σύσκεψη που οργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη, στα Πεζά. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου, Αρχάνων, Καζαντζάκη και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι συζήτησαν για την εκπροσώπησή τους με μεγάλη αντιπροσωπεία στην πλατιά σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, την Κυριακή, στη Νίκαια της Λάρισας. Επίσης, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο χτεσινό συλλαλητήριο των Συνδικάτων στην πλατεία Ελευθερίας. Τέλος, οι Σύλλογοι προετοιμάζουν κινητοποίηση στις 21/10, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, από κοινού με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

Στο μεταξύ, στις πρώτες του αρχαιρεσίες προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην δημοτικής κοινότητας Καζαντζάκη, στις αρχές του Οκτώβρη. Με αφορμή τις αρχαιρεσίες, αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά Κουνάβοι, Μυρτιά, Πεζά, Αγίες Παρασκιές, Καλλονή, Μελέσες και Χουδέτσι γράφτηκαν μέλη του Συλλόγου και ψήφισαν για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για την Αγροτική Ομοσπονδία.

Συγκροτούν Ομοσπονδία στην Πελοπόννησο

Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), θα γίνει την Κυριακή 23 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στη Μεσσήνη, στο αίθριο του δημαρχείου. Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ομοσπονδίας έχουν πάρει οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσήνης και ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού Μεσσηνίας.

H Προσωρινή Επιτροπή της ΟΑΣΠΠ, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Οι έξι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελοποννήσου, που συσπειρωθήκαμε μέσα από τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και βλέποντας ότι μόνο μέσα από οργανωμένους αγώνες μπορούν να υπάρχουν κατακτήσεις, πήραμε την πρωτοβουλία για την ίδρυση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Καλούμε όλους τους Συλλόγους (Αγροτικούς, Κτηνοτροφικούς, Αλιευτικούς) της Πελοποννήσου, να δώσουμε από κοινού αυτήν τη μάχη, με την καλύτερη οργάνωση της πάλης μας μέσα από την Ομοσπονδία, ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές που ασκούν κυβερνήσεις - ΕΕ - ΚΑΠ, ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Καλούμε όλους τους Αγροτικούς - Κτηνοτροφικούς - Αλιευτικούς Συλλόγους να πάρουν στα χέρια τους την ιδρυτική διακήρυξη και το ιδρυτικό καταστατικό της Ομοσπονδίας και να πάρουν αποφάσεις τα όργανά τους».

Συγκέντρωση εργαζομένων στις δομές για τη φτώχεια

Πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για περίπου τέσσερις μήνες. Οι εργαζόμενοι στις λεγόμενες Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας των δήμων (συσσίτια, κοινωνικό παντοπωλείο) είναι ξεκρέμαστοι, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη, μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε στις 30 Ιούνη.

Παρά την απόφαση του υπουργείου για παράταση και χρηματοδότηση, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Πρόκειται για δομές που λειτουργούν εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» και της δράσης «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας».

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων εκφράζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Τονίζει ότι καλύπτουν ζωτικής σημασίας δομές, εξυπηρετώντας πάνω από 100.000 ανθρώπους που ζουν μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, εξαιτίας της πολιτικής της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.

«Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Από τη μια λέει ότι κατανοεί το πρόβλημα και από την άλλη δίνει την μπάλα στις δουλεμπορικές ΜΚΟ να λύσουν το πρόβλημα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διώξει όλες τις ΜΚΟ από τους δήμους, δεν έχουν καμιά δουλειά. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν για τους δήμους και όχι για τις ΜΚΟ», σημειώνει το Συνδικάτο και απαιτεί την ανανέωση των συμβάσεων από τους δήμους και όχι από τις ΜΚΟ, με γενναία κρατική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, πέρασμα αυτών των δομών στους δήμους και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής Πάτρας. Η δημοτική αρχή έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εκχώρηση της ευθύνης και της λειτουργίας κρατικών δομών σε ΜΚΟ, καθώς εκτός από το ότι έχουν τους εργαζόμενους σε μία μόνιμη ομηρία και διαρκή ανασφάλεια, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία κοινωνικών δομών του Δήμου.

Κινητοποίηση για την Υγεία στην Ικαρία

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της Υγείας στο νησί οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές της Ικαρίας, την Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ευδήλου. «Παλεύουμε για αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Δωρεάν για όλους, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας», τονίζουν στο κάλεσμά τους οι Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς του νησιού. Σημειώνουν, ακόμα, ότι ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με κινητοποίηση και στο υπουργείο Υγείας.

Με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν: Να μη μένουν ούτε ώρα χωρίς γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό τα Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών, Μαγγανίτη, Καρκιναγρίου και Φούρνων. Να στελεχωθεί το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών με γιατρό Ειδικότητας. να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Ευδήλου σύμφωνα με το οργανόγραμμά του, που προβλέπει εννέα γιατρούς Ειδικότητας. Στελέχωση του νοσοκομείου Ικαρίας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προβλέπει το οργανόγραμμα, καθώς και τον αναγκαίο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για την κάλυψη των αναγκών του νησιού (Δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού). Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ με δυνατότητα άμεσης διακομιδής από οποιοδήποτε σημείο του νησιού όλες τις ώρες του 24ώρου.

Ο

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ: Σε τρίωρες στάσεις εργασίας προχωρούν από χτες οι εργαζόμενοι στη Γενική Κλινική του Ομίλου «EUROMEDICA», στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα πέντε μηνών. Παράλληλα, σχεδιάζουν κλιμάκωση με συναδέλφους τους άλλων ιδιωτικών κλινικών. Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι της Κλινικής «Λυσίμαχος Σαραφιανός», μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από την κλινική, αύριο Τετάρτη, διεκδικώντας να μπει τέλος στην απληρωσιά και ΣΣΕ με ανάκτηση απωλειών.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Ξιφίτας» παραμένουν ανασφάλιστοι εδώ και τέσσερα χρόνια, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Νομού Ζακύνθου. «Η εταιρεία μέχρι σήμερα υπεκφεύγει να λάβει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους και το ΙΚΑ, παρά και τις καταγγελίες των εργαζομένων, του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου, δεν είχε προβεί μέχρι πρότινος στις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο.

«ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ»: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Ναυπλίου, με αίτημα να επιδοτηθούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Εσπερίδες» που κάηκε ολοσχερώς στις 31/8, έκανε την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Αργολίδας, διεκδικώντας την επαναλειτουργία όλων των εγκαταστάσεων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ουσιαστική προστασία όλων των εργαζομένων.

ΚΕΡΚΥΡΑ: Στάση εργασίας, με μεγάλη συμμετοχή, έκαναν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο ιδιοκτησίας «Χανδρή», στην Κέρκυρα, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, μπροστά στα σχέδια της εργοδοσίας να πουλήσει τις εγκαταστάσεις, διακόπτοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία των ξενοδοχείων προκειμένου να γίνουν εργασίες ανακαίνισης. Αλληλεγγύη εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και των σωματείων στα ξενοδοχεία «Mediterraneo» και «Sunshine», που στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: «Υγιεινή και ασφάλεια δεν γίνεται με δουλειά μέχρι το θάνατο, απληρωσιά, κάτεργα και ανεργία». Παρέμβαση με το σύνθημα αυτό έκανε η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας του υπουργείου Εργασίας στα πλαίσια καμπάνιας της ΕΕ με θέμα «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι για όλες τις ηλικίες», την περασμένη Παρασκευή, στην Καλαμάτα. Με το πανό, τα συνθήματα και τις ανακοινώσεις τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους στη χτεσινή συγκέντρωση που οργάνωσαν δέκα σωματεία της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ