ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσφερε «άλλοθι» στην αντιλαϊκή πολιτική και υπηρεσίες στη λαϊκή χειραγώγηση

Διαβεβαιώσεις αποφασιστικότητας στο κεφάλαιο και... «υπομονή» και αυταπάτες για το λαό περιλάμβανε το «μενού» του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις αποφασιστικότητας στο κεφάλαιο και... «υπομονή» και αυταπάτες για το λαό περιλάμβανε το «μενού» του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
Με την επανεκλογή του Αλ. Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, που χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια να καμουφλαριστεί με αριστερό περιτύλιγμα η αντιλαϊκή πολιτική ενός αστικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Ο Αλ. Τσίπρας έλαβε περίπου το 94% από τους συνέδρους που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής προέδρου, ενώ σε ό,τι αφορά την εκλογή της νέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος σε σταυρούς εξελέγη ο Ευ. Τσακαλώτος, επικεφαλής των «53+», δεύτερος ο Ν. Φίλης, τρίτος ο Ν. Βούτσης κι ακολουθούν κατά σειρά οι Α. Ξανθός, Γ. Δραγασάκης και Π. Σκουρλέτης.

Να σημειωθεί ότι η σειρά εκλογής στην ΚΕ, η στελέχωση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, όπως και το ποιος θα είναι ο νέος γραμματέας της είναι ζητήματα που συνδέονται άμεσα και με το θέμα του επικείμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού, που μπαίνει πλέον στο επίκεντρο των διεργασιών σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές με καλή γνώση των εν λόγω διεργασιών αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να θέσει εκτός κυβερνητικού σχήματος στελέχη τα οποία επιδοκίμασε το συνέδριο, ούτε καν με το πρόσχημα της ανάθεσης κομματικής χρέωσης.

«Ολοι μαζί συμφωνήσαμε, όλοι μαζί θα τα εφαρμόσουμε...»

Της ψηφοφορίας είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών. Πέρα από ορισμένες λίγες διαφοροποιήσεις - που εντάσσονται και σε άλλου είδους κόντρες και «ατζέντες» - σαφής ήταν η πλήρης προσήλωση συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, καθώς και η προσπάθεια να παρουσιαστεί αυτή ως «φιλολαϊκή».

«Διαφοροποιούμενος» σε πλευρές της κυρίαρχης ρητορικής εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, εκφράζοντας τη διαφωνία του στο συγκεκριμένο μοντέλο με το οποίο προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υπερασπιζόμενος την επιστροφή του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο, αλλά και εκφράζοντας αμφιβολίες ως προς τη διευθέτηση του κρατικού χρέους, στο βαθμό που, όπως είπε, αυτό συνοδευτεί από ένα ακόμα μνημόνιο, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση αυτή «το πρόγραμμα δεν βγαίνει». Ανεξάρτητα από το πώς «ντύνονται» τέτοιες διαφωνίες, βέβαια, στην πραγματικότητα αντανακλούν και ενδοκαπιταλιστικές κόντρες, π.χ. για το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα ωφεληθούν περισσότερο από τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Π. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμα την απουσία καθοδηγητικού κέντρου σε κρίσιμες αποφάσεις, ενώ διαμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν επιθυμεί να μετακινηθεί στον κομματικό μηχανισμό, καθώς το όνομά του «έπαιζε» από μέρες για τη θέση του νέου γραμματέα, εκτός των άλλων και γιατί - όπως λένε ορισμένες πληροφορίες - το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας «καλοβλέπουν» στελέχη κοντά στον Αλ. Τσίπρα.

Ο δε υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, «απαντώντας» στον υπουργό Ενέργειας από θέση υπεράσπισης της ασκούμενης πολιτικής - παρά την προσπάθεια των «53+» να διαφοροποιηθούν - δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ολοι μαζί συμφωνήσαμε, όλοι μαζί θα τα εφαρμόσουμε».

Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, ανέφερε: «Διαφωνώ ριζικά με όσους λένε ότι ασκούμε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε στο τιμόνι της χώρας», προσθέτοντας πως «θέλουν να ξεχάσουμε ότι έχουμε στη συμφωνία το δικό μας αποτύπωμα».

Υποδείξεις Τσίπρα και διόρθωση ψηφοφορίας

Παράλληλα, σε ένα κατά γενική ομολογία υποτονικό συνέδριο, αργά το βράδυ του Σαββάτου, επικράτησε ένταση όχι για τις θέσεις και την πολιτική απόφαση που πέρασαν χωρίς ενστάσεις, αλλά για ζητήματα που καθορίζουν το συσχετισμό στη νέα Κεντρική Επιτροπή, με τον Αλ. Τσίπρα να ανεβαίνει δύο φορές στο βήμα για να... διορθώσει τα αποτελέσματα ψηφοφορίας ως προς το ποσοστό των κυβερνητικών στελεχών που θα έχουν δικαίωμα εκλογής στο όργανο και αν σε αυτή την ποσόστωση θα συμπεριλαμβάνονται οι βουλευτές.

Το συνέδριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην περιλαμβάνονται οι βουλευτές στην ποσόστωση του 25% για την ΚE, εγκρίνοντας τελικά με δεύτερη ψηφοφορία την πρόταση που εισηγήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και αφού ο ίδιος «κατσάδιασε» τους συνέδρους ότι ενδεχομένως... δεν αντιλήφθηκαν την πρότασή του και ότι το λάθος πρέπει να διορθωθεί...

Σημείο διαφωνίας αποτέλεσε και η απόφαση για μείωση του αριθμού των μελών της νέας ΚΕ, από 201 μέλη σε 151, μετά από πρόταση της πλειοψηφίας. Η τάση των «53+» εναντιώθηκε, προφανώς υπολογίζοντας ότι η μείωση αυτή, σε συνδυασμό με την ποσόστωση για τα κυβερνητικά στελέχη, θα επιδεινώσει τη θέση της στους εσωκομματικούς συσχετισμούς.

Το «βαθύ σκοτάδι» της κυβερνητικής πολιτικής... και οι αυταπάτες περί «χαραυγής»

Το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε και η δευτερομιλία του Αλ. Τσίπρα, που ισχυρίστηκε ότι το συνέδριο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή τους «στην υπόθεση του ριζοσπαστικού κοινωνικού μετασχηματισμού», όπως βάφτισε την υπόθεση της αστικής διαχείρισης που υπηρετούν.

Παράλληλα, διαμηνύοντας στην αστική τάξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπηρετήσει τις αντιλαϊκές στρατηγικές της επιλογές, πρόσθεσε εμφατικά: «Θα υπηρετήσουμε το σχέδιο και τις επιλογές μας μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά το λαό, αναπαράγοντας παλιές γνωστές αυταπάτες και παρουσιάζοντας την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική ως... «το βαθύ σκοτάδι λίγο πριν χαράξει», υποστήριξε: «Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή. Ολοι γνωρίζουμε ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει. Αλλά λίγο πριν χαράξει είναι πάντα το πιο βαθύ σκοτάδι. Και εμείς που συνειδητά πήραμε δύσκολες αποφάσεις, έχουμε μία μόνο επιλογή. Να δουλέψουμε σκληρά, αποφασιστικά και με σχέδιο για να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Να βγάλουμε την πατρίδα μας από την επιτροπεία και από το φαύλο κύκλο της κρίσης, του χρέους, της ύφεσης και της λιτότητας»...

Στο ίδιο πλαίσιο, προειδοποίησε ότι οι τρεις επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, καθώς νέα μέτρα έρχονται, αλλά επιχείρησε να τα εξωραΐσει ισχυριζόμενος ότι υποτάσσονται στο «ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου με κοινωνική δικαιοσύνη, με ανακατανομή βαρών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και του μόχθου, με αναδιανομή».

Επιχείρησε να παρουσιάσει ως φιλολαϊκή εξέλιξη τη συζήτηση «για τα μέτρα, για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση», κρύβοντας ότι πρόκειται για συζήτηση που αφορά στη διαμόρφωση μεγαλύτερων δυνατοτήτων κρατικής στήριξης του κεφαλαίου, ενώ θα φέρει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, πλάι σε όσα ήδη παίρνονται, με τον Αλ. Τσίπρα να διαβεβαιώνει ότι «συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη συμφωνία», προτρέποντας τους «εταίρους» να πράξουν το ίδιο.

Απευθυνόμενος στις ελάχιστες φωνές που στο πλαίσιο του συνεδρίου - και πάντα απ' τη σκοπιά άλλων επιλογών, ενταγμένων στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης - αμφισβήτησαν πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε: «Αυτό είναι το σχέδιό μας. Αλλά για να το υπηρετήσουμε πρέπει να το πιστεύουμε. Ολοι μας. Μπορεί βεβαίως κάποιοι να έχουν αμφιβολίες (...) Στη ζωή και στην πολιτική πρέπει να παίρνει κανείς ρίσκα. Και αποφάσεις. Και η στιγμή της απόφασης είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέσω αυτού επιδιώκεται να ξεδιπλωθεί σε μεγάλο βαθμό η απόπειρα χειραγώγησης του λαού, λέγοντας ότι για να κερδίσει η κυβέρνηση τον πόλεμο χρειάζεται «κόμμα ισχυρό, μαζικό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία». Μίλησε για ισχυροποίηση οργανωτική και σχέδιο συμμαχιών χωρίς αποκλεισμό των δυνάμεων που θέλουν να συνταχτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βιβλιοπαρουσίαση

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ, στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας, οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος.

ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λαμίας

Στις 18/10/1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ μπήκαν απελευθερωτές στη Λαμία διώχνοντας και τους τελευταίους Γερμανούς κατακτητές από την πόλη και από τη Φθιώτιδα.

Σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Πλατεία Λαού, μπροστά στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη.

Στα 72 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τις δυνάμεις κατοχής, οι Οργανώσεις Βόλου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Μαγνησίας ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διοργανώνουν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., κατάθεση στεφάνων στους τόπους μαρτυρίου και αγώνα της περιοχής και κατά σειρά στις Φυλακές Αλεξάνδρας (Ιωλκού με Αλεξάνδρας), Πλατεία Ελευθερίας, Κίτρινη Αποθήκη, 6ο χιλιόμετρο Βόλου - Λάρισας.

-- Το Σάββατο 22/10, ιστορικός περίπατος στα χνάρια της αγωνιστικής δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, μέσα στην πόλη του Βόλου, με αφετηρία τη διασταύρωση των οδών Κουμουνδούρου - Τ. Οικονομάκη, στις 11 π.μ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τρίτη, η ΚΟ Αγίου Κωνσταντίνου - Σουφλαρίων Λάρισας του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη για την παρουσίαση της διακήρυξης του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ, στις 6.30 μ.μ., στο «Εμπα-Μέσα» (πίσω από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου).

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση στην Ανθούπολη, στο καφενείο στον Αγ. Βασίλη (Αρετής 1) θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org