Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην απαράδεκτη δικαστική παρέμβαση

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης. Αθλιότητες από τις παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ

Το 29ο Συνέδριο του ΕΚΑ χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια των άλλων δυνάμεων να καθορίσουν με νοθείες και παρατυπίες τους συσχετισμούς. Επειδή δεν το κατάφεραν, η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει τώρα δράση...
Το 29ο Συνέδριο του ΕΚΑ χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια των άλλων δυνάμεων να καθορίσουν με νοθείες και παρατυπίες τους συσχετισμούς. Επειδή δεν το κατάφεραν, η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει τώρα δράση...
Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας και στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενάντια στη δικαστική απόφαση που αναστέλλει τις αποφάσεις του πρόσφατου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και ακυρώνει το ίδιο το συνέδριο, καλούν εννέα συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμή του.

Συγκεκριμένα, τη διαμαρτυρία οργανώνουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Χρηματοπιστωτικών και συναφών Επιχειρήσεων, Οικοδόμων, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και Λιθογράφων.

Οπως καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση, «η δικαστική απόφαση που αναστέλλει το σύνολο των αποφάσεων του 29ου συνεδρίου του ΕΚ Αθήνας, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, δεν γίνεται σε καθόλου τυχαίο χρονικό διάστημα. Είναι μια απόφαση που πάρθηκε ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει σαν στόχο να χτυπήσει τις εργατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, την στιγμή που ετοιμάζει νέο κύκλο επίθεσης στην εργατική τάξη όλης της χώρας».

Παρέμβαση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ

Το θέμα απασχόλησε χτες και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, όπου όλες οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» - ΜΕΤΑ και τμήμα του ΕΜΕΙΣ, «Νέα Πορεία») εμφανίστηκαν με ενιαία στάση απέναντι στην απαράδεκτη δικαστική απόφαση και το ΠΑΜΕ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι η στάση της ΔΑΣ στο συνέδριο του ΕΚΑ είναι αυτή που επέβαλε τη δικαστική απόφαση και ότι αυτό συνιστά «χτύπημα του ΠΑΜΕ στην ΟΤΟΕ κάτω από τη μέση». Μετά από αυτά, πρόσθεσε ότι «η ΓΣΕΕ δεν παρεμβαίνει στην αυτόνομη λειτουργία του ΕΚΑ»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, όλες οι άλλες παρατάξεις στήριξαν την πρόταση για συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, διορισμό προσωρινής διοίκησης στο ΕΚΑ και διενέργεια νέου συνεδρίου, όπου προφανώς θα ζητήσουν να νομιμοποιηθούν όλα τα σωματεία που απορρίφθηκαν από το Σώμα, λόγω παρατυπιών και νοθείας στην εκλογή και τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων τους.

Μιλώντας εκ μέρους της ΔΑΣ, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, απάντησε σε μία προς μία τις αθλιότητες των άλλων παρατάξεων και αποκάλυψε το ρόλο τους. Ανάμεσα σε άλλα είπε:

«Η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι μια κατάπτυστη απόφαση που καταργεί τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΕΚΑ. Αποτελεί μια ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους της, της αστικής Δικαιοσύνης, στα συνδικάτα, που στόχο έχει να χειραγωγήσει, να ελέγξει το συνδικαλιστικό κίνημα, για ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζουν.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στην ιστορία του έχει ζήσει πλήθος παρεμβάσεων, επεμβάσεων, διώξεων, πραξικοπημάτων. Να θυμίσουμε την πιο πρόσφατη, του 1985, όπου με μια απευθείας παρέμβαση και με τη βοήθεια της δικαιοσύνης, η κυβέρνηση καθαίρεσε την αιρετή διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Θυμίζουμε ότι πρωταγωνιστής ήταν τότε το ΠΑΣΟΚ, που έγινε κυβέρνηση με αντιδεξιά ρητορεία, με συνθήματα για "σοσιαλισμό" και με υποσχέσεις για διεύρυνση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Γρήγορα αποδείχτηκε ότι η πολιτική του ήταν κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου και ότι είχε στόχο την ποδηγέτηση του κινήματος με κάθε μέσο. Ετσι και σήμερα, η "ανεξάρτητη δικαιοσύνη" έπαιξε το ρόλο της, με μια απόφαση - οδηγία του τραπεζικού κεφαλαίου για λογαριασμό συνολικά των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Με τη διαχρονική της πείρα, η εργατική τάξη πρέπει να απορρίψει παλιούς και νέους "σωτήρες", να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις, να δυναμώσει το ταξικό εργατικό κίνημα, να μαζικοποιήσει τα συνδικάτα, να απαλλαγεί από τη θηλιά του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, να ενισχύσει τη μόνη δύναμη που παλεύει για την ανασυγκρότηση του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση».

Η στάση των άλλων δυνάμεων

Για τη στάση των άλλων δυνάμεων στο ΕΚΑ, ο Γ. Πέρρος σχολίασε: «Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, του ΜΕΤΑ, της ΠΑΣΚΕ, της "Νέας Πορείας" όχι μόνο αρνήθηκαν να καταδικάσουν την κατάπτυστη απόφαση του δικαστηρίου, την επέμβαση στα εσωτερικά των συνδικάτων για τα συμφέροντα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, αλλά με ανακοινώσεις τους - οχετό επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ. Οι ανακοινώσεις τους φαίνεται ότι είναι γραμμένες από το ίδιο κέντρο, από τον ίδιο ιδεολογικό καθοδηγητή, τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές.

Για παράδειγμα, το ΜΕΤΑ γράφει σε ανακοίνωση ότι το ΠΑΜΕ με τη στάση του "επιλέγει να παίξει στην πλάτη των εργαζομένων τα χειρότερα παιχνίδια σε όφελος της κυβέρνησης, των δανειστών και των εργοδοτών". Καταρχήν, αν δεν ήταν σοβαρή η κατάσταση, είναι αστείο, γιατί οι μισοί από αυτούς που υπογράφουν την ανακοίνωση του ΜΕΤΑ - ΕΜΕΙΣ φιγουράρουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στο προεδρείο του!

Αυτοί που καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις του, ανησυχούν μπας και χάσουν τα προνόμιά τους, όπως στις τράπεζες, όπου οι αποσπασμένοι συνδικαλιστές αμείβονται με το μισθό του διευθυντή. Μόνο το ΠΑΜΕ αρνήθηκε τέτοιου είδους προνόμια. Είναι πρωτοφανές το ΠΑΜΕ να καταδικάζει τη δικαστική παρέμβαση που καταργεί ένα προεδρείο που ο πρόεδρος είναι με το ΜΕΤΑ, ο γενικός γραμματέας από την ΠΑΣΚΕ και αυτές οι δυνάμεις, αντί να καταδικάζουν τη δικαστική απόφαση, να αυτοπαραιτούνται και καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ